Anasayfa Haber Ryzen 7000 İşlemciler, RDNA 2 Entegre GPU’ya Sahip Olabilir

Ryzen 7000 İşlemciler, RDNA 2 Entegre GPU’ya Sahip Olabilir

Ryzen 5000 vs i9-10900K

Ryzen 1000 serisinden başlayarak bu zamana dek birçok Zen mimarili masaüstü işlemci piyasaya çıktı. Sonunda “G” eki olanlar dışında hiçbir masaüstü işlemci entegre grafik birimlerine sahip değildi. Ancak yaklaşan Ryzen 7000 “Raphael” ailesiyle birlikte bu alanda büyük bir değişiklik yapılacak gibi görünüyor.

Aslında geçtiğimiz yıl Zen 4 mimarisine sahip olacak AM5 CPU’ların entegre GPU ile gelebileceğini yazmıştık. KOMACHI_ENSAKA tarafından yapılan yeni sızıntılar bu konuyu tekrar gündeme getiriyor. AMD SMU (Sistem Yönetim Birimi) sürücüsünde yapılan en son değişikliklere göre Raphael iGPU yapılandırması, toplam 4 Hesaplama Birimi içeren 2 Çalışma Grubu İşlemcisinden (Workgroup Processor) oluşabilir. Ayrıca burada RDNA 2 mimarisinin kullanılacağı ve çekirdeklerin 1.1 GHz saat hızında çalışacağı söyleniyor.

Durum böyle olursa toplam 0,5 TFLOP’luk tek duyarlıklı hesaplama performansı sunulacak. Bu da varsayılan Raphael iGPU’nun Stream Deck’in maksimum grafik performansının üçte birini sunacağı anlamına geliyor. Valve’ın konsolundaki GPU, 1,1 ila 1,6 GHz (1.6 TFLOP’a kadar) arasında saat hızına sahip 8 Hesaplama Birimi (RDNA2) ile donatıldı. Öyle ki bu tür masaüstü işlemcilerden yüksek grafik performansı beklemiyoruz. CPU grafik alt sisteminin asıl amacı, bir görüntüleme motoru olarak temel görevleri yerine getirmek.

“Raphael” kod adlı AMD Zen 4 işlemciler, mobil ve masaüstü platformların her ikisinde de boy gösterecek. Bu noktada mobil serinin yeni çıkan Zen 3+ mimarili Ryzen 6000 serisinin iki katı olan 16 çekirdeğe sahip olacağı söyleniyor.

Yaklaşan masaüstü çipler, AM5 olarak bilinen LGA1718 soketini kullanacak. Daha da önemlisi, bu platformun AM4 gibi uzun ömürlü olacağı doğrulanmıştı. Ayrıca DDR5 ve PCIe 5.0 gibi teknolojilerin desteklenmesini bekliyoruz.