Anasayfa Makale DisplayPort 2.0 Kablolarda Yeni Dönem: UHBR80 ve UHBR40

DisplayPort 2.0 Kablolarda Yeni Dönem: UHBR80 ve UHBR40

DisplayPort standartlarının arkasındaki isim olan VESA, tüketicilerin bir DisplayPort 2.0 kablosu, monitör veya video kaynağının sunabileceği maksimum yenileme hızları ve çözünürlükleri anlamasına yardımcı olacak bir sertifika programı duyurdu.

DisplayPort 2.0 spesifikasyonu, DisplayPort 1.4’ün 32.4 Gbps desteğine kıyasla maksimum 80 Gbps veri aktarımı yapabiliyor. Bu da görüntü akışında sıkıştırmalı (DSC) 16K çözünürlük, sıkıştırmasız 10K veya 120 Hz’de iki 8K HDR ekran gibi üst düzey seçeneklerin kullanımına olanak tanıyor. Ancak örneğin bir monitör veya kablonun DisplayPort 2.0 sertifikalı olması, doğrudan bu çözünürlük ve yenileme hızlarının kullanılabileceği anlamına gelmiyor.

Bu rakamlardan emin olmak istiyorsanız Ultra Yüksek Bit Hızı (UHBR) Sertifikasını kontrol etmeniz gerekiyor. VESA’nın yeni “DP80 UHBR” sertifikası ise ekran, kablo veya video kaynağının 20 Gb/sn’ye kadar bağlantı hızını (VESA’nın UHBR20 olarak adlandırdığı) ve dört hat üzerinden 80 Gb/sn’ye kadar çıktıyı desteklediği anlamına geliyor. Bu arada “DP40 UHBR” sertifikası, 10 Gbps bağlantı hızı (UHBR10) ve dört şeritli çalışma yoluyla maksimum 40 Gbps verim için destek gerektiriyor.

Öyle ki bazı ürünler VESA’nın sertifikasyon sürecinden geçmese bile bu tür yüksek performansları karşılaması mümkün. Ancak UHBR sertifikaları, DisplayPort 2.0 uyumlu ürünlerin sunabileceği bant genişliğini kesin olarak bilmemizi sağlıyor.

UHBR Sertifikalı Kablolar

Nihayetinde UHBR sertifikalı monitörler ve video çıkışı veren cihazlar olacak, ancak bugünkü duyuruya yalnızca UHBR sertifikalı kablolar dahil edildi. VESA’ya göre artık Accell, Bizlink ve WIZEN gibi şirketler DisplayPort/Mini DisplayPort DP40 ve DP80 kabloları üretmeye başladı. Kablolar ayrıca HBR 3 ve 2 gibi diğer DisplayPort bağlantı hızlarıyla da geriye dönük uyumluluk sağlıyor.

VESA uyumluluk programı yöneticisi James Choate yaptığı açıklamada, DP40 ve DP8 kablolarının “hem DisplayPort konnektöründeki hem de kablo tasarımındaki iyileştirmelerle” desteklendiğini söyledi. Alt Mode üzerinden DisplayPort açısından VESA, “tam özellikli pasif USB-C kablolarının zaten UHBR bit hızlarını desteklediğini” belirtti ve UHBR sertifikalı USB Type-C-to-DisplayPort dönüştürücü kablolarının “yakında” satışa sunulacağını da sözlerine ekledi. VESA ayrıca şu anda test etmekte olduğu “çoklu video kaynağı ve görüntüleme ürünlerinin yakında DisplayPort UHBR sertifikalı olacağını bildirdi.

Kavram Kargaşası Önlenecek

Bir DisplayPort ürünün desteklediği bant genişliği miktarının kullanıcı deneyimi üzerinde büyük etkileri var. Örneğin Windows’ta DisplayPort 2.0 ile teorik maksimum 4K yenileme hızı, DisplayPort 2.0 ve UHBR13.5 ile 569 Hz, ancak UHBR20’ye geçerseniz 749 Hz. Elbette şu anda bunu destekleyen hiçbir monitör veya ekran kartı bulunmuyor. Ancak farklı kullanım senaryolarında kablolar ve sertifikalar önemli.

VESA’nın DisplayPort standardı TV alanında hüküm süren HDMI ile rekabet ediyor. Aralık ayında HDMI 2.1’in aslında HDMI 2.0’ın yerini aldığı ortaya çıktı ve bu konuda birçok tepki gösterildi. HDMI lisansından sorumlu kuruluş, üreticilerin etkinleştirilen özelliklerin listesini açık bir şekilde belirttikleri sürece HDMI 2.0 monitörlerini HDMI 2.1 olarak etiketlemelerinde bir sorun olmadığını söylemişti. Yeni standart eski cihazlarla geriye dönük uyumluluğu korumak zorunda olduğundan, HDMI 2.0 özellikleri artık HDMI 2.1 standardının “teknik olarak” bir parçası niteliğinde.

Peki bu ne anlama geliyor? Artık HDMI 2.1 destekli monitör alırken ürünleri daha yakından ve dikkatli şekilde izlemek gerekecek. HDMI lisanslama kuruluşu, HDMI 2.1 özelliklerinin isteğe bağlı olduğunu iddia ediyor ve hangi özellikleri desteklemeyi planladıklarını bildirmek üreticilerin kendi sorumluluğunda. Başka bir deyişle monitörde HDMI 2.1 etiketi olması, oyuncuların beklediği HDMI 2.1 özelliklerinin tamamını desteklediği anlamına gelmiyor.

VESA yönetim kurulu üyesi Craig Wiley, Ars Technica’ya şunları söyledi:

Bu artık bir tür kabul edilen sorun. Harika özellikleri destekleyen yeni standartlar ortaya çıkmaya başladı. Ürünlerin sırf bu yeni standarda göre sertifikalandırılmış olmaları, hepsinin desteklendiği anlamına gelmiyor. Bu belirtilmesi gereken bir şey.

Bununla birlikte VESA, 2019’da DisplayPort 2.0’ı duyurduğunda “pazarlama karışıklığından” korktuğu için başlangıçta UHBR’ye yoğun bir şekilde odaklanmadığı söylüyor.