Anasayfa Makale Windows 11 Build 25115 Yayınlandı: Yeni Önerilen Eylemler Özelliği

Windows 11 Build 25115 Yayınlandı: Yeni Önerilen Eylemler Özelliği

Windows 11 Build 25115, yeni bir özellik ve çok sayıda genel iyileştirme ile kullanıma hazır. Microsoft, aktif geliştirme dalından yeni bir önizleme derlemesi de dahil olmak üzere Windows 11 için bir dizi yeni önizleme derlemesi yayınladı. Windows 11 Build 25115 şimdi Dev Channel’daki test kullanıcılarına sunuluyor ve esasen gelecek yıl beklenen 23H2 sürümün ilk yapılarından birini temsil ediyor.

Bu yılki özellik güncellemesi büyük ölçüde tamamlandığı için Microsoft, 23H2 “Sun Valley 3” sürümünü test etmeye başladı ve Insider’lar için ilk derlemeyi yayınladı. Kullanıcıların Build 25115’e yükselttikten sonra Windows 11 sürüm 22H2‘ye geçemeyeceğini hatırlatalım. Bunun nedeni, Build 25115’in esasen Windows 11’in yeni bir sürümü olması ve nihai olarak 23H2 sürümüyle bağlantılı olması.

Beta Kanalında kalmayı seçen kişiler, Microsoft güncellemeyi tamamen stabilize ettiği için Windows 11’in 22H2 sürümünün son testini yapacak. Yeni derlemeler, çoğunlukla hata düzeltmeleri ile piyasaya sürülecek.

Dev Channel’da kalırsanız, Windows 11 sürüm 23H2’nin yapılarını alabilir ve gelecek yıl için beklenen yeni özelliklere erken erişim sağlayabilirsiniz. Bir hatırlatma olarak, ilk dönemlerde birçok hata yaşayabilirsiniz, ancak zamanla sorunlar çözüme kavuşacak.

Build 25115 ile Neler Geliyor?

Önerilen Eylemler (Suggested Actions)

Yazılım üreticisi, yeni önizleme yapısıyla ilk olarak bu yılın başlarında tanıtılan “Önerilen eylemler” adlı yeni bir özelliği tanıttı. Peki önerilen eylemler tam olarak ne? Adından da anlaşılacağı gibi, seçtiğiniz metne bağlı olarak bir sonraki adımda ne yapmak istediğinizi tahmin etmeye çalışan yeni bir özellik. Örneğin Microsoft Teams’de bir tarihi vurgularsanız, bunu başka bir uygulamaya yapıştırma veya takviminizde bir etkinlik oluşturma olasılığınız yüksek.

Önerilen eylemler ile Microsoft, bir metni kopyaladıktan veya seçtikten sonra eylemi gerçekleştirmek için gereken adımların sayısını azaltacak. Görsellerden fark edebileceğiniz gibi, herhangi bir metni seçtiğinizde o metinle ilgili yapabileceğiniz eylemler otomatik olarak karşınıza çıkacak.

Bir telefon numarasını kopyalarken Windows, Teams veya başka bir yöntemle arama yapabilmeniz için yüklü uygulamaları kullanarak satır içinde hafif kapatılabilir bir kullanıcı arabirimi gösteriyor.

Bir tarih ve/veya saat kopyalandığında ise aynı şekilde desteklenen takvim uygulamalarını kullanarak etkinliğin oluşturulmasını öneren bir satır ortaya çıkıyor. Kullanıcının tercihi üzerine uygulama, tarih ve/veya saatin otomatik olarak doldurulduğu takvim oluşturma sayfası sizin için önceden hazır ediliyor.

Değişim ve İyileştirmeler

Genel

  • Windows Kurtarma Ortamı’ndaki (WinRE) simgeleri güncellendi.
  • Ses erişimi, canlı altyazılar ve sesle yazma için ses etkinliği algılamayı iyileştirmek ve noktalama işaretlerinin nasıl tanındığıyla ilgili bazı sorunları gidermek için temel konuşma platformu güncellendi.

Görev Çubuğu

  • Ayarlar > Kişiselleştirme > Görev Çubuğu’ndaki sistem tepsisi simgelerinin yüklenmesiyle ilgili olarak, bu sayfayı son zamanlarda açarken Ayarların kilitlenmesine neden olabilecek bir sorun düzeltildi. Bu sorun etkilenen Insider’lar için bazı explorer.exe çökmelerine de yol açabiliyordu.

Dosya Gezgini

  • Google Drive’dan dosya kopyalarken 0x800703E6 hatasına neden olan bir sorun düzeltildi.
  • Ana Sayfayı yükleme performansını iyileştirmeye yardımcı olmak için bazı çalışmalar yapıldı.
  • Bağlam menüsünü daha önce açtıysanız, CTRL + ALT + DEL yapıp tekrar iptal ettiğinizde explorer.exe’nin çökmesine neden sorun çözüldü.
  • Dosya Gezgini pencerelerini kapatırken explorer.exe’nin çökmesine neden olan bir sorun çözüldü.

Ayarlar

  • Ayarların askıya alınması durumunda belirli durumlarda explorer.exe’nin kilitlenmesine neden olan bir sorun düzeltildi.
  • Ekran Okuyucusu’nun Sistem > Depolama’da bulunan kalan alanı okuma şekli iyileştirildi.

Görev Yöneticisi

  • ALT tuşunu bırakmadan doğrudan ALT + tuşlarına basamamanız ve erişim tuşlarını kullanıp kapattıktan sonra görüntülemenin çalışmaması da dahil olmak üzere, Görev Yöneticisi’nde erişim anahtarı kullanımıyla ilgili bazı sorunlar düzeltildi.
  • CPU kullanımı %100’e ulaştığında, bu sütun başlığının karanlık modda okunamaz hale gelmesine neden olan bir sorun giderildi.

Windows Güvenliği

  • Smart App Control’ün doğru şekilde imzalanmış uygulamaları beklenmedik bir şekilde engellemesine neden olabilecek bir sorun düzeltildi.

Diğer

  • Yeniden başlattıktan sonra bazı durumlarda Memory Integrity’nin beklenmedik şekilde kapanmasına neden olan bir sorun giderildi.
  • Güncelleme Yığını Paketinin (Update Stack Package) 0xc4800010 yükleme hatasını göstermesine neden olan bir sorun düzeltildi.

Bilinen Sorunlar

  1. Easy Anti-Cheat kullanan bazı oyunların çökmesi veya PC’nizin hata denetimi yapmasına neden olması.