Anasayfa Haber Google, Microsoft, Mozilla ve Apple Daha İyi Tarayıcılar İçin İş Birliği Yapıyor

Google, Microsoft, Mozilla ve Apple Daha İyi Tarayıcılar İçin İş Birliği Yapıyor

Google Microsoft Mozilla Apple

Google, Microsoft, Apple ve Mozilla Foundation tarafından Chrome, Edge, Safari ve Firefox’un aynı güvenilir ve tutarlı web deneyimini sunmasını sağlamak için tarayıcı birlikte çalışabilirliğini geliştirmeye yönelik ortak bir çaba duyuruldu.

Web.dev‘deki bir gönderi, diğer katkıda bulunanlarla birlikte dört şirketin Interop 2022 adlı modern tarayıcılar için yeni bir birlikte çalışabilirlik ölçütü üzerinde nasıl çalışacaklarını ayrıntılarıyla anlatıyor. Hedef ise geliştiriciler için sıkıntılı noktaları azaltarak tarayıcılardaki çeşitli tutarsızlıklar etrafında çalışmak yerine deneyimlere odaklanmalarını sağlamak ve onların web’lerini oluşturmaya odaklanmalarına yardımcı olmak.

Interop 2022, modern tarayıcıların 15 farklı alanına odaklanan bir ölçüt. Bu alanlar, platform farklılıkları nedeniyle genellikle web geliştiricileri için baş ağrısına neden oluyor. Google, Microsoft, Apple, Mozilla, Bocoup ve Igalia tarayıcıların bu alanlarda aynı şekilde davranmasını sağlamayı kabul etti. Bu alanlar kademeli katmanları, renk uzaylarını, CSS renk işlevlerini, görünüm birimlerini, kaydırmayı, form kontrollerini vb. içeriyor. Odak noktalarından bazıları, Google’ın 2021’in sonlarında en popüler tarayıcıda uyumluluğu iyileştirmek için duyurduğu bir başka ortak çaba olan Compat 2021’den alınmış durumda.

Geliştiriciler ve kullanıcılar, Interop 2022 panosundaki 15 alanda Chrome, Edge, Safari ve Firefox’un nasıl ilerlediğini izleyebilecekler. Sayfa her tarayıcının (Chrome ve Edge Dev, Firefox Nightly ve Safari Tech Preview) kararlı ve deneysel sürümleri için puanları gösteriyor ve kıyaslamanın puanları nasıl hesapladığını açıklıyor.

Bakalım Interop 2022, diğer oyuncuların ürünlerini geliştirmelerine ve Google Chrome‘u yakalamalarına yardımcı olabilecek mi?