Anasayfa Video Logitech MX Keys Mini Klavye İncelemesi

Logitech MX Keys Mini Klavye İncelemesi

Çok sevilen Logitech MX Keys şimdi MX Keys Mini olarak elimizin altında!

Özellikle yazılım, ofis çalışmaları ve üretkenlik için tasarlanan MX ailesi ürünler içerisinde MX Keys en sevilen klavyelerden biri oldu. Pek çok tasarım ofisinde ve yazılım stüdyosunda PC ya da Mac için standart ekipman konumunu aldı. Bunun sebebi kullanıcı memnuniyeti, klavyenin kullanışlı, sağlam ve işlevsel olması.

Ancak elbette TKL yani daha kısa klavye modası devam ediyor, hatta Logitech MX Keys incelemesinde bu yüzden bir Mini modelin gelmesi gerek demiştim. Nihayet Mini model geldi ve bu masa alanı dar olan, taşınabilir cihazlarla hep aynı klavyeyi kullanmak isteyenler için çok mantıklı bir seçim.

Tasarım Özellikleri

Bu klavyenin temel özellikleri büyük boy ile aynı, değişmeyenler rahatlığı, kullanışlılığı, birden çok bilgisayarda kullanılabilmesi. İncelerken MX Keys Mini’yi MX Anywhere 3 fare ile birlikte kullandık. Bu sayede Logitech Options uygulamasını kurup, ayarlardan klavyenin de fareyi cihazdan cihaza takip etmesini ayarladık.

Burada ilk kez yazılım kurunca dosya aktarma işlevi çalışmadı, bilgisayarları kapatıp açınca çalıştı. Fare imlecini kaydırıp hem fareyi, hem klavyeyi bir bilgisayardan diğerine geçirmek büyük bir kolaylık. Aynı anda birden fazla platformda çalışması gereken bir uygulama üzerinde çalışırken sunduğu esneklik özellikle programcıların ilgisini çekecektir.

Bluetooth ile bağlanan klavyeyi yazılım ile cihazlar arasında dolaştırmaya alternatif olarak hiç uygulama kurmadan, doğrudan üzerindeki üç adet tuş ile de aktarabiliyorsunuz. Bu bir test editörü için de yararlı, kendi bilgisayarınızda inceleme yazısını yazarken, diğer iki bilgisayarda test edeceğiniz uygulamaların kurulum, güncelleme ve ayarlarını yapıp, sistem özelliklerini kontrol edip ileri geri rahatça geçebiliyorsunuz.

Tabletler için güzel kılıf klavyeler var ama MX Keys Mini ile kıyaslarsak bu klavyenin sağlam makas yapısı, çok hafif eğimi, tuş ortalarında parmakların oturduğu hafif bombe yapı ile ergonomik olarak arada büyük fark var. MX Keys Mini özellikle tabletler için de varsayılan önerim oldu diyebilirim.

Logitech MX Keys Mini Klavye

Teknik Özellikler

Öte yandan ölçüleri tam boy MX Keys’e göre ufak olsa da halen çok ufak değil. Gelin ölçülere, ağırlığa, malzeme ve tasarım yanında teknik özelliklere bakalım.

  • Ölçüler ve ağırlık
    • 6cm uzunluk, 13.2cm derinlik, 2cm yükseklik
    • 504 gram
  • Renk seçenekleri
    • Soluk gri, gül, grafit ve siyah
  • Malzeme
    • Anodize alüminyum gövde + plastik
    • Masada kaymaması için klavye altında 5 adet kauçuk ayak var.
  • Bağlantı
    • Bluetooth LE (Low energy) – 10 metre menzil
    • Opsiyonel Logi Bolt USB alıcı (Kutudan çıkmıyor, ayrı satılıyor)
      • 10 metre mesafe, sinyal parazitine karşı dayanıklı.
    • Diğer Logitech USB alıcılarla örneğin Unifying Receiver vb. ile uyumsuz
  • Pil ve şarj
    • USB-C şarj yuvası ve 1.4m tip-A’dan tip-C’ye kablo.
    • Klavye şarj edilirken kullanılabiliyor ancak USB-C yuvası üzerinden bilgisayara bağlanmıyor. USB yuvası sadece şarj amaçlı kullanılabiliyor.
    • Tek şarj ile 10 güne kadar çalışma süresi
    • Arkaplan aydınlatması kapatılırsa 5 aya kadar çalışma süresi

Logitech MX Keys Mini Klavye

  • Akıllı arkaplan aydınlatması
    • Mesafe sensörü ile el klavyeye yaklaştığında otomatik algılama ve arkaplan aydınlatmasını açma, uzaklaşınca kapatma.
    • Ortam ışığı sensörü sayesinde tuş aydınlatması otomatik olarak ayarlanıp klavye kullanılmadığında otomatik pik tasarrufu sağlanabiliyor ya da manuel ayarlanabiliyor.
  • Bildirim ışıkları
    • Caps Lock tuşu üzerinde Caps Lock ışığı ve sağ üstte pil durumu ışığı.
  • Tuşlar
    • Tasarımcılar, video editörleri gibi İçerik üreticiler için özel olarak geliştirilmiş tuş ve anahtar tipi.
    • Parmak uçları için özel şekillendirilmiş dairesel çukur tasarım.
    • Parmakların tuşlarda kaymaması için özel mat kaplamalı yüzey.

Logitech MX Keys Mini Klavye Android Telefon Desteği

  • İşletim sistemi desteği
    • Windows, macOS, Linux, Chrome OS, Android, iOS
  • Çoklu aygıt desteği
    • Klavyeyi farklı aygıtlara bağlayıp F1,F2 ve F3 tuşları ile bunlar arasında anlık geçişler yapılabiliyor. Fn tuşuna sonra da F1,F2 ve F3 tuşlarına basarak bu tuşlara aygıtlar atanabiliyor.
    • Logitech Flow desteği. MX Anywhere 3 veya MX Master 3 fareyle birlikte flow desteği de bulunuyor. Birden çok aygıt arasında dosya transferi mümkün.

Cihazın genel ofis çalışanları ve özel amaçlı kullanıcılar için en yararlı tuşları üst sırada bulunuyor. Toplantılarda mikrofonu kapatmak, ekran görüntüsü alıp raporlama yaparken işleri hızlandırmak gibi pek yaygın olmayan işlevler tanımlanmış. Hatta Smiley için bile bir tuş var.

Logitech MX Keys Mini Klavye Type-C

Kullanım Deneyimi

Bir de bu işe diğer taraftan bakalım, şu an bu boyutlarda tam boyda tuşlardan oluşan, mekanik anahtarlı mini klavyeler de popüler. Benzer alanda daha büyük tuşlar, daha dar aralıklar ile seçenekler var. Bence Logitech bu tarz bir endüstriyel, profesyonel mini mekanik klavye de tasarlamalı. Şu an bu tarife en yakın Pop Keys modeli var ancak o rengarenk ve tuş kapakları yuvarlak. Biraz daha Logitech’in MX ailesine uygun, koyu karanlık griler, metalik öğeler ya da Pro serisi gibi mat siyah kadifemsi dokulara sahip bir model gerekli.

Yine MX Keys Mini ile ilgili ve genel olarak Logitech ürünleriyle ilgili bilmeniz, dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Şirket ürünlerinin genel amaçlı PC/Mac sürümleri gibi salt Mac odaklı, üzerinde sadece Mac OS tuş işaretleri olan sürümler de piyasaya sürüyor. Bazen beyaz rengi bu Mac özel sürümlere ayırıyor, bazen PC için de renkleri sunuyor.

Logitech MX Keys Mini Klavye

Ancak bu sürümlendirme, daha dar kitle hedeflemelerine ve onlara daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmaya yaradığı kadar SKU sayısını da artırıyor. Bu da alırken sürümler arası seçim yapmayı gerektiriyor, stokta bulduğumuz model tam istediğimiz model olmayabiliyor. Yine benzer şekilde Türkçe tuş yazılarına sahip modelin gelişi oldukça geç olabiliyor.

Bunların ötesinde oyuncuların, özellikle rekabetçi oyuncuların Bluetooth klavye almaması gerekiyor. Zira gecikme süreleri yazarken, çalışırken değil ama oyunlarda bariz fark oluşturuyor.

Bu tarz makaslı tuşlar, plastik kubbe tipi klasik ucuz klavyelerden fersah fersah ileride bir hissiyata sahip. Mekanik tuşlar kadar gürültülü ve sert de değiller, yani tam orta karar, uzun ve kolay çalışma ama tuş basımlarını parmaklarının altında net hissetme isteyenler için tam aranan kaliteyi sunuyorlar.

Peki sağlam mı? Başka bir markadan örnek verecek olursak uzun vadede eski Apple Mac’in kelebek makas tuşları çok arıza çıkartmıştı ama klasik makas sisteminde arıza oranı düşüktü. Logitech MX Keys ve MX Keys Mini de klasik ve sağlam makas sistemine sahip diyebiliriz. Bu, dar bir hareket içerisinde tatmin edici bir tuş basımı sunuyor.

Logitech MX Keys Mini Klavye yazılım

Sonuç Değerlendirmesi

MX Keys ile MX Keys Mini arasında kalırsanız bilmeniz gereken artı ve eksiler: Mini çok daha şirin, ufak, taşınabilir. Ancak ok tuşları ufak, numerik tuş takımı olmayan bir model. Üstelik MX Keys’de kutudan Unifying Reciever yani USB kablosuz alıcı da çıkıyor ama Mini’de bu yok. Hatta MX Keys Mini Unifying alıcı ile de uyumsuz ve Logitech’in Bolt USB alıcısını ayrıca almanız gerekiyor.

Burada çok ilginç bir durum var, Mini modeli sanki kurumsal ürün ailesinin üyesi gibi kurumsal güvenlik özelliği sunan Bolt alıcıyla uyumlu olarak tasarlanmış. Aynı seri iki ürünün segmentinin bu şekilde ayrılması ve alıcı uyumunun bile değişmesi kullanıcılar açısından kafa karıştırıcı.

Yurtdışında Mini ve tam boy modeller aynı fiyata satılırken, birinin kutusunda alıcı olup diğerinde ayrıca satılması da başka bir eksi diyebiliriz. Sık kullanıyorsanız Home, End gibi tuşların olmadığını da unutmayın. Üstelik bunları denediğimizde üst kısımdaki programlanabilir F tuşlarına da atayamadık.

Sonuç itibariyle ucuz bir klavye değil, ancak tarz, tasarım, deneyim ile kullanıcı açısından verilen paranın hakkını veriyor. Teoride karşılaştırabileceğiniz sayısız klavye olsa da MX Keys ya da MX Keys Mini modelleri her seferinde incelemeye geldiğinde ekipteki editörlerin “Ben buna geçsem?” dediği ve ofiste gelip benden talep ettiği öne çıkan modeller arasında yer alıyor. İster kendiniz için, ister ekibiniz için üretkenlik artırıcı donanımlar alırken bakmanız hatta denemeniz gerekli.