Anasayfa Haber Dell, CAMM Bellek Çözümünü Standart Haline Getirmek İstiyor

Dell, CAMM Bellek Çözümünü Standart Haline Getirmek İstiyor

Geçen hafta Dell’in özel bir bellek modülü üzerinde çalıştığından bahsetmiştik. CAMM (Compression Attached Memory Module-Sıkıştırılmış Bellek Modülü) teknolojisiyle ilk bilgiler ürün sızıntılarına dayanıyordu, ancak şimdi resmi ayrıntılar ortaya çıktı.

İyi haber şu ki Dell, bunun özel bir çözüm olmayacağını söylüyor. Şirket tarafından kullanılan bağlantı çözümü, bugün tüketici bilgisayarları tarafından kullanılan hiçbir şeye benzemiyor. Öte yandan PCWorld‘e göre Dell, bellek modüllerinin yeni endüstri standardı olmasını istiyor.

Dell, görünüşe göre CAMM isimli bellek çözümünün standart organizasyonu olan JEDEC tarafından onaylanmasını isteyecek. Ancak CAMM formatı bir JEDEC standardı olarak kabul edilse bile patentler Dell’e ait ve ilgili taraflardan telif ücreti talep edilmesi muhtemel.

Şirket, CAMM modüllerinin geleneksel SO-DIMM modüllerinden %57’ye kadar daha ince olduğunu iddia ediyor. Ek olarak çift taraflı bir CAMM, 128 GB’a kadar bellek taşıyabiliyor. Yeni bir iş istasyonu dizüstü bilgisayarı arayan müşteriler, her biri 32 GB DDR5 belleğe sahip dört SODIMM modülü kullanmak yerine 128 GB CAMM modülüyle gönderilecek olan Dell Precision dizüstü bilgisayarlara yakında erişebilecek.

Yayınlanan fotoğraflara bakılırsa PCB’nin her iki tarafında yoğun bir şekilde DDR5 bellek yongaları konumlandırılmış. Ayrıca 128 GB ve 64 GB modüllerin her iki tarafında da bellekler bulunduğu, 32 GB ve 16 GB CAMM modüllerinin ise tek taraflı olacağı görülüyor.

Her yonga, üst ve alt destek plakalarıyla bir arada tutulan CAMM Sıkıştırma Konnektörü aracılığıyla anakarta bağlanıyor. Dell, SODIMM modüllerini kullanabilecek bir adaptör dahi üretti, ancak bu adaptörün şirket içi geliştirme dışında kullanılacağından emin değiliz.

Üretici ayrıca CAMM konnektörünün bir soğutucu görevi görebileceğini ve ısı dağılımına yardımcı olabileceğini söylüyor. Şirkete göre CAMM teknolojisine sahip Dell dizüstü bilgisayarlar ikinci çeyrekten itibaren satışa sunulacak. CAMM modülleri, Intel Alder Lake-HX 16 çekirdekli mobil işlemciler tarafından desteklenen Dell Precision 7770 ve 7670 iş istasyonu dizüstü bilgisayarları tarafından kullanılacak.