Anasayfa Makale Paket Kaybı Nedir, Nasıl Önlenir?

Paket Kaybı Nedir, Nasıl Önlenir?

paket kaybı nedir
Görsel kaynağı: The Merkle

İnternet kavramlarını anlattığımız ve olası problemlerin çözümlerine baktığımız serimize devam ediyoruz. Bugünün konusu Packet Loss yani Paket Kaybı. Özellikle online oyunlar ve sesli sohbet servislerinde çokça gördüğümüz bu paket kaybı ibaresinin ne olduğuna bakalım.

Packet Loss Paket Kaybı nedir?

İnternet trafiği, aynı anda birden fazla veri alışverişi yapan bir yapıdır. Biz de kullandığımız internet hizmetimiz sayesinde her gün internet sitelerinin sunucuları, online oyunları sunucuları ve Discord gibi sesli konuşma servislerinin sunucularıyla veri alışverişi yapıyoruz. Yaptığımız bu veri alışverişi, internet trafiği içinde taşınabilmesi için paketlere ayrılır. Bu paketler de sırasıyla alıcı ve verici arasında döngü oluşturur. Bu döngüde herhangi bir paket karşı tarafa ulaşmazsa, paket kaybı yani packet loss problemi yaşanıyor demektir.

packet loss

Paket kaybının, daha önce ping makalemizde değindiğimiz problemlerle benzer problemler sebebiyle yaşandığını belirtelim. Ancak bunun dışında altyapı problemleri, uzak sunucunun yaşadığı anlık kesinti ve yüksek yoğunluk da bu soruna sebebiyet verebilir.

Gecikme nedir?

Gecikme, bir sinyalin verici modülden alıcı modüle gitmesi için gereken süreyi ifade eder. Ancak bazı kaynaklar vericiden alıcıya ve alıcıdan vericiye geri dönüşe, yani sinyalin gidiş-dönüşüne atıfta bulunmak için de gecikmeyi kullanır. Veriler indirildiğinde, işlem ışık hızında oluyormuş gibi görünse de, ister havadan (ışık hızında veya başka bir radyo dalgası formunda), ister bakır bir telden geçerken (teorik olarak bakır teldeki iletim hızı, ışık hızının en fazla 2/3’ü kadardır. Ancak bu, ideal bir tel için geçerlidir, gerçek hız daha düşük olacaktır) bazı engellere takılır. Özellikle oyunlar için, genellikle daha düşük bir gecikme değeri tercih edilir. Oyun sırasında gecikme değeri yükseldiğinde, bu fiziksel bir gecikme olarak görülür. Yani, oyuncu klavye/fare hareketleri ile oyunun yanıt süresi arasındaki sinir bozucu gecikme olarak görülür ve genellikle lag (oyun kekemeliği) olarak adlandırılır. Bu online oyunlar ve özellikle rekabetçi FPS tipi oyunlar için işkence gibidir.

Paket kaybı problemi neden oluşur?

Packet Loss probleminin başlıca nedenlerinden biri, bağlantı tıkanıklığı yani darboğazdır. Basit bir benzetme yaparsak, bir otoyolun kapasitesi dolmadan herhangi bir trafik aksaması yaşanmaz. Ancak akşam saatlerinde yoğunlaşan araba sayısı ile birlikte yolun kapasitesi aşılırsa trafik oluşur. Bu da her bir aracın, zamanında alması gereken yolu alamaması ile sonuçlanır. Buna basit bir örnek verelim. Her bir internet sitesinin arka planda çalışan bir sunucusu vardır. Bu sunucuların da tıpkı otoyollar gibi kapasiteleri var. Bu kapasite kimi zaman ağ kısıtlamalarından etkileniyor kimi zaman da sunucunun donanım özelliklerinden.

Söz konusu siteye erişmek istediğinizde olması gerekenden geç bağlanıyorsak, sunucunun o anda tepki verebileceği istek sayısının aşılmış olduğunu anlayabiliriz. Bazı durumlarda, bağlantı teknik olarak ulaşan trafik miktarını teknik olarak idare edebilse dahi, belirli bir sınırın ardından paketleri bırakmak üzere yapılandırılmıştır.

loading
Website gecikmelerinde beliren bekleme animasyonu.

İnternet bağlantınız yüksek olsa dahi, bu sunucuları işleten servis sağlayıcıları yoğunluğu kontrol altında tutabilmek için paket iletme miktarını limitler. Bu da paket kaybına yol açar.

Kapasite yetersizliği

Ağ darboğazına benzer şekilde packet loss’un bir başka nedeni de aşırı kullanılan cihazlardır. Bu, bir cihazın tasarlanmadığı kapasitede çalıştığı anlamına gelir. Bir ağda, paketler işlendiklerinden daha hızlı ulaşabilirler.

Bu tür bir durumla başa çıkmak için, birçok cihazın işlenip gönderilinceye kadar geçici olarak paketleri tuttukları ara bellekleri vardır. Bununla birlikte, aşırı kullanılan bir cihaz durumunda, tampon muhtemelen hızlı bir şekilde dolar ve fazla paketlerin düşmesine neden olur.

Çoğu zaman olan ve istediğimiz şey, cihazın normal (yoğun olmayan) çalışma süreleri boyunca yeterince iyi bir performans göstermesidir ancak yoğun dönemlerde, genellikle cihazın yüksek CPU kullanımında belirgin olan performansta gözle görülür bir düşüş olacaktır. Bunlar da paket kaybının donanımsal açıdan başlıca sebeplerinden.

Kablolu ve kablosuz ağ problemleri

Ağ ortamı türü ayrıca packet loss’un bir nedeni olabilir. Genel olarak konuşursak, wireless (kablosuz ağ) kullananlar, kablolu ağ kullanan kişilerden daha fazla aksamalara maruz kalabiliyor. Örneğin, radyo frekansı paraziti, kablosuz ağlarda packet loss’a neden olan önemli bir sorun olabilir.

Kablosuz bir ağda packet loss’a neden olabilecek diğer zorluklar arasında zayıf sinyal, mesafe sınırlamaları ve (yanlış yapılandırılmış) dolaşım vardır; bunların çoğu Wi-Fi ağınızın doğru yapılandırılmasıyla çözülebilir.

Kablosuz ağların dışında kablolu ağlarda da yanlış kablo tercihleri packet loss’a neden olabilir. Kablo türünün desteklediği metraj değerinin üstüne çıkılması veya kablonun geçtiği bölgelerde elektromanyetik alanın yoğun olması, yine bağlantıyı etkileyerek paket kaybına yol açabilir. Peki bunları nasıl önleyebilirsiniz?

Paket kaybı nasıl önlenir?

Paket kaybı, uzak sunucudan kaynaklanmadığı sürece çözüm üretebileceğiniz bir problemdir. Bunun içinde donanımsal ve yazılımsal çözümler var. Gelin hepsine göz atalım.

Eski ve yetersiz donanımlarınızı değiştirin

Günümüz internet çağına ayak uyduramayan cihazlar, paket kaybının donanımsal sebeplerinden biridir. Bunlar arasında yavaş bir bilgisayar, eski bir akıllı telefon, internet bağlantısı ve altyapı için yetersiz modem, yanlış ethernet kablosu tercihi gibi sebepler var.

İnternet altyapınıza ve hattınıza güveniyorsanız, sorunu aramanız gereken yer donanımlardır. Bu sebeple artık yetersiz olan donanımların değişme vakti gelmiş demektir.

Kablosuz bağlantınızı iyileştirin

Kablosuz bağlantı ile internete bağlanıyorsanız, birkaç önerimiz var. Bunlardan ilki, modem çevresini, sinyali düzgün yayabilecek şekilde temiz tutmanız olacaktır. Modemin yaydığı radyo sinyalleri, çevresinde bulunan eşyalardan etkilenebilir. Bunlar arasında buzdolabı, televizyon, radyo ve mikrodalga fırın gibi ürünler var.

Peki başka ne gibi önlemler alınabilir?

  • Modeminizi yüksek bir yere koyun. Mesela bir raf ya da kitaplık olabilir. Aşağıda yer alması sinyallerin verimliliğini azaltabilir.
  • Çevresinde çok fazla eşya bulundurmayın. İçeriğinde metal bulunan eşyalar sinyallerin gücünü oldukça etkiler. Mesela genelde aynaların arkasında metal yüzeyler kullanılır. Ayrıca duvarların fayansla kaplı olduğu bir yerde bulunuyorsa modeminiz yine kötü sonuçlar alabilirsiniz. Yani siz siz olun metal ve fayans gibi malzemelerden modemi uzak tutun.
  • Tüm bu eşyaların haricinde aslında en çok dikkat edilmesi gereken nokta duvarlar. Evin içerisinde modem ile aranızda çok fazla duvar varsa sinyallerin gücü düşer. Bu noktada mümkün olduğunca modeme yakın olmak en iyisi

Modeminiz ve bilgisayarınız destekliyorsa 5 GHz bağlantı kullanın

Bazı modemler dual band (çift bant) adı verilen bir özelliğe sahiptir. Bu özellik modemin iki farklı frekansta çalışmasını sağlar; 2.4 GHz ve 5 GHz. Eğer modeminiz destekliyorsa modem arayüzüne girip işlemi yapabilirsiniz. Tarayıcınıza aynı bir web sitesine girer gibi 192.168.1.1 (değilse 192.168.0.1 deneyin) yazarak arayüze giriş yapın. Ardından arayüzdeki “Kablosuz Ağ Ayarları” ayarlarını bulun ve girin. Kablosuz ağ ayarlarında 5 GHz bandını seçin ve aktif edin. Günümüzde halen 5 GHz destekli cihazların sayısı az diyebiliriz. Dolayısıyla daha az cihaz demek, daha hızlı ve sorunsuz bir internet demek.

zyxel vmg3625 t50b

Bununla birlikte 5 GHz frekansının kapasitesi, 2.4 GHz frekansının kapasitesine göre çok daha geniş bir veri aralığı sunar. Bu sebeple çok daha yüksek hızlara erişmeniz mümkünken, birden fazla kullanıcının bağlı olması durumunda bu kapasite sebebiyle paket kaybının da önüne geçilmiş olur. Özellikle ülkemizde 2.4 GHz oldukça yoğun kullanım altında. Trafikten yani frekans kalabalığından kaçmak için 5 GHz bağlantı güzel bir seçenek. Ancak 5 GHz frekansı 2.4 GHz’e göre daha kısa mesafelere yayıldığından, konumunuzu iyi ayarlamalısınız.

Uygun Wi-Fi Kanalını Bulun

Wireless kanalları, modeminiz ve kablosuz cihazınız arasında veri gönderme ve alma işleminin yapılması için kullanılan frekans aralıklarıdır. Modern modem ve router’larda 2.4 GHz ve 5 GHz desteği oldukça yaygın. 2.4 GHz frekansı aslında 13 ayrı frekans aralığını, 5 GHz ise 45 ayrı frekans aralığını (bu sayı modeminize ve Wi-Fi 6 desteğine göre değişebilir) temsil ediyor.

En uygun wireless kanalını bulmanız için birçok yolunuz var. Bunlardan en yaygın olanı, akıllı telefonlar için olan Wi-Fi analiz uygulamaları. Ancak akıllı telefonların kapsam alanları modemlerimiz kadar geniş olmadığından, modem üzerindeki wireless kanal analizi özelliğini kullanabilirsiniz.

TurkNet tarafından sağlanan Zyxel VMG3625-T50B modeli bu özelliği sunduğundan, uygulamaya ihtiyacımız kalmıyor. Ancak bağlantı kalitesini ölçmek için kullanmak istiyorsanız veya modeminizde bu özellik yoksa, bu uygulamaları kullanabilirsiniz.

Zyxel modem 2.4 GHz frekansı için halihazırda 4. kanalı kullanıyor. Bu kanal, 100 Mbps internet hızımızı oldukça düşürüyor. Ancak suç kanalda değil, çevremizde bu kanalı kullanan birçok cihazda. Modemimizin wireless kanal analiz ekranına girdiğimizde, 4. kanalı kullanan oldukça fazla cihaz olduğunu gördük.

wireless kanal tarama sonuçları

Analiz sonrasında 1, 2, 3, 8, 11 ve 12. kanalların boş olduğunu görüyoruz. Zyxel VMG3625-T50B modeli 9’a kadar kanal desteklediğinden, 8. kanal bizim için en uygun kanal gibi duruyor.

Wi-Fi kanal tespiti ve diğer bilgiler için “Wireless Kanalı Nedir, Neye Göre Seçilmelidir?” adlı makalemize göz atabilirsiniz.

Modem konumunu ayarlayın

Modemin evinizdeki en iyi konumu, evin orta bölümleridir. Böylece evde internet kullanımında her yerden rahat rahat bağlantı kurabilirsiniz. Ancak iş oyunlara gelince, en yakın konum en idealidir. Ayrıca arada duvar bulunmaması da oldukça önemlidir.

Ek olarak alabileceğiniz önlemler şu şekilde;

  • İnternete bağlandığınız cihaz modemden uzaklaştıkça sinyal kaybı yaşanır. Bu da paket kaybına yol açar. Modem bir uçta siz bir uçta olursanız internet hızınız istediği kadar yüksek olsun yeterli sinyal alamayınca performans kaybı yaşarsınız.
  • Evinizin bir ucunda duran modemler, komşu binalarda yer alan modemlerin sinyalleri ile çakışabilir. Yine bu da paket kaybına sebep olur.
  • Daha önce de bahsettiğimiz gibi; ne kadar az duvar, o kadar güçlü sinyal demektir! Eğer interneti tek başınıza kullanıyorsanız, modeme mümkün olduğunca yakın olun. Ama ortak kullanım alanındaysanız ve evinizin her yerinden internete bağlanan birileri varsa, evin orta noktası en ideal olanıdır.

En keskin çözüm: Kablolu bağlantı

Yukarıda bahsettiğimiz kablosuz internet problemlerinin en keskin ve etkin çözüm yolu, cihazlarınızı kablo ile internete bağlamaktır. Evinizde kablo ile internete bağlanmayacak birçok cihaz olabilir, ancak kablosuz bağlantı ile internete bağlanan cihazların sayısını azaltmanız, kablosuz internet performansını bir miktar iyileştirecektir.

Bununla birlikte, kullandığınız modem, router, access point gibi cihazların kablosuz internet dağıtım gücü ve kapsam alanı düşükse, internetiniz ne kadar hızlı da olsa, kablosuz bağlanan cihaz sayınız az da olsa problem yaşamanız mümkün.

ethernet

Kablolu internet sadece bu problemleri çözmekle kalmaz, size daha stabil bir internet hızı sunar. Kablosuz internette bağlantı kopma sorunları veya yüksek ping değerleri görülebiliyor. Kablolu internette bunları minimuma indirmeniz mümkün. Bu sisteme geçmek sanıldığı kadar da zor değil. Ethernet kablosu olarak bilinen CAT5, CAT6, CAT7 gibi kabloların bir ucunu modemde Ethernet portuna, bir diğer ucunu da bilgisayara taktığınız anda kablolu internetiniz kullanıma hazır hale geliyor. Başka herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Birden fazla bilgisayarda veya akıllı cihazda kablolu internet kullanmak istiyor ve modeminizde buna yetecek kadar Ethernet portu yoksa, küçük bir işleme daha ihtiyacınız olabilir. “Switch” adı verilen bir cihaz yardımı ile Ethernet portunuzu çoğaltabilirsiniz. Yine Ethernet kablonuzun bir ucunu modeme diğer ucunu da switch’e takmanız gerekiyor. Ardından tüm bilgisayarlar için bir adet Ethernet kablosunu swicth’e bağlayarak internete bağlanabilirsiniz.

Hangi ethernet kablosu tercih edilmeli?

Kablolu bağlantı, kablosuz bağlantıya göre ping değerlerini daha stabil hale getirse de kullanılacak olan kablo türü de oldukça önemlidir. Modem ve bilgisayarınız arasındaki noktada bulunan elektromanyetik ortamlar, bilgisayarınızın giriş-çıkış portlarındaki parazit, kablonun sinyal kalitesine etki edebilir. Bu da yine paket kaybına yol açar. Bu sebeple yalıtımı bulunan ethernet kabloları tercih etmeniz gerekiyor. Peki hangi ethernet kablo standardı yalıtım özelliğine sahip?

Kategori Yalıtım Max. bağlantı hızı  Max. bant genişliği
CAT 3 Yok 10 Mbps 16 MHz
CAT 5 Yok 10-100 Mbps 100 MHz
CAT 5E Yok 1.000 Mbps – 1 Gbps 100 MHz
CAT 6 Kablo türüne göre 55 metreye kadar 10 Gbps 250 MHz
CAT 6A Var 55 metreye kadar 10 Gbps 500 MHz
CAT 7 Var 15 metreye kadar 100 Gbps 600 MHz
CAT 7A Var 15 metreye kadar 100 Gbps 1.000 MHz
CAT 8 Var 30 metreye kadar 40 Gbps 2.000 MHz

Görmüş olduğunuz tablo, ethernet kablo kategorilerinin özelliklerini listeliyor. Bu tabloda dikkat etmeniz gereken 2 temel nokta var: yalıtım ve bağlantı hızı.

Kablo seçimi yaparken internet bağlantı hızınızı destekleyen veya yerel ağda ihtiyacınızı karşılayacak hızı sunan kabloyu tercih etmelisiniz. Bu noktada CAT 5E standardından aşağı inmemenizi öneririz. Ancak CAT 5E, herhangi bir yalıtım özelliği sunmuyor. Sizin burada minimum tercih etmeniz gereken kablo tipi, yalıtım özelliği bulunan CAT 6 kablosudur. CAT 6 kablolar, hem yalıtımlı hem de yalıtımsız olabiliyor. Satın alırken buna dikkat etmenizi öneririz.

Bütçeniz el veriyorsa, daha yüksek standarttaki kabloları da tercih edebilirsiniz. Ethernet kablolarıyla ilgili daha fazla bilgi için: “Ethernet Kablosu Standardı Nedir, Hangisi Seçilmelidir?

Oyunlarda sunucu tercihinizi düzenleyin

Paket kaybı probleminin temel noktalarına değindik. Ancak yapmanız gereken farklı şeyler de var. Günümüzde birçok oyun artık bağlantı sağlayacağınız sunucuyu seçme seçeneği sunuyor. Bu seçenek sayesinde varsa Türkiye sunucusunu, yoksa ülkemize en yakın Avrupa sunucusunu seçmeniz paket kaybı ihtimalini düşürerek oyun deneyiminizi geliştirir.

Örneğin League of Legends ve Valorant gibi oyunlar Türkiye konumlu sunucular bulunduruyor. Bu sayede ping değeriniz de oldukça düşecektir.

İnternet servis sağlayıcınızı değiştirin

Paket kaybının sizden kaynaklanmayan ancak çözebileceğiniz bir yöntemi daha var. İnternet servis sağlayıcılarının yanlış altyapı yapılandırması ve bant genişliği kısıtlaması uygulaması, paket kaybına yol açabilir. Bununla birlikte verilen verimsiz modemler de yine packet loss probleminin sebeplerinden.

Bu sorunu çözmek için fiber internet altyapısı sunan bir operatöre geçiş yapmanızı öneririz. Örneğin TurkNet, 1000 Mbps’e kadar hız sunan GigaFiber hizmetini 139.90 TL’ye sunarak, sorunsuz bir internet deneyimi vadediyor.

TurkNet’e mevcut aboneliğinizi iptal ettirmeden geçebilirsiniz

Müşteriler internet sitesindeki başvuru adımlarını uygulayarak veya telefon üzerinden başvuru yöntemini kullanarak TurkNet’e geçişleri için ilk adımı atıyor. Ardından TurkNet, müşteriler için tüm geçiş sürecini yöneterek zahmetsiz bir geçiş süreci sunuyor. Bu sayede size ayrılan mevcut portu kaybetme riski olmadan ve internetiniz neredeyse hiç kesilmeden geçiş yapabiliyorsunuz.

Bununla birlikte, TurkNet’e geçen kullanıcıların mevcut internet servis sağlayıcı operatörlerindeki cayma bedelleri TurkNet GigaFiber’de 480 TL’ye kadar, diğer altyapılarda 240TL’ye kadar TurkNet tarafından ödeniyor.

Diğer operatörlerden TurkNet’e nasıl geçilir?

Sizin hiç yerinizden kalkmanıza gerek yok. Mevcut internet aboneliğinizi iptal etmeden TurkNet’e geçiş yapabilirsiniz. İlk olarak başvurunuzu yapıyorsunuz, ardından kurye ile kapınıza gelen operatör değişikliği belgelerini imzalamanız yeterli. TurkNet, sesli onayınızı aldıktan sonra değişiklik talebinizi operatörünüze iletiyor ve 48 saat içerisinde bu talebe cevap verilerek geçişiniz tamamlanıyor.

Farklı operatörlerden geçiş süreci de, daha önce anlattığımız “3 Adımda Nasıl TurkNet’li Olurum?” rehberimizdeki ile benzer ilerliyor. Abonelik başvurusu işlemlerine geçmeden önce altyapı sorgulaması yaparak geçebileceğiniz tarifelere ve kullanabileceğiniz hız miktarına göz atabilirsiniz. Eğer Kablonet, Superonline veya Vodafone fiber altyapısı üzerinden hizmet alıyorsanız, operatör değişikliği işlemleri yapılamamaktadır.

Aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçmenin avantajları

Mevcut internet aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçiş yaptığınız takdirde birçok avantaj elde etmiş olursunuz. İlk olarak abonelik işlemleriniz sıfır bir aboneliğe göre çok daha kısa sürüyor. Zaten halihazırda kullandığınız bir portunuz olduğunuz için onu da kaybetmemiş olursunuz.

Artı olarak sıfır aboneliklerde olan kurulum hizmeti ücretini ödemezsiniz. Yeni bir kurulum yapılmayacağı için böyle bir hizmete ihtiyacınız olmaz.

TurkNet altyapı sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Türkiye’nin önde gelen internet servis sağlayıcılarından olan TurkNet, internet başvurusu öncesinde altyapınızın hangi teknolojiyi ve hangi hızı desteklediğini belirten bir altyapı sorgulama sistemine sahip. Bu sistem sayesinde adresinizdeki altyapının DSL ya da Fiber olup olmadığını ve desteklediği maksimum hızı görebilirsiniz.

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi iki şekilde çalışıyor; adres ile sorgulama ve sabit telefon numarası ile sorgulama. Her iki yöntemle altyapı sorgulama işlemleri şu şekilde;

TurkNet Adres ile Altyapı Sorgulama

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi, yukarıda da belirttiğimiz gibi hem adres hem de sabit telefon numarası üzerinden yapılabiliyor. Ancak günümüzde çoğu müşteri artık sabit telefon hattı kullanmıyor. En yaygın seçenek olan adresle altyapı sorgulama işlemi ise şu şekilde;

turknet altyapı sorgulama

Altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden Adres Bilgisi ile Sorgula seçeneğine tıklayın. Buradan sonra il, ilçe, mahalle, cadde, sokak, bina ve daire numaraları bilgilerini doldurarak Altyapı Sorgula butonuna tıklayın.

Sorgulama işlemi bittiğinde şöyle bir ekranla karşılaşacaksınız;

turknet altyapı sorgulama sonucu

Bizim sorguladığımız örnek adreste 80 Mbps hıza kadar destek sunan VDSL bir altyapı hizmeti bulundu. Bu hız, sabit altyapıda tüm servis sağlayıcılardan alabileceğiniz maksimum hızı gösteriyor. İster DSL ister Fiber altyapıda olun, TurkNet internet hizmetini tek fiyatla 139,90 TL’ye sunuyor. Ayrıca sunulan hızı evinizde kullanırken altyapı kalitenize ek olarak bina, daire tesisatınızın ve modeminizin de önemli olduğunu belirtelim.

TurkNet’in altyapı sorgulama servisi, 80 Mbps destekleyen internet tesisatımız için bize Özgür İletişim 100 paketini önerdi. Bu kısım, sorguladığınız adreste çıkacak olan tahmini hıza ve altyapı türüne göre değişiklik gösterecek. Hemen aşağısında da TurkNet’in kota ve taahhüt koymadığını hatırlatan, ayrıca 30 gün içinde %100 iade seçeneği sunan hizmetleri görülüyor. Ayrıca bize sunulan VDSL tarifesinde, başka internet servis sağlayıcı operatörlerden geçmemiz durumunda 240 TL’lik cayma bedeli karşılandığını görüyoruz.

Sabit Telefon Numarası ile Altyapı Sorgulama

Bu işlem için de yine altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden bu sefer Telefon No ile Sorgula seçeneğine tıklayın.

Buradan sonra Sabit telefon no giriniz boşluğuna, adresinize kayıtlı ev/iş telefonu numarasını girerek, altyapı sorgulama sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Altyapımızın desteklediği hızı öğrendiğimize göre, üç aşamalı başvuru sürecine geçebiliriz. Bu başvuru sürecinde sizden istenecek bilgiler ise şu şekilde;

İlk olarak kimlik bilgileriniz ve hizmet alacağınız yerin açık adres bilgilerini hazırda bulundurmanız gerekiyor. Ayrıca mevcut aboneliğinize ait hizmet numaranızı sizden isteyecektir. Bazı operatörlerde bu hizmet numarası “devre numarası” veya “xDSL numarası” olarak da isimlendirilebiliyor.

Hizmet numaranız 17, 18 veya 88 ile başlayan 10 haneli numaradır. Hizmet numaranıza, sözleşmeniz ya da faturanızın sağ tarafındaki hizmet numarası bölümünden ve turkiye.gov.tr (e-devlet)’ye giriş yaparak “sabit hat sorgulama” bölümünden ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu bilgiyi hizmet aldığınız operatörden de “Hizmet (xDSL) numaramı öğrenmek istiyorum.” diyerek talep edebilirsiniz.

İlk aşama: Başvuru sonrası belgeleri hazırlama

TurkNet, ortalama 5 gün içinde internet bağlantınızı sağlıyor. İnternet sitesi üzerinde yer alan abonelik başvuru sayfası veya 0850 288 80 81 numaralı telefon üzerinden ilk başvurunuzu yapın. Müşteri olarak sizin yapmanız gereken tek işlem ise kimlik belgenizin her iki yüzünü de fotoğraflayıp Online İşlem Merkezi veya TurkNet Mobil Uygulaması‘na yüklemek.

İkinci aşama: Hattınızın TurkNet’e geçiş işlemi

TurkNet, ilk aşamayı tamamladıktan sonra mevcut internet servis sağlayıcınız ile olan işlemlere geçiş yapıyor. Burada abonelik iptali gibi herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan TurkNet’e geçişiniz sağlanıyor. Ayrıca mevcut operatörünüzdeki size ayrılan port da korunarak tekrar TurkNet ile kullanımınıza ayrılıyor.

Servis sağlayıcı değişikliği talebinizi eski servis sağlayıcınıza sizi hiç uğraştırmadan kapınıza gelerek sizden alacağı belgelerle iş emri olarak TurkNet gönderiyor. TurkNet talebi ilettikten sonra servis sağlayıcınız geçiş için onay veriyor. Bu işlem ile birlikte hizmetiniz taşınır ve kullanmaya başlayana kadar da fatura ödemezsiniz.

Üçüncü ve son aşama: İnternetinizin aktif edilmesi

İnternetiniz aktif olmadan fatura ödemeye başlamazsınız. Geçiş işlemleriniz tamamlandıktan sonra TurkNet size yeni modem şifrenizi SMS olarak bildiriyor. Bu noktada modeminizi yeniden kurmanız gerektiği için bu konuda size hem online içeriklerle hem de telefon üzerinden destek oluyorlar. Sorunsuz bir şekilde internetiniz aktif olduktan sonra TurkNet dünyasına girişiniz tescillenmiş olur. Artık taahhütsüz ve ilk ay beğenmezseniz paranız %100 iade garantili internet hizmetinizi kullanmaya başlayabilirsiniz.

TurkNet başvurusu nasıl yapılır?

İlk aşamada da bahsettiğimiz gibi başvuru işlemlerini iki kanaldan yapabiliyorsunuz: web sitesi ve 0850 288 80 81 telefon hattı. Başvuruyu online olarak yapmak isteyen kullanıcılar, bu sayfa üzerinden işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

4 adımda online başvuru süreci ise şu şekilde;

1- İletişim Bilgileriniz

TurkNet, hizmet söyleşmesini hazırlamak için online başvuru formunun ilk adımında iletişim bilgilerinizi talep ediyor. Bu doğrultuda Ad/Soyad, e-posta adresi ve telefon numaranız isteniyor. Ayrıca kişisel veri aydınlatma formunu ve verilerinizin işlenmesini onayladığınız adım da bu aşamada.

turknet başvuru formu - iletişim bilgileri

2- Adres Bilgileriniz

Online başvuru formunun ikinci aşamasında varsa halihazırda kullandığınız internet operatörünüzün bilgilerini girmeniz gerekiyor.

turknet başvuru formu - adres bilgileriİnternet Var seçeneğini seçip, mevcut internet servis sağlayıcının hizmet numarası (XDSL numarası) bilgisini girmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca farklı bir servis sağlayıcıdan geçiş yapmanız durumunda 240 TL’ye kadar, TurkNet GigaFiber servisine geçmeniz durumunda da 480 TL’ye kadar taahhüt cayma bedeli TurkNet tarafından karşılanıyor. Artık sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

3- Tercihler

Adres ve mevcut internet sağlayıcınızın bilgilerini doldurduktan sonraki aşamada, altyapınızın desteklediği maksimum hızdaki tarifeyi görebilirsiniz.

Üçüncü aşama penceresinde, yukarıda da belirttiğimiz gibi tercihlerinizi yapmanız istenmekte. İnternet Hız Seçimi kısmında altyapınızın desteklediği maksimum hızı içeren tarifeyi görebilirsiniz. Ek Hizmet Seçimi kısmından ek tercihlerinizi seçebilirsiniz. Örneğin modeminiz yoksa hem ADSL/VDSL hem de fiber hızları destekleyen, yüksek WiFi performansı sunan, fiyat performans ürünü modemi avantajlı ödeme yöntemleri ile satın alabilirsiniz.

Bunlara ek olarak sabit IP (static ip) hizmeti ve güvenli internet profili tercihlerinizi de yapabilirsiniz. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra sıra fatura tercihlerinize geliyor. Faturanızı yeşil dostu olarak e-posta adresinize mail olarak isteyebilirsiniz.

4- Kimlik ve Ödeme Bilgileri

Online başvuru sürecinin dördüncü ve son aşaması kimlik doğrulamasını içeriyor. Bu aşamada kimlik belgenizin bilgileri ve fatura için ödeme yöntemi bilgileriniz isteniyor. Ancak tercihlerinizde modem seçeneğini seçmeniz durumunda, bu ücretlendirme kartınızdan alınıyor ve o aşamada başka bir ödeme alınmıyor.


TurkNet sponsorluğunda Technopat okurlarına yararlı olması için hazırlanmıştır: https://www.technopat.net/turknet/ bölümünde internet odaklı yardımcı makalelerimizi bulabilirsiniz.

– Advertorial / Reklam –