Anasayfa Mobil Android 13 Kurduk! İşte Android 13 Sürüm ile Gelen Yeni Özellikler

Android 13 Kurduk! İşte Android 13 Sürüm ile Gelen Yeni Özellikler

Android 13 işletim sistemini Realme GT2 Pro akıllı telefona kurduk ve yeni Android sürümü ile gelen özelliklere baktık. Android 13 ile Android 12’nin ne farkı var? Gerçekten çalıştığı telefonda bu fark görülüyor mu, hissediliyor mu? Hepsi videomuzda…

Tiramisu, düzenlenen Google I/O 2022 etkinliğinde resmi olarak tanıtıldı. Geçen yıl tanıtılan Material You tasarım dilini daha da ileriye taşıyan yeni Android sürümü, hem şık arayüz tasarımı hem de kullanıcı dostu özellikleriyle ön plana çıkmayı başarıyor. Peki, Android 13 özellikleri ile kullanıcılara neler vaat ediyor? Gelin yakından göz atalım.

Android 13 Özellikleri

Değiştirilebilen Simge Rengi ve Teması– Android 13 ile birlikte kullanıma sunulacak olan bu özellik sayesinde ana menüdeki simgeler artık duvar kağıdındaki baskın renklere göre uyum sağlayacak. Bu özellik sayesinde kullanıcılar simge temasını ve rengini kolayca değiştirebilecekler.

Yeni Medya Kontrolü – Android 13, yeni medya kontrolünü de beraberinde getiriyor. Yenilenen medya kontrolüyle daha şık ve göze hoş görünen bir medya kontrolü menüsü bizleri karşılıyor.

Android 13 Yenilenen Medya Kontrolü Menüsü
Android 13 ile Yenilenen Medya Kontrolü Menüsü

Uygulama Özelinde Dil Seçeneği – Google artık varsayılan cihaz dilinden farklı olarak uygulama özelinde dil seçeneğini kullanıcılara sunacak. Bu dil seçenekleri sayesinde kullanıcılar cihazlarının varsayılan dilinin dışında uygulamaları istediği dilde kullanabilecekler.

Gelişmiş Tablet Deneyimi – Yeni Android sürümüyle birlikte gelişmiş tablet deneyimine de odaklanan Google, tabletler için yenilenmiş bir görev çubuğu sunuyor. Yetkililerin etkinlik sırasındaki açıklamalarına göre bu görev çubuğu tabletlerde bölünmüş ekran modundayken birden fazla işlevi aynı anda gerçekleştirmeyi kolaylaştırıyor.

Geliştirilmiş Gizlilik – Android 13 güncellemesi, gizlilik açısından da birçok yeniliğe ev sahipliği yapıyor. Gizlilik yeniliklerine göz atacak olursak, gelen yeni özellikle beraber kullanıcılar artık uygulamaların pano geçmişini önceden zamanlayarak otomatik olarak silebilecekler. Bunun dışında Android 13 sonrasında artık uygulamalar sizden Wi-Fi taraması gibi belirli izinler istemeyecek.

Android 13 özellikleri
Android 13 özellikleri

Otomatik Karatma – Otomatik Karartma özelliği bir süredir gündeme geliyordu. Google I/O 22 etkinliğinde bu özelliğe değinen şirket, uyku vakti modu sayesinde sistem duvar kağıdının otomatik olarak kararacağına dikkat çekti.

Google şimdilik Android 13’ün detaylı özellikleri hakkında pek bir detay paylaşmadı. Ancak, teknoloji devi etkinlik sırasında yeni sürümle beraber yapay zeka ve makine öğrenimi özelliklerinin geliştirildiğini ifade etti. Bunun dışında halihazırda kullanımda olan Android 12 özelliklerinin de iyileştirildiğini vurgulayan şirket, Android 13 ile daha akıcı bir kullanıcı deneyimi sunmayı hedeflediklerini söylüyor.

Android 13 Çıkış Tarihi

Android 13 güncellemesi, daha önceki güncellemelerde olduğu gibi ilk olarak Pixel serisi akıllı telefon modelleri için Ağustos – Eylül ayları arasında yayınlanacak. Daha sonrasında da yeni Android sürümü yıl sonuna kadar Samsung, OnePlus, Motorala gibi akıllı telefon üreticilerinin amiral gemileri için kullanıma sunulacak.