Anasayfa Haber 12. Nesil İşlemciler İçin Bükülme Önleyici Araç Geliştirildi

12. Nesil İşlemciler İçin Bükülme Önleyici Araç Geliştirildi

Intel masaüstü Alder Lake işlemciler, LGA1700 soketi için kilitleme mekanizması tarafından uygulanan bir basınç nedeniyle bükülmelere maruz kalabiliyor. Sonuç olarak 12. nesil işlemcilerin üzerindeki entegre ısı yayıcılar eğilebiliyor ve homojenliğini kaybediyor. Nihayetinde soğutucu ile işlemci arasında bir boşluk oluşurken soğutma verimliliği düşebiliyor.

Bu sorun bir süredir biliniyordu ve ilgili meraklılar tarafından manuel anakart modları, hatta 3D baskılı bükülme önleyici aparatlar geliştirildi. Intel aslında yaptığı bir açıklamada sorunu kabul etti, ancak bu konuda henüz bir çözüm sağlamadı. Aksine bu tür araçların garantiyi olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Entegre ısı yayıcıdaki (IHS) değişiklikler nedeniyle 12. Nesil Intel Core işlemcilerin özellikler dışında çalıştığına dair raporlar almadık. Dahili verilerimiz, 12. Nesil masaüstü işlemcilerdeki IHS’nin sokete takıldıktan sonra hafif bir sapma olabileceğini gösteriyor. Bu tür küçük sapmalar beklenebilir ve işlemcinin özellikleri dışında çalışmasına neden olmaz. Soket veya bağımsız kilit mekanizmasında herhangi bir değişiklik yapılmamasını şiddetle tavsiye ederiz. Bu tür değişiklikler işlemcinin normal özellikleri dışında çalışmasına neden olabilir ve ürün garanti dışı kalabilir.

Intel’in yorumlarına rağmen üçüncü taraf şirketler bükülmeyi önleyecek çeşitli çözümler üzerinde çalışmaya başladı. Thermalright isimli Tayvanlı bir ise Alder Lake ailesi için “Bending Corrector Frame” isimli bükülme önleyici ürününü piyasaya sürdü bile.

Geliştirilen aparatın fiyatı 39 RMB, yani 6 dolar. Şu an için belirli anakartlar ve diğer soğutma çözümleriyle uyumluluğu onaylanmış değil. Ancak satıcı H610, B660 ve Z690 anakartlar için uyumlu olduğunu belirtiyor.