Anasayfa Haber AMD 600 Serisi Anakartlar Duyuruldu: 670E, X670 ve B650

AMD 600 Serisi Anakartlar Duyuruldu: 670E, X670 ve B650

AMD, Computex 2022 etkinliğinde Ryzen 7000 serisi Zen 4 masaüstü işlemcileriyle ilgili birçok detay sağladı. Yeni nesil CPU’lar bildiğiniz gibi AM5 sokete geçiş yapıyor ve doğal olarak yeni bir anakart tasarımına ihtiyaç var. Yıllar önce kullanılmaya başlayan AM4 soketi beş CPU mimarisi, dört ayrı fabrikasyon teknolojisi, 125’ten fazla işlemci ve 500’den fazla anakart tasarımını hayatımıza getirdi. Yani artık yenilenmiş yonga seti tasarımının zamanı geldi çattı.

AM5 platformu her şeyden önce yepyeni LGA 1718 soketine sahip olacak. AMD artık PGA (Pin Grid Array) tasarımını terk etti ve Intel’in masaüstü işlemcilerinde kullandığına benzer şekilde LGA’ya (Land Grid Array) odaklanıyor. LGA’ya geçişin ana nedeni ise AM5 platformunda göreceğimiz PCIe Gen 5 ve DDR5 gibi yeni nesil teknolojiler. Artık işlemcileri monte ederken pinler için endişe duymanız gerekmiyor. Ayrıca çipi sabitlemek için tek bir mandal yer alıyor.

AMD AM5 Platformu ve 600 Serisi Anakartlar

AM5 uyumlu AMD 600 serisi anakartlar şu anda üreticiler tarafından hazırlanıyor. 600 serisi ürün grubu başlangıçta X670E, X670 ve B650 olmak üzere üç yonga setinden oluşacak.

AM5 anakartlar, doğrudan soketten gelen 24 adede kadar PCIe 5.0 hattı sunacak. Yonga seti ayrıca DBS ve Bluetooth LE 5.2 ile Wi-Fi 6E desteğinin yanı sıra 20 Gbps’ye kadar 14 SuperSpeed ​​USB bağlantı noktası ve Tip-C desteği sunuyor. AMD belirtmedi, ancak Wi-Fi 6E desteği muhtemelen şirketin MediaTek ile girişiminden ayrı bir çip olarak geliyor.

X670E ‘Extreme’ serisi, iki grafik yuvası ve bir M.2 NVMe SSD bağlantı noktası için doğrudan PCIe 5.0 bağlantıları sunacak. Bu özel yonga seti, standart alıştığımız anakartların üzerinde yeni bir katman oluşturarak hız aşırtma ve yüksek performans isteyen kullanıcılar için tasarlandı.

X670 yonga seti, ‘standart’ üst düzey anakartlara güç sağlıyor ve çeşitli PCIe yapılandırmalarıyla birlikte birden fazla çeşitte geliyor. M.2 bağlantı noktası PCIe 5.0 arabirimini destekleyecek. Ancak ilk ekran kartı yuvası, anakarta göre PCIe 4.0 veya PCIe 5.0 seçeneklerinden yalnızca birini sunacak. Böylelikle PCIe 4.0 yuvasıyla gelen anakartların biraz daha düşük maliyetli olacağını belirtelim.

Soket AM5 anakartlar, Ryzen 7000 işlemcilerdeki RDNA 2 grafik motorundan güç alan HDMI 2.1 Fixed Rate Link (FRL ve Displayport 1.4 High Bit Rate 3 (HBR3) çıkışları aracılığıyla dört adede kadar ekran çıkışı sunuyor.

AMD, Phison, Micron ve Crucial gibi isimlerle birlikte PCIe 5.0 SSD ekosistemini inşa etmekle meşgul. AM5 anakartlar piyasaya çıktığında, Crucial ve Micron pazardaki ilk PCIe 5.0 SSD’lerine sahip olacak. Öte yandan slaytlarda görebileceğiniz üzere, birçok şirket Phison PCIe 5.0 SSD kontrolcüsünü kullanacak. Bu da yakın zamanda yüksek hıza sahip sayısız SSD’nin piyasaya çıkacağı anlamına geliyor.

AMD ayrıca PCIe 5.0 SSD’lerle sıralı okuma iş yüklerinde %60 performans artışı taahhüt ediyor. Tüm bu geliştirmeler, yakında yaygınlaşmaya başlayacak olan Microsoft DirectStorage teknolojisi için de faydalı olacak zira oyun yükleme süreleri büyük ölçüde sıralı okuma verimine dayanıyor.