Anasayfa Haber Ryzen 6000 İşlemciler, fTPM/TPM 2.0’dan Pluton’a Geçiyor

Ryzen 6000 İşlemciler, fTPM/TPM 2.0’dan Pluton’a Geçiyor

Ryzen 6000

AMD, Ryzen 6000 mobil işlemcileriyle birlikte işlemcilerinin güvenliğini fTPM/TPM 2.0’dan (TPM ya da donanım yazılımı uygulamaları için fTPM) Microsoft’un Pluton platformuna yükseltti. Pluton, Microsoft tarafından 2020 yılında AMD, Intel ve Qualcomm iş birliği ile piyasaya sürülmüştü.

Hardware Times tarafından aktarılan habere göre, Microsoft Pluton, Trusted Platform Module’den daha iyi koruma sunuyor. Çünkü Pluton, bir işlemci içerisinde bulunuyor ve bu işlemci, veri yolu ara birimi yoluyla saldırıları önlüyor.

Ancak Intel, Platform Güvenirliliği Teknolojisi (Platform Trust Technology / PTT) adı verilen kendi TPM alternatifine güveniyor gibi görünüyor. Yonga üreticisi, ESET ile yapmış olduğu bir iş birliği aracılığıyla 12. Nesil vPro işlemciler için Tehdit Algılama Teknolojisi (Threat Detection Technology / TDT) geliştiriyor. Bir Intel sözcüsü, “12. Nesil platformların Pluton’u desteklemediğini” ifade etti.

Bunların yanı sıra Lenovo da Microsoft Pluton’un 2022 ThinkPad modellerinde (Ryzen 6000 cihazları da dahil olmak üzere) etkinleştirilmeyeceğini onayladı. Ancak belirtilene göre, neyse ki, kullanıcılar bunu kendileri etkinleştirme olanağına sahip olacaklar.