Anasayfa Haber Rusya, Çip Sorununun Çözümünü Çinli Zhaoxin x86 İşlemcilerde Arıyor

Rusya, Çip Sorununun Çözümünü Çinli Zhaoxin x86 İşlemcilerde Arıyor

Başta AMD ve Intel olmak üzere sayısız teknoloji devinin Rusya’ya çeşitli yaptırımlar uyguladığını daha önce yazmıştık. Artık bu şirketler işlemcilerini Rusya’da resmi olarak satmadıklarına göre ülkenin yeni çözüm yolları araması gerekiyor. Rusya, Habr‘ın son raporuna bakılırsa bu sorunun üstesinden gelmek için Çin kaynaklı Zhaoxin x86 işlemcilere yöneliyor.

Rusya, Çin, Litvanya ve Türkiye’de ofisleri bulunan bir anakart üreticisi olan Dannie, bu hafta Zhaoxin’in SoC tabanlı yeni anakartını piyasaya sundu. Kullanılan SoC’ler rekabet konusunda AMD ve Intel işlemcileriyle rekabet edecek düzeyde değil, ancak uygulamalar ve işletim sistemlerinin büyük çoğunluğuyla uyumlu. Bu nedenle birçok alanda kullanılabilir.

Dannie’nin MBX-Z60A mikro ATX anakartı, Zhaoxin’in LuJiaZui mikro mimarisine, 4 MB L2 önbelleğe ve 2.10 GHz – 2.70 GHz frekansa sahip sekiz çekirdekli KaiXian KX-6640MA işlemci ile birlikte geliyor. Bu çip ayrıca yerleşik bir grafik işlemcisi, 16 PCIe 3.0 hattı, yerleşik bir SATA denetleyicisi, entegre bir USB 3.0 kontrolcüsü ve diğer temel G/Ç teknolojilerine sahip.

Via Technologies ve Şanghay Belediyesi arasındaki ortak bir girişim olan Zhaoxin tarafından geliştirilen işlemcilerin en büyük avantajı x86 komut seti mimarisine sahip olmaları. Bu nedenle sayısız işletim sistemi (Windows dahil) ve binlerce uygulamayı kullanmak mümkün. Sonuç olarak Zhaoxin tarafından geliştirilen işlemciler, AMD ve Intel’in CPU’larına kıyasla somut şekilde daha yavaş olsa da, uyumluluk nedeniyle hala bir alternatif olarak görülüyor.

Zhaoxin’den bir temsilci, yaptığı açıklamayla birlikte şirketin yalnızca Çin’deki işlere odaklandığını onayladı. Resmiyete göre Zhaoxin’in şu anda ürünlerini diğer ülkelere satma niyeti yok. Zhaoxin ayrıca şirketin politikasını vurgulamak ve Zhaoxin’in politikasını anlamalarını sağlamak için ortaklarına duyurular gönderdi.