Anasayfa Haber macOS Hızlı Bakış Özelliği Windows 11’e Geliyor

macOS Hızlı Bakış Özelliği Windows 11’e Geliyor

Dosya Gezgini’nin önizleme bölmesi gibi, Hızlı Bakış (Quick Look) da dosyaları hızlı bir şekilde izleyebilmemiz için geliştirilmiş bir macOS özelliği. Microsoft aslında Dosya Gezgini üzerinde ciddi çalışmalar yapıyor ve en son PowerToys güncellemesinden sonra gelişmiş dosyalara destek sunuluyor. Ancak insanlar macOS’un özelliğini boşluk tuşuyla önizleme yapma imkanı tanıdığından dolayı daha çekici buluyor.

Microsoft şimdi Windows 11 ve Windows 10 için benzer bir özellik getirecek. Bu özelliğe “Peek” adı veriliyor ve PowerToys aracılığıyla kullanıcılara ulaşacak. Böylelikle Windows 11 ve Windows 10’da dosyalarla çalışırken boşluk tuşuyla birlikte hızlı bir önizleme yapmak mümkün olacak.

Tıpkı macOS Quick View gibi, Dosya Gezgini’nde veya masaüstünde bir dosyayı seçebilir ve dosyanın içeriğini önizlemek için Shift + boşluk tuşlarına basabilirsiniz. Ayrıca bir görsel seçtiğinizde önizlemesini küçük bir açılır pencerede görebilirsiniz.

Üçüncü taraf araçların aksine, PowerToys Peek özelliği medyanın önizlemesini oluşturmak için Microsoft Fotoğraflar uygulamasını kullanıyor. Önizlenen görüntüleri yakınlaştırmak veya uzaklaştırmak ve bunları Microsoft Fotoğraflar uygulamasında düzenlemek de mümkün. Shift + boşluk kısayolu, Windows’ta PowerToys Peek özelliğini tetikliyor. Peek aracı uygulama yalnızca arka planda çalışırken devreye giriyor. Yeni özellik, özellikle medya dosyalarını içeren klasörlere göz atarken kullanışlı olabilir. Son olarak, Microsoft’un güncellemesini beklemek istemiyorsanız Microsoft Store’dan üçüncü parti “QuickView” adlı ücretsiz aracı indirebileceğinizi belirtelim.