Anasayfa Haber Intel, 2025’e Kadar Yarı İletken Liderliğini Yeniden Kazanabilir

Intel, 2025’e Kadar Yarı İletken Liderliğini Yeniden Kazanabilir

Intel şu anda “Intel Accelerated” olarak anılan agresif yol haritasını hayata geçirmek için çalışıyor. Bu yol haritasına göre dört yıl boyunca beş ayrı üretim teknolojisi hayata geçecek.

Yarı iletken danışmanlık şirketi IC Knowledge’ın başkanı ve sahibi olan Scotten Jones, başlangıçta iddialı yarı iletken programı hakkında şüpheciydi, ancak şimdi fikirleri değişmiş gibi görünüyor. Jones, bu hafta SemiWiki için Intel’in 2025 yılına kadar teknoloji liderliğini yeniden kazanma planlarına olan inancını açıklayan bir makale kaleme aldı.

Scotten Jones, şimdiye kadar Intel’in TSMC’yi asla yakalayamayacağını söylüyordu. Yaşanan son olaylar ve yeniden çizilen yol haritaları ise Jones’ın fikrini değişmekte yeterli oldu. Intel CEO’su Pat Gelsinger’ın yönetime gelmesiyle şirket daha iddialı hale geldi. Ancak hedeflerden ve yol haritalarından bahsetmek kolay olsa da, verilen sözleri hayata geçirmek tamamen farklı bir konu.

Intel kısa bir süre önce yeni bir slayt sunumu yayınladı. Yukarıda gördüğünüz slaytta yapılan ince bir değişiklik Jones’ın dikkatini çekti. Mavi ekip, 2025’e kadar uzanan yol haritasındaki en gelişmiş 18A sürecini sessizce ama kendinden emin bir şekilde kullandı. 18A işleminin zamanlaması ise 2025’ten 2024 yılına çekildi.

Teknoloji devi, 2022’den 2025’e kadar EUV makinelerinin kullanımını artıracak. Ayrıca Horizontal Nanosheet (HNS) teknolojisi (Samsung’u son zamanlarda yavaşlatan bir süreç) tanıtılacak ve RibbonFET transistörlere geçilecek. PowerVia adlı bir teknoloji kullanılarak geliştirilmiş güç dağıtımı da yolda. Intel, tüm bu süre boyunca 18A’ya doğru ilerliyor.

Jones, TSMC’nin 2025’te piyasaya hakim olmaya devam edeceğini düşünüyor. Ancak müşteriler için en önemli olan performans. Şirket CEO’su bunun Intel için bir sorun olmayacağını düşünüyor:

Intel, dökümhanelerin zorlandığı bir zamanda süreç geliştirmelerini önemli ölçüde hızlandırmayı bildi.

Makalede ayrıca Intel’in 2023’te performans liderliği almaya başlayabileceğinden bahsedilmiş. Intel yol haritasına göre 18A teknolojisi 2024’ün ikinci yarısında piyasaya çıkacak. Daha da önemlisi, bu teknolojinin watt başına performans açısından iddialı olacağı tahmin ediliyor.