Anasayfa Haber 14. Nesil Meteor Lake İşlemci Silikonu Fotoğraflandı

14. Nesil Meteor Lake İşlemci Silikonu Fotoğraflandı

14. Nesil Meteor Lake, Intel’in IDM 2.0 stratejisini sonuna kadar uygulayan ilk işlemcisi olacak. İşlemci, her biri belirli bir işleve sahip, bu işleve en uygun silikon üretim teknolojisi üzerinde inşa edilen farklı yonga kalıplarından meydana gelecek.

Örneğin iGPU’nun işlemcideki en çok güç tüketen bileşen olacağını ve ardından CPU çekirdeklerinin geleceğini düşünelim. Intel’in çip tasarımcıları, bu noktada grafik kalıplarını gelişmiş bir üretim işlemi üzerine inşa edebilir. Şirketin “Meteor Lake” ve “Arrow Lake” işlemcileri, her biri benzersiz güç ve transistör yoğunluğu özelliklerine sahip yerleşik yongalar barındıracak. Şu anki bilgilere göre bu yongalar Intel 4 (7nm), TSMC N3 ve Intel 20A gibi farklı fabrikasyon teknolojilerinde üretilecek.

Le Comptoir du Hardware, “Meteor Lake” hesaplama biriminin bir görüntüsünü paylaştı ve bu birim 2P+8E çekirdek yapılandırmasına sahip. Yani sadece 2 performans ve 8 verimlilik çekirdeğinden bahsediyoruz. Tanıdığımız bir isim olan Locuza ise bu yongayı detaylandıracak bir görsel yayınladı.

2P+8E bilgi işlem birimi, Intel’in yeni nesil Core mobil serisinde yer alan işlemcilerde kullanılacak birçok yapılandırmadan sadece bir tanesi. Yonga Kalıbı, iki büyük “Redwood Cove” P-Core ve bunların önbellekleri ile birlikte birimin yaklaşık %35’ini kapsıyor. İki “Crestmount” E-Core kümesi (her biri 4 çekirdek) ve bunların önbellek bölmeleri ise alanın diğer kısmını kaplıyor.

İki P-Core ve iki E-Core kümesi, bir Ring Bus ile birbirine bağlanırken tek bir L3 önbelleği paylaşıyorlar. Her L3 önbellek diliminin boyutu 2,5 MB veya 3 MB. 2.5 MB’da toplam L3 önbellek 10 MB ve 3 MB’de 12 MB olacak. Tüm geçmiş nesillerde olduğu gibi, L3 önbelleğe hesaplama birimindeki tüm CPU çekirdekleri tarafından tamamen erişim mümkün.

Intel, mevcut “Golden Cove” çekirdeklerine kıyasla Redwood Cove ile IPC’yi artırmak için bazı iyileştirmeler yapacak. Ayrıca her Crestmont çekirdek kümesi, dört verimlilik çekirdeğinin paylaşımı için 4 MB L2 önbelleğe sahip. Bu da Alder Lake işlemcilerdeki Gracemont E-Core kümelerindeki 2 MB’a kıyasla iki kat yüksek. Bu çekirdekler yine daha yüksek IPC’ye sahip olacak ve muhtemelen daha yüksek saat hızlarına çıkabilecek.