Anasayfa Haber Açık Kaynaklı Coreboot BIOS, MSI Z690-A Anakarta Uyarlandı

Açık Kaynaklı Coreboot BIOS, MSI Z690-A Anakarta Uyarlandı

Ürün yazılımı geliştiricisi 3MDEB, Dasharo’nun yardımıyla MSI’ın Z690-A Pro WiFi DDR4 anakartına Coreboot desteği eklemeyi başardı. Özetlemek gerekirse Coreboot, anakartınız veya dizüstü bilgisayarınız için daha hızlı, daha esnek ve daha güvenli bir ürün yazılımı vaadiyle birlikte fabrika çıkışlı UEFI‘lerin ve BIOS’un yerini alıyor.

3MDEB tarafından eklenen bu destek, Coreboot’un özellikle bir masaüstü anakartına entegre edilmesiyle nadir bir durumu temsil ediyor. Coreboot, OEM’ler tarafından sağlanan yazılımlara göre daha hafif ve daha zengin özelliklere sahip. Çok sayıda geliştirici, açık kaynak yapısı sayesinde Coreboot’taki güncellemeler ve iyileştirmeler üzerinde rahatlıkla çalışabiliyor. Bu nedenle Coreboot ile birlikte OEM’lerin şu anda sunabileceklerine kıyasla daha modern ve akıcı bir UEFI/BIOS deneyimi vaat ediliyor.

Son kullanıcılar için vaat edilen en büyük özelliklerden biri, OEM UEFI/BIOS’a kıyasla %70’e varan daha hızlı başlatma süreleri. Yani tabiri caizse güç düğmesine basmanızla işletim sistemini görmeniz bir oluyor. Diğer özellikler arasında güvenlik iyileştirmeleri ve çok daha fazlası var.

Ancak Coreboot’un çalışması için bir ürün yazılımı dağıtım ağına ihtiyacı var. Dasharo‘nun devreye girdiği yer burası. Dasharo, belirli platformlarla uyumlu yazılımlar geliştirmekte uzmanlaşmış bir şirket. Bu şirket Coreboot’un ürün yazılımını, ek özelliklerini ve Intel FPS veya AMD AGESA için platform desteğini sisteme kurulabilecek bir pakete entegre edecek. 3MDEB’in işi ise bu aygıt yazılımını özellikle Z690-A Pro WiFi’ye taşımak ve tamamen işlevsel olmasını sağlamaktı.

Şimdilik açık kaynaklı BIOS hala başlangıç ​​aşamasında. Ancak Dasharo’nun bir tweet‘ine göre, ekran, USB ve UEFI önyükleme desteği ile yakında yeni bir sürüm gelecek. Belirttiğimiz gibi, BIOS yazılımı resmi değil ve hatalara açık.