Anasayfa Haber Intel, Arc GPU’lardaki ‘Grafik Saati’ Tanımını Detaylandırdı

Intel, Arc GPU’lardaki ‘Grafik Saati’ Tanımını Detaylandırdı

Uzun zamandır beklenen Intel Arc Alchemist GPU’lar kısa süre önce resmen duyuruldu. Intel, mobil platform için beş ayrı model sunarken, ilk aşamada bunların ikisi piyasaya sürülecek. Ancak lansmandan bu yana tartışılan bir konu var: Arc A-Serisi mobil GPU’ların nispeten düşük frekans hızları.

Neyse ki bu konudaki bazı soru işaretleri ortadan kalkmış durumda. Intel’de görev yapan Tom Petersen, Arc “Grafik Saati’nin (Graphics Clock)” AMD veya NVIDIA tarafındaki “Taban Saat (Base Clock)” ile karşılaştırılamayacağını söyledi. Intel frekans verileri, TDP kısıtlı ortamda ölçülen ortalama bir saat olarak listelendi. Bu değer çok sayıda çipe dayalı olarak her Arc SKU için tahmini olarak veriliyor. Petersen, bunun Intel’in toplu halde gördüğü en yavaş saat olduğunu da sözlerine ekledi.

Örnek olarak, Arc A370M için bildirilen 1550 MHz saat hızının dizüstü bilgisayar tasarımına veya bu çipin “Grafik Gücü (Graphics Power)” yapılandırmasına bakılmaksızın kullanıcıların göreceği minimum ortalama saat olduğu belirtiliyor. 1550 MHz saat hızı 35W SKU (NVIDIA Max-Q veya AMD RX 6000S serisi gibi) için geçerli. TDP 50W olarak ayarlandığında ise her şey çok farklı olacak.

Petersen frekansın aynı zamanda bir iş yüküne de bağlı olacağını, Counter Strike gibi oyunlarda GPU saatinin 2 GHz’i aşabileceğini söylüyor. Sonuç olarak, Intel tarafından sunulan frekans hızlarını AMD ve NVIDIA verileriyle doğrudan kıyaslamak doğru değil. Öte yandan ikinci çeyrekte Intel Arc A serisi ekran kartlarının masaüstü platforma geleceğini biliyoruz. Petersen masaüstü platformda bu frekansların çok daha anlamlı olacağını ve anlaşılmasının daha kolay olacağını söylüyor.