Anasayfa Makale Windows 11 22H2 Yaklaşıyor: İşte Tüm Bilinenler

Windows 11 22H2 Yaklaşıyor: İşte Tüm Bilinenler

Microsoft, Windows 11 işletim sistemini piyasaya sürdüğü tarihten bu yana sayısız güncelleme yayınladı. Bunlar nispeten küçük güncellemelerdi ve bu yıl içinde tek bir büyük özellik güncellemesi bekliyoruz: 22H2 “Sun Valley 2”.

Yeni işletim sistemi yepyeni bir estetik, yeniden tasarlanmış görev çubuğu, Başlat menüsü ve güncellenmiş yerel uygulamalarla geliyor. Ayrıca yeni çoklu görev özellikleri, özel widget’lar bölmesi ve yerel Android uygulama desteği de sunuluyor. Şirket bildiğiniz gibi halen birçok dahili Windows uygulamasını yenilemeye devam ediyor. Bununla birlikte kullanıcıların karşılaştığı hataları çözüme kavuşturmaya çalışıyorlar.

Açıkçası yeni işletim sistemi dünya genelinde pek iyi karşılanmadı. Haziran 2021’de duyurulmasına rağmen bazı özellikler hala gelmedi. Birçok kişi, eksik görev çubuğu işlevselliğinin yanı sıra Microsoft’un sürekli Teams ve Edge web tarayıcısını tanıtmasından da şikayetçi. İlk duyurudan sonra yaşanan, hatta sunulan yeni güncellemelerle birlikte gelen birçok hata ise bazı kullanıcıların Windows 10’a dönmesine neden oldu. Bazıları ise hiçbir sorun yaşamadığını ve Windows 11’den memnun olduğunu söylüyor.

Kullanıcıların boğuştuğu sorunların bazıları, bu yıl gelecek olan ilk büyük güncellemeyle ele alınacak. Windows 11 22H2 Temmuz ayında piyasaya sürülecek gibi görünüyor. Redmond devi bu güncellemeyle gelen birkaç önemli özelliği zaten açıklamıştı. Bunun dışında Insider sürümlerinin yanı sıra sızıntılarla gün yüzüne çıkan bilgiler var. Şimdi Windows 11 22H2 ile ilgili bildiğimiz tüm bilgileri bir araya getirelim.

İlk Büyük Güncelleme Ne Zaman Yayınlanacak?

Windows 11 duyurulduktan kısa bir süre sonra Microsoft, yeni işletim sisteminin yılda yalnızca bir kez özellik güncellemesi alacağını açıkladı. Bu, 2022 boyunca yalnızca bir büyük güncelleme geleceği anlamını taşıyor.

Windows geliştiricisi, genellikle Windows 11’in yeni özelliklerinin çoğunu yılın ilerleyen zamanlarına sakladı, bu nedenle güncellemenin ’22H2′ olarak etiketlendiğini görmek sürpriz değil. 22H2 isimlendirmesi, güncellemenin Temmuz ve Aralık 2022 arasında bir tarihte geleceğinin göstergesi. Ancak görünüşe göre bu güncelleme ikinci yarının erken saatlerinde gelecek.

Hatta Windows 11 Build 22621 ile 22H2 güncellemesinin RTM sürümüne ulaştığını öğrenmiştik. Bu da demek oluyor ki, yeni sürüm tamamen hazırlandı ve OEM’lere dağıtılmaya hazır. Başka bir deyişle, artık bu sürüm kilitlendi, üzerinde önemli değişiklikler yapılmayacak.

Windows 11 22H2’ye Erken Erişim

Windows Insider Programı, 2014 yılından bu yana kullanıcıların yeni Windows özelliklerini önceden test etmelerine olanak tanıyor. Microsoft, Haziran 2021’den bu yana düzenli olarak erken Windows 11 derlemeleri yayınlamaya başlamıştı. Eğer technopat.net‘i yakından takip ediyorsanız Windows 11 ile ilgili tüm gelişmeleri görmüş olmalısınız.

Bu arada Insider Programı üç kanala bölünüyor:

  • Dev Channel (Geliştirme Kanalı): Güncellemelerin ilk geldiği yer burası, ancak yamaların kararsız ve sorunlu olma olasılıkları da yüksek. Bu nedenle kullanıcılarının neredeyse tamamı ana bilgisayarlarında Dev Channel’a kayıt yaptırmamalı.
  • Beta Channel (Beta Kanalı): Microsoft, çoğu kişinin Beta Kanalını seçmesini öneriyor. Bu güncellemeleri nispeten erken almanıza olanak tanıyor, ancak Dev Channel derlemelerinde yine bazı kararlılık sorunları yaşanabilir.
  • Release Preview Channel (Önizleme Kanalı): Güncellemelerin yaygın olarak kullanıma sunulmadan hemen önce geldiği yer burası. Burada büyük sorunlar yaşanma ihtimali oldukça düşük. Buraya gelen güncellemeler, genel kullanımdan kısa bir süre önce sunuluyor ve son dakika geri bildirimleri için kullanıcılara ulaşıyor.

insider.windows.com adresine gidin ve Windows 11 cihazınızda kullandığınız Microsoft hesabıyla oturum açın. Ardından Ayarlar > Windows Update > Windows Insider Programı’nı açın ve Başla’ya tıklayın. İlgili hesabı bağladığınızdan emin olarak buradaki talimatları izleyin ve değişiklikleri uygulamak için sistemi yeniden başlatın.

Artık gelecekteki güncellemeler Ayarlar’daki diğer normal güncellemelerinin yanında görünecek. Bununla birlikte, Dev Channel’ın eskisinden daha deneysel olduğunu ve kararlı çalışmadığını bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Ayrıca burada gördüğünüz özelliklerden bazıları, Windows 11’in son sürümüne ulaşmadan kaldırılabilir.

Ancak Beta/Sürüm Önizleme kanallarına geçmek veya tamamen devre dışı bırakmak basit. Bir kez daha Ayarlar > Windows Update > Windows Insider Programı kısmına gidebilir ve Insider programından ayrılabilirsiniz.

Mevcut Donanımınız 22H2 ile Uyumlu mu?

Evet, destekli bir sistemde Windows 11 kullanıyorsanız yeni güncellemeye doğrudan geçebilirsiniz. Microsoft, çok sayıda eski donanımı hariç tutarak Windows 11 için donanım gereksinimlerini tartışmalı bir şekilde güncelledi. Temel neden olarak güvenlik sebep gösterildi. Bu noktada TPM (Güvenilir Platform Modülü) 2.0, Güvenli Önyükleme ve sanallaştırma tabanlı güvenlik gibi özellikleri standart olarak uygulandı.

Öte yandan Windows 11’i resmi olarak desteklenmeyen sistemde kullanan çok sayıda kişi var. Bakalım 22H2 ile neler değişecek.

Yeni Özellikler

Aradan geçen yaklaşık 1 yılın ardından birçok Windows 11 özelliği tartışıldı. Microsoft bazı yenilikleri resmi olarak doğruladı. Bazı Windows yapılarında yeni özellikler gördük, bazen de sızıntılar yapıldı.

Şubat 2022’de şirket, Windows Insider Programı üyeleriyle daha fazla yeni özelliği test etmeye başladı. Bunların arasında yeni dokunma hareketleri ve görev çubuğu sürükle-bırak özelliği de var.

Dosya Gezgini üzerinde birçok geliştirme yapılıyor. Artık bir klasöre girmeden önce içinde ne olduğunu görmenizi sağlayan bir klasör önizleme işlevi yer alacak. Klasörleri zaten Hızlı Erişim sekmesine sabitleyebilirsiniz, ancak Microsoft bu desteği dosyaları da içerecek şekilde genişletiyor. Dosya ister yerel olarak, ister OneDrive, SharePoint veya Teams aracılığıyla bulutta depolansın, bu mümkün olacak. Ancak Dosya Gezgini sekmeler özelliği çok yüksek ihtimalle 22H2’ye dahil edilmeyecek.

Microsoft ayrıca Windows 11’in tabletlerde daha iyi çalışmasını sağlama konusunda hevesli. Yeni hareketler, Başlat menüsüne veya Hızlı Ayarlar’a hızlı bir şekilde erişmek için ekranın altından yukarı kaydırmanıza izin verecek.

İlk keşfedilen özelliklerden bir diğeri ise duvar kağıdı çıkartmaları. Bu özellik masaüstü arka planınızı, genellikle yalnızca mesajlaşma uygulamalarında bulunan çeşitli çıkartmalarla özelleştirmenize olanak tanıyor. Ayarlar içinde özelleştirmeler yapmak mümkün. Ayrı bir Çıkartma Düzenleyici uygulaması, masaüstüne taşımanıza, yeniden boyutlandırmanıza ve yeni çıkartmalar eklemenize imkan veriyor.

Outlook kullanıyorsanız artık OneDrive dosyalarınızı Dosya Gezgini’ndeki e-postalara ekleyebileceksiniz. Şu anda bu seçenek yalnızca yerel olarak depolanan dosyaları destekliyor. OneDrive’dan bahsetmişken, Microsoft’un bulut depolama alanı artık doğrudan uygulamaya entegre edilecek ve her zaman erişilebilir olacak. Çoklu görev konusuna gelince, ‘Snap grupları‘ olarak bilinen bir özelliğin yakında Windows 11’e eklenmesini bekliyoruz ve 22H2 ile gelme ihtimali çok yüksek.

Windows 11 22H2

Windows 11 22H2 ile widget tarafında önemli geliştirmeler yapılacağını yazmıştık. En önemlisi ise üçüncü taraf widget desteği sunulacak. Bu widget’lar sözde web tabanlı olacak (Win32 veya UWP yerine), ancak kullanıcılar bunları yüklemek söz konusu olduğunda Microsoft Store ile sınırlı olmayacak.

Yeni özelliklerden biri Akıllı Pano ve Eylemler olacak. Adından da anlaşılacağı gibi Akıllı Pano, kullanıcıların işle ilgili belirli görevleri kolayca gerçekleştirmelerine katkı sağlayacak. Örneğin Akıllı pano etkinleştirilmiş bir e-posta adresini kopyalarsanız, Outlook uygulamasında görevi gerçekleştirmenizin isteneceği bir “akıllı eylem” veya önerilen eylem gerçekleştirebileceksiniz. Ek olarak, artık daha fazla içeriği (görüntüler, videolar ve ses dahil) kopyalayıp Outlook gibi uygulamalara yapıştırabileceğiz.

Gelmesine kesin gözüyle baktığımız bazı özellikler şöyle:

  • Görev çubuğu sürükle-bırak desteği.
  • Sistem tepsisi güncellemeleri.
  • Bildirim Merkezi ile Odaklanma Yardımı entegrasyonu.
  • Yeni “Spotlight” duvar kağıdı özelliği.
  • Yeni Sesli Erişim erişilebilirlik özelliği.
  • Dokunmatik cihaz kullanıcıları için yeni hareketler ve animasyonlar.
  • Başlat menüsünde uygulama klasörleri.
  • Başlat menüsünde yeniden boyutlandırılabilir sabitlenmiş alan.
  • Tabletler için yeni simge durumuna küçültülmüş Görev Çubuğu arayüzü
  • Yeni Görev Yöneticisi uygulaması ve Verimlilik Modu.
  • Dosya Gezgini üzerinde birçok geliştirme ve daha iyi OneDrive entegrasyonu.
  • Smart App Control (Akıllı Uygulama Kontrolü) özelliği.
  • Yeni PowerShell modülü.
  • Snap grupları.
  • Üçüncü taraf widget desteği.

Gelme ihtimali olan özellikler:

Baştan Aşağı Yenilenen Uygulamalar

Son olarak yerel uygulamalara göz atalım. Bu uygulamaların bir kısmı yenilendi, bir kısmı ise halen yapım aşamasında. Yazılım devi ayrıca daha fazla uygulamaya dokunacağını söylüyor.

Paint

Windows 11 için yeniden tasarlanan Paint uygulaması, klasik uygulamaya göre modern bir görünüm kazanıyor. Kullanıcı arabirimi, basitleştirilmiş bir araç çubuğu ve yeni bir metin aracının yanı sıra “Rengi Düzenle”, “Yeniden Boyutlandır ve Eğim” gibi yenilenmiş iletişim kutularıyla yenileniyor.

Windows 11 22H2 paint

Paint hala geliştirme aşamasında ve karanlık mod gibi bazı tasarım özellikleri şu anda eksik. Neyse ki Microsoft’un karanlık mod desteği üzerinde çalıştığını biliyoruz. Ekran görüntülerinden Paint’in karanlık mod desteğini görebilirsiniz. Bu mod yeni basitleştirilmiş araç çubuğu, yuvarlak renk paleti, açılır menüler, fırçalar, renk seçici veya açılır pencereler gibi alanlarda geçerli.

Windows 11 22H2 paint koyu mod

Not Defteri

Not Defteri Windows’taki en temel uygulamalardan biri ve Microsoft da klasikleşen uygulama üzerinde bazı değişimler yaptı. Bul ve değiştir deneyimi yeniden ele alındı ve geri bildirimlere dayanarak çok düzeyli geri alma gibi yeni özellikler eklendi. Bunun yanında Not Defteri’ne gelecek bazı ek iyileştirmeler de var.

Windows 11 22H2 not defteri

Notepad’in büyük tasarım yenilemesi, uygulamayı Windows 11 arayüzünün geri kalanıyla uyumlu hale getiren bir Fluent Design ve WinUI makyajı sunuyor. Not Defteri artık WinUI kontrollerini kullanıyor, böylece yazı tiplerine daha iyi erişim, açılır menüler için yeni animasyonlar ve daha fazlasını bekleyebilirsiniz.

Microsoft ayrıca pencerelere, düğmelere ve Not Defteri’nin diğer alanlarına yuvarlatılmış köşeler ekliyor. Daha da önemlisi, Not Defteri artık kullanıcıların yazı tipini açılır listelerden özelleştirmesine olanak tanıyan kendi ayarlar sayfasıyla birlikte geliyor. Ayarlar sayfası, karanlık, aydınlık ve sistem temaları arasında geçiş yapmanıza imkan tanıyacak.

Fotoğraflar

Microsoft, yeniden tasarlanan Fotoğraflar uygulamasıyla fotoğrafları daha hızlı, kolay ve keyifli şekilde düzenleyebilmemiz için bazı geliştirmeler yapıyor. Güncellenmiş araç çubuğu sayesinde artık fotoğraflar üzerinde daha gelişmiş bir düzenleme deneyimi sunuluyor. Öte yandan fotoğrafları aynı pencerede karşılaştırmanıza olanak tanıyan yeni bir “çoklu görünüm” deneyimi sunuluyor.

Windows 11 22H2 fotoğraflar uygulaması

Ek olarak, fotoğraf görüntüleyicinin alt kısmındaki yeni film şeridi, doğrudan görüntüleyicinin içinde fotoğraflarınız arasında hızla gezinmenize olanak tanıyor. Dev Channel’daki Windows Insider’lar şu anda testlerine devam ediyor ve uygulamada gelişmeye devam edecek.

Ekran Alıntı Aracı

Windows için ekran yakalamanın bir sonraki evriminde hem klasik Snipping Tool hem de Snip & Sketch uygulamalarının en iyi deneyimlerini temsil eden yeni bir Snipping Tool uygulaması var. WIN + SHIFT + S klavye kısayolunu kullanarak ekran görüntüsü almaya devam edebilirsiniz.

Windows 11 22H2 ekran görüntüsü aracı

Media Player

Yeniden tasarlanan Media Player uygulaması, multimedya içeriklerini izlemek ve müzik dinlemek için optimize edildi. Yeni uygulamanın kalbinde müziklere hızlı bir şekilde göz atmanıza, ayrıca çalma listeleri oluşturmanıza ve yönetmenize olanak tanıyan tam özellikli bir müzik kitaplığı bulunuyor. Media Player ayrıca yerel müzik ve video koleksiyonlarınızı daha güzel bir şekilde sergiliyor ve Windows 11’in güncel tasarımına uyum sağlıyor. Ayrıca bir de CD oynatma özelliği eklendi.

Diğer bir önemli değişiklik, video geliştirme seçenekleri için iletişim kutusu desteği. Bu Media Player’da bir video oynatırken görünürken oynatma ekranında herhangi bir yere sağ tıklamak yeterli.

Windows 11 22H2 media player

Yenilenen Windows Media Player, Windows için varsayılan müzik çalar olan UWP uygulaması Groove Music’in yerini alıyor. Son güncellemeyle birlikte Media Player 11.2203.30.0 sürümüne yükseltildi.

Saat

Odak Oturumları, odaklanmanıza ve daha üretken olmanıza yardımcı olmak için yeniden tasarlanan Saat uygulamasındaki yepyeni bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte Spotify ve Microsoft To Do ile uygulama entegrasyonu yapma imkanı sunulmuş.

Focus Sessions Özellikleri

Focus timer (Odak Zamanlayıcı)

Hedeflerinize ulaşmak için bir odak oturumu başlatabilirsiniz. Zamanlayıcıya ne kadar zamanımız olduğunu giriyoruz ve gerisini o hallediyor.

Windows 11 22H2 odak zamanlayıcı

Spotify Entegrasyonu

Araştırmalar, sesin başka şeyler tarafından dikkatinizin dağılma olasılığını azalttığını gösteriyor. Focus Sessions ise mükemmel müzikleri/sesleri bulmanıza yardımcı olmak için Spotify ile entegre bir şekilde çalışıyor.

Windows 11 22H2 spotify entegrasyonu

Microsoft To Do ile Görevlerinizi Takip Edin

Odaklanma oturumu sırasında üzerinde çalışmak istediğiniz görevi seçebilir ve bittiğinde tekrar işaretleme yapabilirsiniz. Focus Sessions, Microsoft To Do birlikte çalışıyor ve yapılacak görevleri yönetmenize olanak tanıyor.

Habit Building (Alışkanlık Yaratma)

Bu özellikle birlikte dijital alışkanlıklar oluşturmanıza yardımcı olmak için kendinize günlük hedefler belirleyebilirsiniz.

Hesap Makinesi

Windows Hesap Makinesi de yeni görsel stile uyacak şekilde güncellendi. Ayrıca bir dizi yeni özellik de sunulmuş. Yeni uygulama ile matematik ödevinizi tamamlamanıza, mali durumunuzu yönetmenize, denklemleri bir grafik üzerinde çizmenize ve analiz etmenize, cebir, trigonometri ve karmaşık matematik ifadelerini değerlendirmenize yardımcı olacak yenilikler geliyor. Uygulama, GitHub’da daha fazla kişinin katkıda bulunabilmesi için C# ile yeniden yazıldı.

Ses Kaydedici (Sound Recorder)

Yeni Ses Kaydedici, diğer uygulamaya benzer iki sütunlu bir düzen kullanıyor; oynatma ve kırpma kontrolleri sağda ve kaydettiğiniz tüm dosyaların bir listesi solda. Ayrıca yıllar önce Windows Vista ile uygulamadan kaybolan bazı eski özellikler de yeniden dahil edilecek.

Windows 11 22H2 Ses Kaydedici

Uygulamada kayıt ve oynatma sırasında görünen bir dalga biçimi efekti yer alıyor. Bununla birlikte, dosyaları birden çok biçimde kaydetmek veya açmak (varsayılan m4a, ayrıca mp3, wma, FLAC ve WAV dahil) mümkün. Yeni uygulamada ses çalma hızını 0,25x ve 4x arasında ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca işaretçiler ayarlayabilir, böylece büyük bir ses kaydı içinde bir yerden bir yere kolayca atlayabilirsiniz.

Karanlık tema zaten yukarıdaki görselde dikkat çekiyor. Yeni Ses Kaydedici (Sound Recorder) güncellemesi, diğer Voice Recorder uygulamasının yerini alacak.

Diğer Yenilikler

Yukarıda birçok uygulamaya değindik. Yeni Phone Link uygulaması, Android telefonunuz ve Windows PC’nizin bağlantı deneyimini daha iyi hale getirecek. Yine Windows Terminal üzerinde bazı geliştirmeler yapılmıştı. Microsoft Store‘un tamamen yenilendiğini de tekrar hatırlatalım. Microsoft, önümüzdeki aylarda Windows 11 ile gelen daha fazla uygulamada güncelleme yapacağını söylüyor.