Anasayfa Haber AMD ve Intel, Rusya’ya Endüstriyel İşlemci Sevkiyatlarını Durdurdu

AMD ve Intel, Rusya’ya Endüstriyel İşlemci Sevkiyatlarını Durdurdu

Intel ve amd rusya işlemci kısıtlama

RBC adlı bir Rus medyası, Intel ve AMD’nin, Rusya’nın Ukrayna operasyonu sebebiyle Rusya’ya endüstriyel amaçla kullanılan işlemcilerin tedariğini durdurduğunu ve Rus üreticileri sözlü olarak bilgilendirdiğini iddia etti.

Geçtiğimiz saatlerde ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC), Rusya’ya ve liderlere çeşitli yaptırımlar duyurmuştu. Bunun içinde ticari anlaşmaların askıya alınması da yer alıyor. Şimdi de RBC, bilişim teknolojileri pazarındaki güvendiği kaynaklarından aldığı bilgiye göre AMD ve Intel’in Rusya’ya endüstriyel işlemci vermeyeceğini duyurdu. Medya kuruluşu ayrıca Rus Geliştiriciler ve Elektronik Üreticileri Birliği (ARPE) temsilcilerinden aldığı bilgiyle bu iddiayı doğruladığını belirtti.

Bu iddialar sonrasında Intel’ın Rusya temsilcisi RBC’ye yanıt verdi: “Şirket durumu yakından izliyor ve OFAC tarafından uygulanan yeni yaptırımlar ve BIS tarafından yayınlanan kurallar dahil olmak üzere geçerli yaptırımlara ve ihracat düzenlemelerine uyum sağlıyor.”

Açıklamalardan ve iddialardan da anlayabileceğiniz üzere Intel ve AMD’nin yaptırımları, sadece endüstriyel amaçla kullanılan alanlardaki işlemcileri kapsıyor. Yani kişisel bilgisayarlar, akıllı telefonlar, kameralar vb. ürünlerde yer alan çipleri kapsamıyor.

Rusya’nın MCST Elbrus-8C sunucu işlemcisi ile birlikte büyüyen bir işlemci pazarı var. Ancak yine de testler Intel’in Xeon ‘Cascade Lake’ işlemcisine kıyasla “çok zayıf” olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu işlemciler Rusya bünyesinde değil, TSMC gibi üreticiler tarafından üretiliyor. TSMC de açıklanan yaptırımlara uyacağı için, Rusya’nın kendi tasarladığı işlemcilere de erişimi olamayacak.

Bu sebeple şirketler bulut bilişim ve veri depolama için sunucularını geliştiremeyeceği ve değiştiremeyeceği için, uzun vadede Rusya ekonomisi bu konuda önemli ölçüde zarar görebilir.

Son olarak NVIDIA ve Microsoft tarafında da yaptırımlar yapılacağı hakkında söylentiler olduğunu ancak henüz somut bir adım atılmadığını belirtelim.