Anasayfa Haber AMD Ryzen Threadripper İşlemcilerde Ciddi Stok Sorunları Yaşanıyor

AMD Ryzen Threadripper İşlemcilerde Ciddi Stok Sorunları Yaşanıyor

Ryzen Threadripper PRO

AMD, Ryzen Threadripper işlemcileriyle yüksek performans vadediyor. Müşteriler Threadripper iş istasyonları için yüksek meblağlar ödemeye hazır olsa da bu yongaların üretiminde ciddi sıkıntılar var.

Örneğin ABD’deki birçok şirket, 64 adede kadar çekirdeğe sahip AMD Ryzen Threadripper ve Threadripper Pro işlemcilerine dayalı iş istasyonları sunuyor. The Register’a göre bu PC üreticilerinden altısı geçen yılın dördüncü çeyreğinde başlayan CPU kıtlığından şikayetçi.

Stoklarda Ryzen Threadripper 3960X ve 3970X gibi bazı işlemciler mevcut, ancak iş istasyonu kategorisinde ne popüler işlemci olan 64 çekirdekli 3990X’in stokları kritik seviyede.

AMD geçmişte Ryzen Threadripper işlemcilerini hem son kullanıcılar hem de PC üreticileri için kilidi açılmış bir çarpanla (dolayısıyla hız aşırtma özelliğiyle) sunuyordu. Ancak 2020’nin ortalarında overclock desteğinden yoksun ve yalnızca iş istasyonu üreticileri tarafından kullanılabilen Ryzen Threadripper Pro 3000WX serisi işlemcilerini piyasaya sürdü. Bu Mart ayında ise Ryzen Threadripper Pro 5000WX serisine yakından bakmıştık. İşin kötü yanı, bu yongalar yılın ikinci yarısına kadar yalnızca Lenovo için sunuldu.

Daha küçük iş istasyonu üreticilerinin üst seviye Ryzen Threadripper 3000/3000WX Pro veya 5000WX Pro CPU’lara erişimi ise imkansız. Sonuç olarak, HEDT tabanlı bir sistem inşa etmekte zorlanan müşteriler Threadripper yongalara ulaşmakta zorlanıyor.

AMD’nin güçlü iş istasyonlarına yönelik yoğun talep olmasına rağmen, üreticiler Intel Xeon tabanlı iş istasyonlarına yönelmek zorunda kalıyor. Bunun üzerine PC üreten bir firmanın yöneticisi ise The Register‘a verdiği demeçte “Stratejik olarak AMD’ye eskisi kadar güvenmeme kararı aldık.” dedi.