Anasayfa Haber Ryzen 7 5800X3D Overclock Desteği Sunmuyor

Ryzen 7 5800X3D Overclock Desteği Sunmuyor

3D V-Cache teknolojisini son tüketicilere getiren Ryzen 7 5800X3D’nin tüm detaylarına bakmıştık. İşlemci henüz piyasaya çıkmadan önce hız aşırtma desteğinden yoksun olacağına dair söylentiler çıkmıştı. AMD’nin Teknik Pazarlama Direktörü ise yaptığı bir röportajda konuya ışık tuttu.

Daha öncesinde Ryzen 7 5800X3D ile manuel overclock yapılamayacağı konuşuluyordu. Hatta AMD’nin anakart ortaklarından UEFI’deki bu özellikleri kaldırmaları istediği iddia edildi. Resmi açıklamalara göre CPU’nun hız aşırtma için sabit bir kilidi var. Bu da kullanıcıların frekansı veya voltajı ayarlayamayacağı anlamına geliyor. Ancak performansı artırmak için Infinity Fabric ve DRAM saatlerini ayarlamak mümkün olabilir. Günün sonunda, yeni işlemci standart bir tanımla hız aşırtmayı desteklemeyecek.

AMD’den Hallock ayrıca CPU voltajının 1,35V’nin üzerine çıkmadığını açıkladı. Bu alanın hala optimizasyona ihtiyacı var. Ryzen 5800X3D bildiğiniz gibi çiplerin üzerine yerleştirilmiş L3 önbellek katmanı ile geliyor. Bu noktada işlemcinin hız aşırtma için optimize edilmediği söyleniyor.

AMD, bu teknolojinin olgunlaşmasını beklemek yerine işlemcisini piyasaya sürdü ve 3D V-Cache teknolojisini masaüstüne getirdi. Gelecekteki işlemcilerde aynı yol izlenmeyecek ve hatta AMD ölçekleme sorununu aştığında yeni gelecek işlemciler için hız aşırtma desteği sunulacak.

Uzun lafın kısası, Ryzen 7 5800X3D’ye hemen sahip olanlar geleneksel hız aşırtma yöntemlerinden faydalanamayacak. Core i9-12900KS ile doğrudan rekabet edecek olan çipin 20 Nisan’da 449 dolarlık liste fiyatıyla çıkacağını bir kez daha hatırlatalım.