Anasayfa Haber Gümrük Vergisine Zam: AB Dışı Ülkeler İçin Gümrük Vergisi %30’a Çıktı

Gümrük Vergisine Zam: AB Dışı Ülkeler İçin Gümrük Vergisi %30’a Çıktı

gümrük vergisi zam

Bugün yayınlanan Resmi Gazete’de, Cumhurbaşkanı Kararları arasında gümrük vergisi ile ilgili yeni bir düzenleme duyuruldu. Bu düzenlemeye göre Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden satın alınacak ürünler için gümrük vergisi %20’den %50 artış ile %30’a yükseltildi.

Resmi Gazete’de yayınlanan 5303 sayılı kararda şunlar denildi;

“Ekli “4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar”ın yürürlüğe konulmasına, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167 nci maddesi gereğinde karar verilmiştir.”

resmi gazete gümrük vergisi zam

Yürürlüğe giren yeni kararlar şu şekilde;

“Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 150 Avro’yu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 Avro’yu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın değeri üzerinden;

  • Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde %18,
  • Diğer ülkelerden gelmesi halinde %30,
  • 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilave %20,

oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilir.”

Yeni kararla birlikte ülkemizde de sıkça kullanılan AliExpress, Banggood, Amazon.com gibi Avrupa Birliği dışında yer alan ülkelerin alışveriş mecralarından artık ürün bedelinin %30 kadarı gümrük vergisi olarak yansıtılacak. Kısaca AB dışından ürün almanız durumunda artık %50 daha fazla vergi ödemeniz gerekiyor.

Son olarak, kıymeti 1500 Avro’yu geçmemek şartıyla, yolcu beraberinde gelen Ek-9’daki liste kapsamı dışında kalan ve değeri 61. maddede belirtilen hediyelik eşya limitinin üzerinde olan ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyanın değeri üzerinden birinci fıkrada belirtilen oranlarda tek ve maktu bir vergi tahsil edileceğini belirtelim.