Anasayfa Haber TSMC İlk Çeyrekte Yeni Bir Rekor Kırdı: Yıldan Yıla Yüzde 35.5 Artış

TSMC İlk Çeyrekte Yeni Bir Rekor Kırdı: Yıldan Yıla Yüzde 35.5 Artış

TSMC

Hızla değişen dünyamızda çiplere olan talep her geçen gün artmaya devam ediyor. Çiplere olan talep özellikle son birkaç yılda aşırı arttı ve bunun sonucu olarak dökümhaneler korkusuzca fiyatlarını artırabiliyor. TSMC ise bildiğiniz üzere yarı iletken sektöründe ayrı bir konuma sahip.

TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.), 2022’nin ilk çeyreği için yıllık %35.5’lik bir artışla 491.08 milyar NT$ (16.965 milyar dolar) gelir duyurdu. TSMC’nin sonuçları analist tahminlerini geride bıraktı, ancak şirketin 2022 yılının ilk çeyreği için 16.6 – 17,2 milyar dolarlık gelir hedefini geçemedi.

Yarı iletken üreticisi, diğer tüm dökümhanelerden daha fazla kapasiteye sahip ve rakiplerinde bulunmayan öncü teknolojilere daha erken erişmeyi başardı. Artan fiyatlar, olağanüstü kapasiteler ve öncü üretim teknolojileri ise TSMC’nin ilk çeyrek sonuçlarını rekor bir düzeye taşıdı. Kazanç duyurusunda brüt kâr marjı duyurulmamış ancak %53 ile %55 arasında olduğunu söyleyebiliriz.

TSMC’nin ilk çeyrekte hangi alanda sevkiyatlar yaptığı bilinmiyor. Öte yandan Ağustos ayı sonlarında N5 ve N7 üretiminde %10, N16 ve daha eski tekniklerde %20’lik zam yapıldığı belirtilmiş. Bu nedenle 2022 yılının ilk çeyreğinde gelirlerin rekor düzeye ulaşması pek de şaşırtıcı değil.

Bu arada TSMC’nin yükselişinin tek nedeni yükselen fiyatlar değil. Fazlasıyla ilgi gören 5nm ve 7nm üretim teknolojileri, Tayvanlı devin kazancının yaklaşık yarısını oluşturuyor. 5nm üretimi neredeyse iki yıldır yalnızca Apple tarafından kullanılıyordu, ancak dökümhanenin çalıştığı yüksek hacimli müşterilerin sayısı artmaya devam ediyor.