Anasayfa Haber Ryzen 7000 Sızıntıları Sürüyor! Raphael İşlemcilerin Entegre GPU Performansı Ortaya Çıktı

Ryzen 7000 Sızıntıları Sürüyor! Raphael İşlemcilerin Entegre GPU Performansı Ortaya Çıktı

Daha önce Ryzen 7000 serisi işlemcilerin EXPO adında bir bellek teknolojisiyle geleceğinden ve gelişmiş DDR5 overclock özellikleri sunacağından bahsetmiştik. Eğer sızıntılar doğruysa yeni Zen 4 çipler seri üretime girmiş durumda. Şimdi ise ilk test sonuçlarından bazıları karşımızda.

Phoronix Test Suite, çeşitli testleri ve işletim sistemlerini destekleyen bir test ve kıyaslama platformu. Platformda şirketlerin kararlılığı veya ürün performansını doğrulamak için test süreçlerini izleyebileceği kapsamlı bir araç seti yer alıyor. Bu sonuçlar daha sonra üretim öncesi örnekler de dahil olmak üzere ilginç sonuçların bulunabileceği OpenBenchmarking web sitesine yüklenebiliyor.

Teste giren cihazlardan birisi de kod adı Raphael olan, merakla beklediğimiz Ryzen 7000 serisinin bir mühendislik örneği. Yazılım tarafından bildirilen verilere bakarsak bu 8 çekirdekli, 16 iş parçacıklı ve 5.21 GHz’e kadar çıkabilen bir Zen 4 işlemci. İşlemci ayrıca yeni nesil Ryzen CPU’lar için Splinter-RPL referans AM5 platformunda çalışıyordu.

Daha da önemlisi artık Zen 4 masaüstü CPU’nun entegre grafiklerinin kimliğine sahibiz. Raphael’in entegre grafiklere sahip ilk ana akım Ryzen platformu olacağını bu vesileyle bir kez daha hatırlatalım.

Şimdiye kadar entegre grafiklere sahip masaüstü APU’lar her zaman “G” serisi olarak piyasaya sürülüyordu. Raphael masaüstü serisinin entegre grafikleri ise tümü RDNA2 iGPU olan Beige Goby, Yellow Carp ve Van Gogh ile aynı GFX1030 serisinin bir parçası olarak GFX1036 kimliğini taşıyor. Bu nedenle iGPU’nun Radeon Ses denetleyicisi, Ryzen 6000 mobil serisi için bir kod adı olan “Rembrandt” olarak algılanıyor.

Test sonuçlarına gelince, şu anda bazı eski entegre GPU çözümleriyle eşit performanslar görüyoruz. Ancak kesinlikle AMD Vega veya Intel Xe-LP grafiklerinin gerisinde. Öte yandan Ryzen 7000 serisi CPU’ların içinde yer alan dahili grafiklerin oyun için uygun olmadığını belirtelim. Bu grafik yongalarının temel amacı, bir ekran kontrolcüsü olarak görev yapmak veya medya kodlarını çözmek.

Ek olarak, teste giren çiplerin birer mühendislik örneği olduğunu bir kez daha söyleyelim. AMD Ryzen 7000 masaüstü serisinin artık Eylül ayı civarında piyasaya sürülmesini bekliyoruz. Kırmızı ekibin Computex 2022‘ye katılacağını öğrenmiştik, umuyoruz ki burada bazı bilgiler ediniriz.