Anasayfa Haber Windows 11 KB5013943 ile Ciddi Sorunlar Yaşanıyor: İşte Çözümler

Windows 11 KB5013943 ile Ciddi Sorunlar Yaşanıyor: İşte Çözümler

Kullanıcıların Windows 10 Mayıs (KB5013942) güncellemesiyle birlikte çeşitli hatalarla karşı karşıya kaldığını duymuştuk. Ancak görünüşe göre sorun yalnızca Windows 10 tarafında değil. Windows 11 Mayıs (KB5013943) güncellemesi, gelen raporlara göre uygulamaların çökmesine sebep oluyor. Windows 10’da olduğu gibi Olay Görüntüleyici’yi bozuyor ve hatta Windows 11’de mavi ekrana düşmesine neden oluyor. Zorunlu güvenlik güncelleştirmesi ayrıca .NET kullanan belirli uygulamaları kilitliyor. Bazı durumlarda kullanıcılar bir hata kodu alabiliyor: 0xc0000135.

Geçmişteki isteğe bağlı güncellemede benzer bir sorun bildirildi fakat yaygın değildi. Mayıs 2022 güncellemesi ile hatalar üretim kanalına kaymış görünüyor ve bu sefer daha fazla kullanıcı etkileniyor. Kilitlenmeler, .NET Framework kullanan uygulamalar arasında yaygın ve Discord, Microsoft Teams gibi uygulamalar da etkilenmekte. Örneğin Corsair iCUE uygulaması güncellemeyi yükledikten sonra çalışmıyor, Corsair Hizmeti başlatılamıyor ve kullanıcılar hata bildirimleri almaya devam ediyor.

Öte yandan bazı kişiler ShareX, KeePass, Microsoft Teams ve Visual Studio yükleyicisi gibi diğer uygulamalarla ilgili sorunlar bildirdi. Geri Bildirim Merkezi’ndeki bir kullanıcı, “0xc0000135)” hata mesajı nedeniyle Microsoft Teams’i başlatamadığını dile getirdi. Yine Sound Blaster Command uygulamasının bozulduğunu iddia eden başka bir kullanıcı da var. Başka bir kullanıcı, sorunu KB5013943 güncellemesini kaldırarak çözdüğünü belirtiyor.

Windows 11 KB5013943 Hatalarının Çözümü

0xc0000135 Hatası

Sorun .NET Framework ile ilgili göründüğünden, bazı kullanıcılar Mayıs 2022 toplu güncellemesini yükledikten sonra aşağıdaki hatayı alıyor:

Uygulama düzgün başlatılamadı (0xc0000135). Uygulamayı kapatmak için Tamam’a tıklayın.

Benzer bir hata aldıysanız resmi bir düzeltme yok, ancak kullanıcılar .NET Framework’ü (3.5 veya 4.8 hangisi kuruluysa) yeniden yüklemenin sorunu çözeceğini bildirdiler.

Uygulama Kilitlenmeleri

  • Windows Arama’yı açın.
  • “Windows özelliklerini aç veya kapat” seçeneğini arayın.
  • Tüm .NET sürümlerini devre dışı bırakın ve etkinleştirin.
  • Tamam’a tıklayın.
  • Sisteminizi yeniden başlatın.

.NET Framework 3.5 kullanmıyorsanız yüklemenize gerek yok, ancak .NET Framework 4.8 veya daha yenisinin yeniden yüklendiğinden emin olun. Ayrıca .NET Framework sürümlerine bu bağlantıdan erişebilirsiniz.

Mavi Ekran (Siyah Ekran)

Windows 11 güncellemesi ne yazık ki sistemde çökme sorunlarına da neden oluyor. Hatta bazı durumlarda önyükleme döngüsü bile tetikleniyor. Sorun Windows 11 için Mayıs 2022 Güncelleştirmesi nedeniyle yaşanıyor ve yalnızca güncelleştirmeleri indiren ortalama ev kullanıcıları da bu sorundan etkileniyor. Yani Windows 11’in son bug’ı hem tüketicileri hem de işletmeleri etkiliyor.

Mavi ekran, önyükleme döngüsü veya uygulama çökmeleri gibi can sıkıcı sorunlar, insanların güncellemeleri ertelemeyi seçmesinin ana nedenlerinden biri. Bir güvenlik güncellemesini maalesef erteleyemiyor veya duraklatamıyoruz. Sistem yamayı indiriyor ve sisteme otomatik olarak kurulum yapıyor. Bu noktada güncellemeyi kaldırmak bir seçenek olabilir.

Windows 11 Mayıs 2022 (KB5013942) Güncellemesi Nasıl Kaldırılır?

Bilgisayarınız yeni bir yama dağıtımından sonra garip davranıyorsa Windows güncellemesini kaldırmak çoğu zaman işe yarıyor. Güvenlik güncellemelerini mümkün olan en kısa sürede yüklemek genellikle iyi bir fikirdir ve gerekli olmadıkça güvenlik güncellemelerini kaldırmanızı önermiyoruz. Ancak cihazınız ve uygulamalarınız kullanılabilir durumda değilse, yeni bir güncelleme yayınlanana kadar tüm bu sorunlardan kurtulmak için güncellemeyi geri almak iyi bir seçenek. Peki bu nasıl yapılır?

  • Windows Ayarları’nı açın.
  • “Güncelleştirme ve Güvenlik” bölümüne ve ardından “Windows Update” bölümüne girin.
  • “Güncelleme geçmişini görüntüle” seçeneğine tıklayın.
  • Sonrasında “Güncelleştirmeleri kaldır” kısmına tıklayın.
  • Güncellemeyi seçin ve sağ tıkladıktan sonra Kaldır’a basın.
  • Son olarak bilgisayarı yeniden başlatın.

Yamayı geri alamazsanız, Windows 11 ISO‘sunu kullanarak yerinde yükseltme yapmanız gerekebilir.

KB5013942 Bilinen Sorunlar Listesi

  • Denetim Masası’ndaki Yedekleme ve Geri Yükleme uygulaması kullanılarak oluşturulan kurtarma diskleri (CD veya DVD) başlatılamayabilir.
  • .NET Framework 3.5 kullanan bazı uygulamalarda güncelleme uygulandıktan sonra sorunlar olabilir veya çökmeler yaşanabilir. Etkilenen uygulamalar belirli isteğe bağlı bileşenleri kullanıyor ve tüm uygulamalar etkilenmiyor.
  • GPU kullanan uygulamalar, Mayıs güncellemesinden sonra Windows 11’de çökmeler yaşayabilir. Microsoft’a göre yalnızca Direct3D 9 kullanan uygulamalar bundan etkileniyor.
  • Bazı senaryolarda yaşanan mavi ekran hataları.