Anasayfa Haber Intel ATX 3.0 Kılavuzu, 12VHPWR Güç Bağlantısını Detaylandırdı

Intel ATX 3.0 Kılavuzu, 12VHPWR Güç Bağlantısını Detaylandırdı

Intel, ATX 3.0 ile ATX standardını büyük ölçüde yeniliyor ve güç kaynakları, gelecek nesil PCI Express Gen 5 ekran kartları için yeni 16 pinli (12VHPWR-12-Volt High Power) güç konektörleriyle birlikte geliyor. 375W bandını aşan yeni nesil ekran kartları iki adet 8 pinli PCIe girişine ihtiyaç duyuyor ve yakında 450W bariyerini aşan kartlar bekleniyor. Bu GPU’ları temel alan özel tasarımlı kartlar, üç veya daha fazla 8 pinli konektörle birlikte geldikleri için kasanızda kablo karmaşasına neden oluyordu. Sorunları çözmek isteyen Intel ise 12VHPWR’yi geliştirdi.

12VHPWR konnektöründe toplam 16 pin için 12 elektrik pini ve 4 yan bant pini bulunuyor. Yan bant pinleri, güç kaynağı ile grafik kartı arasında low-fi iletişimi sağlarken “SENSE0” ve “SENSE1” etiketli bu pinlerden ikisi, grafik kartının takılı olan konnektörü algılamasını sağlıyor. Buna göre de güç yönetimi ayarlanabiliyor. PSU tarafından sunulan elektrik kapasitesine bağlı olarak 16 pin bağlantısının dört çeşidi var. Bunlara 600W, 450W, 300W ve 150W dahil. İki Sense pininin düzeni, grafik kartının dört ayrı çeşidi ayırt etmesine yardımcı oluyor.

12VHPWR konnektörü iki durumda güç sağlamakta: Initial Permitted Power ve Maximum Sustain Power. Bunlardan ilki, bir sisteme güç verildiğinde ve sistem önyükleme aşamasındayken (grafik sürücüsünün yüklenme aşamasına kadar) bir güç dağıtım limiti tanımlıyor. İkincisi ise işleri sürücü devraldığında izin verilen sınırı (yazılım yapılandırması) temsil ediyor.

Yayınlanan slaytlara göre, kablo tam konfigürasyonunda 600W’a kadar gücü destekleyecek. Bunun yanında 450W, 300W ve 150W modları da destekleniyor. Belgeler, Sense0 ve Sense1 yan bant sinyallerinin ikili yapılandırmasını ortaya koyuyor. Her iki sinyal de topraklandığında, GPU 375W ve 600W maksimum sürdürülebilir güçle çalışabiliyor.

ATX 3.0 tasarımının ayrıca mevcut 6 pinli ve 8 pinli konnektörlerle uyumlu olmayacağını ekleyelim. 12VHPWR bağlantı pinleri 3,0 mm aralığa sahipken, 2×3 ve 2×1 konektördeki kontaklar daha büyük 4,2 mm aralıkta. 12VHPWR yardımcı güç konnektörü, gücü taşımak için on iki büyük kontak ve yan bant sinyallerini taşımanın altında dört küçük kontak içeriyor.

Son olarak, yeni nesil NVIDIA RTX 40 “Ada Lovelace” grafik kartlarının yeni 12+4-pin güç bağlantısına sahip olacağı söyleniyor. Ancak bunun NVIDIA’nın kendi referans modelleri mi yoksa özel tasarımları mı olduğu belirsiz.