Anasayfa Haber Rusya’nın ARM Teknolojilerine Erişimi Kısıtlanıyor

Rusya’nın ARM Teknolojilerine Erişimi Kısıtlanıyor

Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, Şubat ayında başlayan savaş sonrasında Rusya’yı yaptırım yağmuruna tutmuştu. Şimdi ise Rusya’nın teknoloji endüstrisi önemli bir darbe daha aldı. İngiltere hükümeti, Ukrayna savaşı sonrası Rusya’nın en önemli iki çip şirketini yaptırıma tabi kuruluşlar listesine ekledi.

Baikal Electronics ve MCST (Moskova SPARC Technoloji Merkezi) artık yasaklanan kuruluşlar listesinde. Bu da şirketlerin artık kendi yerel çipleri için ARM lisansı alamayacakları anlamına geliyor. İngiltere tarafından yapılan hamle, Rusya’ya yapılan yaptırımlardan yalnızca bir tanesi.

İngiltere hükümeti tarafından sağlanan bir nota göre, yaptırımların amacı Rusya’nın Ukrayna’daki savaş çabalarını destekleyebilecek cihazlara erişimini engellemek ve ülkenin bozulan teknolojik altyapısını desteklemek. Nihayetinde ise Rusya, kendi toprakları dışındaki dökümhanelerden üretim talep etme konusunda daha fazla zorlukla karşı karşıya kalacak.

Bu çıkmazın bir çözümü, lisanslamayı göz ardı etmek ve Rus dökümhanelerinde çip üretmek olabilir. Rusya, 2030 yılına kadar kendi yetenekleriyle 28nm çipler üretmek istiyor. Aslında bu hedef küresel olarak bakıldığında oldukça zayıf düşünülebilir, ancak ülkenin kendi kendine yetebilmesi için oldukça önemli bir adım.