Anasayfa Makale Kişisel Bilgiler Google Arama Sonuçlarından Nasıl Kaldırılır?

Kişisel Bilgiler Google Arama Sonuçlarından Nasıl Kaldırılır?

Kişisel Bilgiler Google Arama Sonuçlarından Nasıl Kaldırılır

Google nihayet kişisel bilgilerinizin çevrimiçi arama sonuçlarında gizlenmesi için bazı adımlar atıyor. İnternet arama devi, kısa süre önce kullanıcıların telefon numarası, e-posta adresi ve hatta fiziksel adres gibi kişisel verilerin arama sonuçlarından kaldırılmasını talep edebileceği yeni politikalar ve araçlar yayınladı.

Alphabet’in sahibi olduğu şirket, daha önce Nisan ayında yayınlanan bir blog yazısında, Google’ın kişisel bilgilerini arama sonuçlarından kaldırmasını sağlamak için kullanıcıların doxxing (kişisel bilgileri ifşa etme) veya kimlik hırsızlığı gibi potansiyel zararlara dair kanıt göstermesi gerektiğini belirtmişti. İyi haber şu ki artık herhangi bir nedenle ve sadece bir tıkla bilgilerinizi bu sonuçlardan silebilirsiniz.

Google’ın güvenlikten sorumlu başkan yardımcısı Danielle Romain, blog yazısında “Birçok insan için çevrimiçi ortamda daha güvenli ve daha özel hissetmenin kilit unsuru, hassas, kişisel olarak tanımlanan bilgilerinin üzerinde daha fazla kontrole sahip olmaktır” dedi.

En önemlisi, her talebin onaylanacağı garanti edilmiyor. Bilgi haber değeri taşıyorsa (örneğin ilgili bir haber makalesinde yer alıyorsa), bir devlet web sitesinde veya başka bir resmi kaynakta yer alıyorsa, şirket kişisel verilerinizi arama sonuçlarından kaldıramaz.

Kaldırma talepleri aldığımızda, örneğin haber makalelerinde geniş çapta yararlı olan diğer bilgilerin kullanılabilirliğini sınırlamadığımızdan emin olmak için web sayfasındaki tüm içeriği değerlendireceğimizi unutmamak önemlidir.

Şu anda tüm kullanıcılar bir veri silme talebi göndermek için çevrimiçi form doldurabilir. Google ayrıca kişisel bilgilerini arama sonuçlarında bulan kullanıcıların yalnızca birkaç tıklamayla bu verilerin kaldırılmasını talep edebilecekleri yeni bir araç duyurdu. Ancak bu araç önümüzdeki aylarda kullanıma sunulacak. Arama devi, tüm kaldırma taleplerini hızlı bir şekilde işleme koymak istediğini ve kararların algoritmik araçların bir kombinasyonu ve isteklerin insan tarafından izlenmesi yoluyla alınacağını söyledi.

Kişisel Bilgiler Google Arama Sonuçlarından Nasıl Kaldırılır?

  • Kişisel bilgilerinizi Google’dan kaldırmak için ilk olarak şirket tarafından oluşturulan bu sayfaya girmeniz gerek.
  • Sonrasında “Belirli kişisel bilgilerin Google Arama’dan kaldırılmasını talep etme” kısmına gelin.
  • Buradan “Kaldırma isteğinde bulun” butonuna tıklayın.

    Kişisel Bilgileri Google Arama Sonuçlarından Kaldırma

  • Karşınıza Eski içerikleri Google Arama’dan kaldırın sayfası gelecek. Burada Yeni Talep butonuna tıklayın.

    İçerikleri Google Aramadan Kaldırma

  • Açılan sayfada kaldırılmasını istediğiniz sayfanın URL’sini girin ve Gönder deyin.

    Google İçerik Kaldırma

  • Şimdi arama sonuçlarında görünen kişisel bilgilerin türü, bilgileri görüntüleyen web sitelerinin URL’leri, bu sonuçları Google aramalarında açmak için kullanılan arama terimleri ve hatta web sitelerinin ve arama sonuçlarının ekran görüntüleri hakkında bir dizi soruyu yanıtlayacaksınız.
    • Form ayrıca kişisel bilgilerinizin “doxxing amacıyla” paylaşılıp paylaşılmadığını, müstehcen içerik içerip içermediğini veya yasal nedenlerle kaldırılmasının gerekip gerekmediğini soruyor.
  • Eğer firma başvurunuzu geçerli bulursa artık arama sonuçlarında söz konusu sayfa çıkmayacak.

Elbette bu yeni politikalar ve araçlar yalnızca arama sonuçlarında görünen kişisel bilgilerle ilgili. Google, kişisel verilerinizi internet ortamından tamamen kaldırma gibi bir imkana sahip değil. Ayrıca yine Google’ın dünyadaki tek arama motoru olmadığını da zaman zaman hatırlatmakta fayda var. Şirket buna ek olarak bilgilerinizin bu sitelerden kaldırılmasını talep etmek için doğrudan bilgilerinizi barındıran web siteleriyle iletişime geçmenizi öneriyor.

2014 yılında Avrupa Adalet Divanı, Google gibi arama motorlarının Avrupalı internet kullanıcılarının “unutulma hakları” için kişisel bilgilerini kaldırma hakkında sahip olması gerektiğine karar vermişti.

Görseller Google Arama Sonuçlarından Nasıl Kaldırılır?

Teknoloji devi ayrıca Google aramalarındaki görselleri kaldırabilmeniz için ayrı bir alan oluşturmuş. Yine aynı sayfaya erişebilir ve en aşağıdaki “Eski görselleri kaldırma talebinde bulunma” bölümündeki “Kaldırma isteğinde bulun” butonuna tıklayabilirsiniz.

Görselin bağlantı adresini kopyalama

  1. Kaldırmak istediğiniz görseli images.google.com‘da arayın.
  2. Arama sonuçlarında görselin küçük resmini sağ tıklayın ve Bağlantı adresini kopyala’yı seçin.
    • Not: Farklı tarayıcılar, bağlantı konumunu kopyalamak için farklı adlar kullanıyor olabilir.

Google arama sonuçlarından kaldırma talebinde bulunma

  1. Aşağıda Kaldırma talebinde bulun‘u seçin.
  2. Yeni talep > Görsel‘i seçin.
  3. Görsel Arama sonuçlarından “Bağlantı Adresini Kopyala” URL’sini girin’i seçin.
  4. Arama sonuçları URL’si” kutusuna bağlantı adresini yapıştırın.
  5. Gönder‘i seçin.