Anasayfa Haber Square Enix, Batılı Oyun Stüdyolarını 300 Milyon Dolara Sattı

Square Enix, Batılı Oyun Stüdyolarını 300 Milyon Dolara Sattı

Square Enix

Japonya merkezli oyun devi Square Enix, beklenmedik bir kararla üç büyük oyun geliştirici stüdyosunu Avrupalı oyun yayıncısı Embracer’e sattığını duyurdu. Konuyla alakalı bugün yapılan duyuruda Square Enix Montréal, Eidos ve Crystal Dynamics firmalarının Embracer’ın çatısı altına girmesi için anlaşmanın tamamlandığı açıklandı. 500 milyon dolara mâl olan bu satın alım sürecinin Embracer cephesi için oldukça kazançlı olduğu yadsınamaz bir gerçek. Zira Microsoft ve Sony gibi şirketlerin bünyesine kattığı geliştiricilere harcadığı paralara kıyasla 300 milyon dolar deyim yerindeyse devede kulak kalıyor. Dilerseniz konunun detaylarına daha yakından bakalım.

Bahsettiğimiz bu duyuru bir anda paylaşıldı ve eminiz ki pek çok kişi Embracer’ın; Tomb Raider, Marvel’s Guardians of the Galaxy ve Deus Ex serisi gibi çok sayıda AAA oyundan sorumlu stüdyoları satın almasını beklemiyordu. Basın açıklamasına göre, bahsedilen 300 milyon dolarlık toplam satın alma bedelinin tamamı mâli kapanışta borçsuz bir şekilde ödenecek. Diğer taraftan, oyun dünyasının son dönemde bu tarz satın alımlara sahne olduğu herkes tarafından biliniyor. Microsoft’un Activision Blizzard’ı 70 milyar dolara alması veya bu harekete karşılık niteliğinde Sony’nin Bungie’yi 3.6 milyar dolara alması gibi olayları buna örnek olarak gösterebiliriz ancak Embracer’ın üç oyun stüdyosuyla en şu ana kadar masadan en kârlı kalkan şirket konumunda olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Embracer’ın Kurucu Ortağı ve CEO’su konumundaki Lars Wingefors’un yaptığı açıklamada, aldıkları stüdyoları Embracer çatısı altında ağırlamaktan heyecan duyduklarını belirtmesinin yanı sıra, Square Enix Amerika ve Avrupa CEO’su Phil Rogers da kaydedilen bu gelişmeden memnun olduklarının altını çizdi. Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.