Anasayfa Haber AMD’nin EPYC Planları: Genoa, Turin ve Genoa-X

AMD’nin EPYC Planları: Genoa, Turin ve Genoa-X

Sızan yol haritaları, EPYC Zen 4 Genoa ve Zen 5 Turin mimarilerinin SP5 ve yeni SP6 soketini destekleyeceğini gösteriyor. YouTube’da yayınlanan bir videoda sızıntı yapan kişi, EPYC 7004 ve 7005 serisi için iki yol haritası paylaştı. Yayınlanan slaytlar, SP6 adlı yeni bir soket türünden bahsediyor.

Slaytların gerçek olduğunu düşünürsek, SP6 soketinin daha az CXL hattı ve 6 kanallı bellek desteği sunacağını söylemek mümkün. Buna karşın SP5’in daha güçlü konfigürasyonlar için kullanılacağı söyleniyor. Zen 4 işlemciler için SP6 soketi 70-225W güç aralığıyla, ayrıca 32 çekirdekli Zen 4 ve 64 çekirdekli Zen4c yapılandırmalarıyla sınırlanıyor.

SP5 soketi ise tam 96 çekirdekli Zen 4 ve 128 çekirdekli Zen4c Genoa/Bergamo CPU’larını destekleyecek. SP5 sistemleri 200 ila 400W aralığında çalışacak.

EPYC Genoa-X

AdoredTV, daha önce birkaç kez adı geçen Genoa-X ile ilgili ilk sızıntıları paylaştı. Yol haritası, Genoa-X’in üretiminin 2023’ün üçüncü çeyreğinin sonlarında başlayacağını ve Turin serisinden önce geleceğini gösteriyor. Genoa-X işlemciler, AMD’nin yeni 3D V-Cache teknolojisiyle gelen Milan-X‘in yerini alacak.

SP6 soketi ayrıca Genoa-X için watt başına yoğunluk ve performans optimize edilmiş bir platform olarak listelendi. Daha az PCIe Gen5 ve CXL hattına sahip tek soketli kurumlar, çok fazla güç gerektirmeyen sistemler için uygun.