Anasayfa Video Corsair iCUE ML120 RGB Elite Fan İncelemesi

Corsair iCUE ML120 RGB Elite Fan İncelemesi

Corsair iCUE ML120 RGB Elite Fan

Corsair’ın tüm güncel fanlarına entegre ettiği yeni AirGuide teknolojisi gerçekte ne kadar işe yarıyor, bu sorunun cevabını arıyoruz.

Bugüne kadar Corsair’ın birçok fanını inceledik. Bunlar SP, QL ve ML gibi fan serileri oldu. Bunların her biri farklı ihtiyaca yönelik üretilen ürünler. Bu incelememizin konusu olan fanlarsa Corsair’ın içine her şeyden kattığı iCUE ML RGB Elite modeli olacak.

ML: Manyetik Levitasyon Rulmanlı Fanlar

Öncelikle ML serisinin evrimine yakından bakalım. 2016 yılında duyurulan ML serisi birçok modele sahipti. ML, ML PRO ve ML PRO LED. LED olanlar RGB değildi ve beyaz, kırmızı ve mavi modelleri ayrı satılıyordu.

ML ile ML PRO’nun farkı, ML PRO’da titreşimi azaltmak için kasa veya soğutucuya temas eden noktada titreşim kaynaklı gürültüleri emen kauçuk malzeme kullanılmıştı. 

Bir yıl sonra Corsair ML PRO RGB serisini çıkardı. Adından anlayabileceğiniz gibi bunlar göbeğinden aydınlatmalı RGB fanlardı.

Ve son olarak ML RGB Elite fanları görüyoruz. Sondaki Elite ibaresi Corsair’ın tüm serisine uyguladığı bir güncelleme gibi duruyor. Statik basınç için optimize edilen SP serisinin de yakın zamanda Elite versiyonu çıktı ve onu da incelemiştik.

Corsair iCUE ML120 RGB Elite Fan

Kutu İçeriği

Corsair’ın sonunda “Elite” ibaresi geçen fanlarında kutu tasarımı değişmiş. Artık kutuyu açar açmaz fanları görüyorsunuz. Bunların 4 vidası küçük kilitli poşetlerde ve kabloları yandaki bu bölmede duruyor. Fanları çıkardığımızda en alttaki kutuda Lighting Node Core RGB kontrolcüyü görüyoruz.

Bu kutu tasarımı eskisinden daha iyi olmuş. Eski kutu tasarımında fanları kutudan çıkardıktan sonra bu küçük sarı kutuların içine geri koymak imkansız gibi bir şeydi. Şimdi kutusuna düzenli bir şekilde geri koyabiliyorsunuz.

AirGuide Özelliği

Elite güncellemesiyle gelen en büyük iyileştirme AirGuide teknolojisi gibi duruyor. Bu teknoloji fanın hava üflediği tarafa yerleştirilen girdap önleyici plastik parçalar sayesinde havanın bir boru içinden geçiyormuş gibi düz bir şekilde gönderilmesini sağlıyor.

Corsair iCUE ML120 RGB Elite Fan

RGB Aydınlatma

ML120 göbekten 8 LED’le aydınlatılan bir fan. Fan bıçakları ve gövde yarı saydam tutularak ışığın homojen bir şekilde yayılması sağlanmış.

iCUE uygulaması altından fandaki adreslenebilir LED’leri tek tek görüp bunları kendiniz yakabileceğiniz gibi, aydınlatma şablonlarını seçip belirli sıraya göre bu renk değişimlerinin oluşmasını sağlayabiliyorsunuz.

Özellikle fan sayısı arttıkça bu tür sırayla hareket eden adreslenebilir RGB animasyonları daha da güzel gözüküyor.

Çerçevenin tasarımı ise tamamen değişmiş. Önceki ML fanlara göre daha kare ve sade bir tasarıma kavuşmuş. Çerçeve tasarımı değişse de titreşim giderici kauçuğun korunduğunu görmek güzel.

Rulmanlar

ML’nin açılımı “manyetik levitasyon”, bu da fanda kullanılan rulman teknolojisine işaret ediyor. Manyetik rulman daha az sürtünme demek. Böylece daha az gürültü ve uzun ömür sağlanmış oluyor. 

Technopat’ta topladığımız ve kullandığımız çoğu bilgisayarda eski ML serilerinden fanlar kullandık. Bu fanlar yıllardır çalışmasına rağmen hiçbir sorunla karşılaşmadık. Bu anlamda uzun ömürlü oluşlarına bizzat tanıklık ettik diyebilirim.

Corsair iCUE ML120 RGB Elite Fan

Satın Alma Seçenekleri

Eğer 120 mm seçerseniz bu fanları tekli veya üçlü paket şeklinde alabiliyorsunuz. 140 mm seçmeniz durumunda ise tekli veya çiftli alabiliyorsunuz. Çiftli ve üçlü paketlerden Lighting Node Core RGB kontrolcü çıkıyor.

Ek olarak renk seçeneğiniz de var. Fanlar siyah veya beyaz renklerde geliyor. Beyaz sistem kullanan biri olarak bunu memnuniyetle karşıladım. 

Teknik Detaylar

Bu derece üst seviye fanlardan bekleyebileceğiniz üzere bunlar PWM destekli fanlar. 120 mm versiyonların devirleri 450 ile 2000 RPM arasındayken, 140 mm’likler 400 ile 1600 arasında dönüyor. 140 mm’likler en yüksek devirde 31.8 desibel gürültü üretirken, 120 mm’likler 30.4 desibel ile biraz daha sessiz.

Hava akışı ve statik basınç değerlerine bakarsak, 120mm’likte maksimum 58.10 CFM hava akışı görüyoruz, statik basınç da 2.90 h2O’da. 140 mm’de hava akışı 82 CFM’ye kadar çıkıyor, ancak statik basınç 2.06 h2O’ya düşüyor.

Corsair iCUE ML120 RGB Elite Fan

AirGuide Testte

Bu fanlarda kullanılan girdap önleyici özelliği daha önceki fan incelememizde de test etmiştik. Masa üzerinde çalıştırıp havayı diğer fanlara oranla ne kadar daha uzağa götürebildiğine bakmış ve gerçekten etkileyici sonuçlar elde etmiştik.

Bu videomuzda biraz daha farklı bir test uyguladık. Bu özelliğin kasa içi sıcaklıklarda bir etki yaratıp yaratmayacağını test ettik. Kasamızın önüne AirGuide özelliği olan ve olmayan Corsair fanları takıp, 1400 RPM’de çalıştırarak sırasıyla sistem bileşenlerinin sıcaklığını ölçtük.

AirGuide özelliği olmayan fan olarak Corsair SP120 RGB Pro serisini seçtik. 

Sisteme yük bindirmek için Unigine’in Superposition testini kullandık ve 4K preset’i seçtik. Test boyunca arka planda Hardware Monitor uygulaması ile VRM, bellek, ekran kartı ve işlemcinin ulaştığı maksimum sıcaklıkları ölçtük.

Fan modeli VRM Bellekler Ekran kartı İşlemci
SP120 RGB Pro 40 36 73 61
ML120 RGB Elite 39 36 72 58

AirGuide özelliğinden en iyi faydalanan parçanın işlemci olduğunu görüyoruz, 3 derecelik bir düşüş gerçekten etkileyici. Kasa üstüne taktığımız radyatör ML fanların kasa içine üflediği serin havadan daha çok faydalanmışa benziyor. Bellek hariç diğer bileşenlerde de birer derece düşüş görebiliyoruz. Tabii kasanıza, parçalarınıza ve ortam sıcaklığınıza bağlı olarak farklı sonuçlar görmek mümkün.

Corsair iCUE ML120 RGB Elite Fan

Sonuç Değerlendirmesi

Fanların KDV dahil fiyatları 120 mm tekli fan için 40 dolar, üçlü paket için 129 dolar. 140 mm’de ise tekli fan için 46 dolar, 2’li paket için 100 dolar fiyat belirlenmiş.

ML RGB Elite Corsair fanlar arasında en üst seviyede ve gerçekten şimdiye kadar incelediğim en güzel ve yüksek performanslı fanlardan biri bu oldu.

Eğer eskiyen, kalitesiz ve gürültülü çalışan kasa veya radyatör fanlarınızı yenilemek istiyorsanız, iCUE ML120 RGB Elite iyi bir yatırım olabilir.