Anasayfa Haber AMD, RX 7000 Serisiyle Belleklerde Ciddi Geliştirmeler Yapacak

AMD, RX 7000 Serisiyle Belleklerde Ciddi Geliştirmeler Yapacak

AMD, grafik mimarilerinde bellek yönetimi sorunlarını çözmek için her zaman farklı yaklaşımlar benimsedi. Bellek veriyolu genişliği ve VRAM kapasitesi genelde hep yüksek düzeylerde oldu, ancak elbette bunlar performans için yeterli değildi. Kırmızı takım, RDNA 2 ile birlikte duyduğumuz Infinity Cache teknolojisiyle oyunun kurallarını değiştirdiğini kanıtladı. Bu önbellek teknolojisi sayesinde nispeten düşük 256-bit bellek arabirimine sahip GPU’lar, üst sınıf 384-bit NVIDIA kartlarla rekabet edecek düzeye geldi.

NVIDIA “Ada Lovelace” ve AMD “RDNA 3” grafik mimarileri ile birlikte işi şirket arasındaki rekabet daha da kızışacak gibi görünüyor. Greymon55‘e göre AMD’nin yeni amiral gemisi GPU’su Navi 31, 256-bit yerine 384-bit genişliğinde bellek arabirimine sahip olacak. Kardeşi Navi 32 ise 192 bit değil, 256-bit bellek alt sistemiyle piyasaya sürülecek. Daha alt seviye kartlarda kullanılacak olan Navi 33, 128-bitlik (288 GB/sn) veriyolunu koruyacak.

Bu kartların her birinin en az 18 Gbps GDDR6 belleğe sahip olduğunu varsayarsak, Navi 31 en az 864 GB/sn teorik bant genişliğine sahip olacak. Üstelik Infinity Cache’i hariç tutarsak. Ayrıca yeni kartların 20 Gbps hızında belleklerle gelme ihtimali daha yüksek. 20 Gbps GDDR6 bellek yongalarıyla çalışacak olan bir Navi 31 GPU (belki RX 7900 XT), mevcut RX 6900 XT’ye göre yüzde 87,5’lik devasa bir artışla bant genişliğini 960 GB/sn’ye çıkarabilir. Ayrıca üst düzey kartların 24 GB bellek kapasitesi sunma ihtimali çok yüksek.

Yeşil ekibin RTX 40 serisi “Ada” ekran kartlarıyla önbellek tarafında önemli yenilikler yapacağını zaten bildirmiştik. Sonuç olarak her iki tarafta da bellek konusunda ciddi çalışmalar yapılıyor. Bu yıl GPU pazarında rekabet yine hararetli geçecek ve yeni nesil kartları dört gözle bekliyoruz.