Anasayfa Makale Windows’ta Varsayılan Yeni Klasör Adı Nasıl Değiştirilir?

Windows’ta Varsayılan Yeni Klasör Adı Nasıl Değiştirilir?

Yeni klasör oluşturma

Varsayılan olarak Windows’ta yeni bir klasör oluşturduğunuzda bu klasöre otomatik olarak “Yeni klasör” adı verilir. Bu adı beğenmiyorsanız ve başka bir ad vermek istiyorsanız veya bu klasöre o günün tarihini vermek istiyorsanız, aşağıdaki adımları takip ederek varsayılan verilen bu adı değiştirebilirsiniz.

Kayıt Defteri ile Varsayılan Yeni Klasör Adını Değiştirme

Windows’ta varsayılan ‘Yeni klasör’ adını değiştirmek için Windows Kayıt Defteri’nde düzenleme yapmak gerekiyor. Sisteminizin kararlılığını korumak için talimatlar dışına çıkmamanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Yeni vereceğiniz klasör adında aşağıdaki karakterler hariç, istediğiniz herhangi bir adı kullanabilirsiniz.

\ / ? : * " > < | '

Windows + R kombinasyonunu kullanarak Çalıştır kutusunu açın ve “regedit” yazarak “Enter” tuşuna basın. (Başlat menüsünde arama kutusuna “regedit” yazarak da kayıt defterine ulaşabilirsiniz.)

Çalıştır Regedit

Kayıt Defteri Düzenleyicisini açtığınızda soldaki ekrandan dizinlere tıklayarak aşağıdaki yolu izleyin. Ya da verilen satırı kopyalayıp, Kayıt Defteri düzenleyicisinde üst kısımda bulunan adres kutusuna yapıştırın.

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer

‘Explorer’ dizininin altındaki “NamingTemplates” dizinine tıklayın. Eğer bu dizini görmüyorsanız yeni oluşturmanız gerekecek. “Explorer” dizinine sağ tıklayın ve Yeni > Anahtar’ı seçin, bu yeni dizine “NamingTemplates” adını verin.

Kayıt defteri 'namingtemplates'

Soldaki yeni oluşturulan “NamingTemplates” dizinine tıklayın. Ardından sağdaki beyaz ekranda boş bir alana sağ tıklayıp Yeni > Dize Değeri oluşturun. Bu dize değerine “RenameNameTemplate” adını girin.

Kayıt defteri renamenametemplate

Daha sonra yeni oluşturduğunuz “RenameNameTemplate” dizinine tıklayıp açılan pencerede Değer verisi kutusuna, tüm yeni klasörler için varsayılan olarak verilmesini istediğiniz adı girin. Örneğin, biz burada varsayılan olarak yeni oluşturacağımız klasör isimlerinin “Technopat” olmasını istedik.

Kayıt defteri dize değeri

Tamam deyin ve Kayıt Defteri düzenleyicisini kapatın. Artık yeni bir klasör oluşturduğunuzda, klasöre Değer verisi olarak girdiğiniz isim atanacaktır.

Technopat yeni klasör

Bu değişikliğin, Windows’un bağlam menüsündeki Yeni seçeneğiyle oluşturacağınız diğer birçok öğe için de geçerli olduğunu unutmayın. Örneğin yeni bir metin dosyası oluşturduğunuzda da sizin verdiğiniz bir ad kullanılacaktır.

Bunu önlemek için, Dize verisindeki verdiğiniz isimden sonra “%s” ekleyin. Bu, oluşturduğunuz öğenin orijinal adını, seçtiğiniz ismin sonuna eklerken tutacaktır.

Technopat %s dizin değeri

yeni klasör ve metin belgesi

Yukarıdaki resimdeki gibi “%s” kodunu eklerseniz, yeni bir klasör ve metin belgesi oluştururken bunları da belirtecektir.

Varsayılan Yeni Klasör Adını Geçerli Tarih Olarak Değiştirme

Klasörlerinizi tarihlere göre düzenliyorsanız, oluşturacağınız klasörlerin ismine geçerli olan tarihi verebilirsiniz. Yalnız bu kısım biraz farklı. Bağlam menüsüne ekleyeceğiniz yeni bir seçenek ile, herhangi bir klasörün içine direkt o anki tarih veya o anki tarih ve saat isminde klasörler oluşturabilirsiniz.

yeni klasör tarih ve saat

Önce yine Kayıt Defteri düzenleyicisini açmamız gerekiyor, makalemizin başında nasıl açılacağını yazmıştık. Açtıktan sonra yukarıdaki adres çubuğuna aşağıdaki kodu direkt yapıştırın ya da soldaki dizinden elle bulun.

HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell

Ardından soldaki “Shell” dizinine sağ tıklayıp yeni bir ‘Anahtar’ oluşturun, biz, adını klasörlerin içine oluşturacağımız için “Yeni dosya” olarak belirledik. Siz bağlam menüsünde ne görmek istiyorsanız onu yazabilirsiniz.

Bağlam menüsü 'yeni dosya'

Ardından belirlediğiniz bu yeni anahtara tekrar sağ tıklayarak yeni bir ‘Anahtar’ oluşturun ve ismini “Command” yapın.

Kayıt defteri Shell dizini

‘Command’ dizinine tıklatın ve sağ taraftaki dize değerini çift tıklayarak açın.
Değer verisi kısmına gelirsek;

Kayıt defteri değer verisi

Bu kod ile sadece o anki tarih olarak isimlendirebileceğiniz bir klasör oluşturabilirsiniz:

cmd.exe /c md "%1/%%DATE%%"

Bu kod ile hem tarih hem de saat olarak isimlendirebileceğiniz bir klasör oluşturabilirsiniz:

cmd.exe /c md "%1/%%date%% - %%time:~0,2%%.%%time:~3,2%%%"

Bu kod ile de tarih, saat ve saniye olarak isimlendirebileceğiniz bir klasör oluşturabilirsiniz:

cmd.exe /c md "%1/%%date%% - %%time:~0,2%%.%%time:~3,2%%;%%time:~6,2%%"

Eğer gün içerisinde çok fazla dosya oluşturuyorsanız; tarih, saat ve saniye olarak isimlendirebileceğiniz kodu kullanmanızı öneriyoruz.

yeni klasörler

Ayrıca değişiklikler bilgisayarınızda uygulanmıyorsa, oturumunuzu kapatıp açabilir ya da Görev Yöneticisinden “Windows Gezginini” yeniden başlatabilirsiniz.

Tekrar Normale Nasıl Çevirebiliriz?

Makalede ne yaptıysanız, hangi klasörü elle oluşturduysanız o klasörü Kayıt Defteri üzerinden silerek tekrar her şeyi normale çevirebilirsiniz.

Bu makale Türkçe dil seçeneği, Türkiye bölgesi ve saat dilimine göre yapılmıştır. Farklı bölgelerde ve dillerde hata verme olasılığı olabilir. Bunun için yapılması gereken Windows Ayarlarında bulunan Saat ve Tarih bölümünden Veri biçimlerinin ‘Kısa tarih’ görünümünün aşağıdaki şekilde veya gün, ay ve yıl görünümünün aralarında “- (kısa tire)” bulunacak şekilde seçilmesi gerekmektedir.

Tarih ve saat veri biçimleri

Herhangi bir hata almanız durumunda Technopat Sosyal‘de konu açabilir ve destek alabilirsiniz.