Anasayfa Etkinlik Intel 12900HX İşlemcili MSI GT77 Laptopa İlk Bakış

Intel 12900HX İşlemcili MSI GT77 Laptopa İlk Bakış

16 Çekirdek ve 24 Thread! Masaüstü değil, dizüstü bilgisayarda: Intel 12900HX işlemcili MSI GT77 bilgisayara ilk kez bakıyoruz. Intel’in Dallas’ta düzenlediği VisiON etkinliğine katılıp yerinde gördüğümüz teknolojiler arasında en dikkat çekici olanlardan birisi de bu 12900HX işlemci oldu.

İlginç özellikler arasında bu işlemcide ECC desteği ve dahili PCIe 5.0 hatlarının depolama, harici GPU için verimli kullanımı, sistemde bolca görüntü çıkışı ve Thunderbolt portu olması dikkatimizi çekiyor. Workstation yani çalışma istasyonu olarak tasarlandığı bariz olan sistem, 12. Nesil Intel mimarisindeki performans ve verimlilik çekirdeklerini bir arada kullanıyor. 8P yani performans çekirdeği 5 GHz, 8E yani verimlilik çekirdeği 3.6 GHz’e kadar çıkabiliyor.

Bu sayede laptop kasasında küçük form faktör diyebileceğimiz, çok ufak olmasa da nakledilmesi kolay, TDP değerleri masaüstüne göre çok daha düşük olan ancak performans ve bağlanabilirlikte masaüstü formuna çok daha yakın bir sistem elde ediliyor.

Xeon ya da ayrı bir HEDT platform yerine doğrudan 12900HX isimlendirmesi ve MSI GT77 gibi iyi tanıdığımız bir ürün ailesinde sunulması çok ilginç ancak doğal. Rakibin çekirdek sayısını artırması ile Intel de biraz bekledi ancak 12. Nesil ile çok güçlü bir karşılık verdi diyebiliriz. Elbette tek çekirdek ve çok çekirdek performans gereksinimleri uygulama bazlı, ECC desteği oyuncular için gerekli değil. Ancak mühendisler, programcılar ve genel anlamda profesyoneller için istikrarlı çalışan ve yaygın bulunan daha rekabetçi fiyatlandırılmış donanımlar yaygınlaşıyor. Yeni nesil laptop işlemcileri şaşırtıcı derecede güçlü görünüyor.