Anasayfa Haber AMD X670 Anakartlar, Çift Yongalı Tasarımla Sunulabilir

AMD X670 Anakartlar, Çift Yongalı Tasarımla Sunulabilir

AMD AM5

AMD’nin Zen 4 mimarisiyle birlikte yalnızca DDR5 desteği sunacağını duymuştuk. Bu bilgi resmi olarak doğrulanmadı, ancak görünüşe göre yeni platformda DDR4 bellekler kullanmak mümkün olmayacak.

AMD’nin yanı sıra anakart üreticileri de yaklaşan anakartlar için yeni bir yonga tasarımına geçmeyi planlıyor. Kırmızı takım, 14nm I/O hub kalıbının yanına 7nm CPU yongalarını yerleştirdiği Zen 2 mimarisiyle yeni bir tasarımı benimsemişti. Ancak bu noktada çift yonga setine sahip bir anakart tasarımı kullanılacağından bahsediliyor.

AMD, anakart yonga setlerini tasarlamak için ASMedia ile birlikte çalışıyor. Görünen o ki çift yongalı tasarım yalnızca üst seviye X670 anakartlarda kullanacak. Gelen bilgilere göre çipsette kullanılan her iki yonga da birbiriyle aynı. Böylelikle X670, B650’de kullanılan çiplere göre iki kat daha fazla bağlantı sunabiliyor. Ayrıca bu yongalar TSMC’nin 6nm süreci kullanılarak üretilecek.

Tek çipli yapılandırma ile dördü PCIe 4.0 depolaması için olan, geri kalanı SATA sürücüleri ve USB bağlantı noktaları arasında bölünmüş sekiz adet PCIe 4.0 bağlantı hattı sağlıyor. X670 ile muhtemelen bu sayı ikiye katlanacak, platformun bağlantı altyapısı büyük ölçüde güçlenecek ve üst düzey seviye kullanıcılar için birçok bağlantı imkanı sağlanacak.

Daha önce birçok kez belirttiğimiz gibi, AM5 platformunda DDR5 belleklerin yanı sıra PCIe 5.0 bağlantı teknolojisi desteklenecek. Yeni nesil Ryzen 7000 serisi işlemciler ve 600 serisi anakartları bu yıl bitmeden görmeyi bekliyoruz.