Anasayfa Makale 2022’nin En İyi SSD ve Hard Disk Modelleri

2022’nin En İyi SSD ve Hard Disk Modelleri

Bilgisayarımızdaki programlar, çektiğimiz resimler, yazdığımız yazılar ve belgelerin hepsinin daha sonra işlenebilmesi için birtakım donanımlar yardımıyla saklanması gerekiyor. Bu amaçla kullandığımız depolama aygıtları dengeli ve hızlı bir sistem söz konusu olduğunda da oldukça önem arz eden bileşenlerden.

Günümüzde bilgisayarların çoğunda yüksek hız sunması nedeniyle katı hal diskler (SSD) tercih edilirken, iş daha düşük maliyetle güvenilir şekilde veri depolamaya gelince sabit diskler daha makul bir seçim oluyor. Yeni nesil işletim sistemlerinin de etkisiyle zaten eski tip yavaş depolama birimlerini aktif olarak kullanmak artık mümkün hale gelmezken, SSD’ler tarafında da birçok değişim yaşandığını görüyoruz. Daha önce SATA SSD’lerin hızı baş döndürücüyken, bugün bir sistem topladığımızda NVMe dışında bir alternatif kullanmak istemiyoruz.

Depolama birimleri her geçen gün gelişiyor ve daha hızlı bileşenler ortaya çıkmaya devam ediyor. Hangi durumda hangi türden bir depolama çözümü tercih edilmeli, taşınabilir makul çözümler neler, normal bir kullanıcının ihtiyacına hangisi cevap verir gibi soruların yanıtını bu yazımızda vermeye çalışacağız.

En İyi Yüksek Performanslı SSD’ler

Seagate FireCuda 530

firecuda 530, depolama, nvme ssd

Micron tarafından geliştirilen 176 katmanlı TLC flash çiple gelen Seagate FireCuda 530, piyasada genellikle kalite bakımından rakibi olarak görülen ve Türkiye sınırları içerisinde satılmayan Sabrent Rocket 4 Plus’a kıyasla iki kat daha yüksek yazma hızı sunuyor. Phison E18 kontrolcüye sahip bu SSD, oyunları ve programları çok daha hızlı yüklemesinin yanı sıra, zaman farkını dakikalardan saniyelere düşürüyor. Fiyat bakımından çok ucuz sayılmasa da oldukça kaliteli bir ürün olduğunu söylemek mümkün.

Seagate’in bu modelini aynı bileşenleri kullanan Corsair MP600 Pro XT ve Kingston KC3000 SSD’lerden ayıran iki farklı noktanın olduğunu belirtelim. Rakipleri yaklaşık 1500 TB kadar yazma ömrü sunarken, FireCuda 530 2550 TB’a kadar bir dayanıklılığa sahip. Diğer husus ise 5 yıllık garantinin yanı sıra 3 yıllık veri kurtarma hizmetinin de sunulması. Eğer diskinizin başına olur da bir şey gelirse Seagate bu güvenceyi size veriyor.

Daha küçük kapasiteli olanlarına göre çok daha hızlı olan 2 TB’lık modeli 320 dolardan başlıyor. Soğutucusunun da 10 doları biraz geçkin fiyatlandırmaya sahip olduğunu söyleyebiliriz. 1 TB olanı ise neredeyse yarı fiyatına benzer hızları sunuyor lakin 500 GB olarak üretilen model biraz daha farklı olarak çok daha yavaş hızlara sahip. Daha fazla depolama alanı isteyenler için oldukça uçuk denebilecek fiyatlara 4 TB’ı da mevcut.

Western Digital SN850 Black: Oyuncular İçin En İdeal Seçim

Western Digital SN850 PCIe 4.0 M.2 NVMe SSD

Bilgisayarınızı genellikle video işleme gibi çok daha yüksek performanslı disk gerektiren şeyler yerine oyun oynamak amacıyla kullanıyorsanız WD’nin incelemesini yaptığımız  SN850 modeli oldukça ideal bir seçim diyebiliriz. G2 olarak bilinen bir kontrolcü kullandığından SN850 ile FireCuda 530 modelleri arasında oyun yükleme süreleri neredeyse ayırt edilemez derecede aynı hızda oluyor. 2 TB olan modeli 240 dolardan satışta olsa da FireCuda 530’dan farklı olarak ısınma nedeniyle mutlaka iyi bir soğutucuyla beraber kullanmanız gerektiğinin altını çizelim.

Samsung 980 Pro: İndirimde Tercih Edilebilir

Samsung 980 Pro PCIe 4.0 SSD

Performans anlamında birçok kullanıcının ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilecek SSD’lerden biri diyebiliriz Samsung 980 Pro için. Hızlı ve verimliliği yüksek bir sürücü olmasının yanı sıra 2 TB’lık modelinin 270 dolarlık fiyatı nedeniyle FireCuda 530 modeline yakın pahalılıkta. SN850’dan ise yaklaşık 30 dolar pahalı olduğu için, bu fiyat aralığında mantıklı bir seçim değil diyebiliriz. Fakat indirime girdiği durumlarda daha aşağı banttaki ürünler arasında en iyisi olabilir.

Eski 970 Pro ile karşılaştırıldığında görüyoruz ki Samsung bu modelde 2 bit MLC flashtan 3 bit TLC’ye geçiş yaptığından dolayı dayanıklılık biraz daha düşmüş durumda. 970 Pro’ya kıyasla neredeyse TBW cinsinden yüzde 50’lik bir düşüş söz konusu. SSD dünyasının amirallerinden olan bu model 2 TB’lık sürümünde bile 1200 TB yazma ömrü sunuyor. Bu yönüyle biraz üzse de yazılım tarafında Magician’la rakiplerinin önüne çıkıyor. Çok gerekli mi derseniz, OEM ve laptop modelleri için şart olmasa da masaüstü cihazlarda yazılım ve kontrol edilebilirlik önem arz edebiliyor.

Western Digital AN1500: PCIe 4.0 Desteklemeyen Sistemler İçin Uygun

Son 3-4 sene öncesinde toplanmış bir sisteme sahipseniz muhtemelen PCIe 4.0 standartlarını desteklemeyen bir anakart ve işlemci kullanıyorsunuz. Bu nedenle M.2 yuvaları aracılığıyla bu nimetlerden faydalanamayacak olsanız da, farklı bir şekilde PCIe 4.0 hızlarında SSD kullanabilirsiniz.

Western Digital’in AN1500 modeli anakartınızın PCIe 3.0 8x yuvasına aynı ekran kartı gibi takılır ve 4x PCIe 4.0 hattı kullanan SSD’ler ile aynı hızı sunar. Yaklaşık 6.500 MB/sn okuma, 4.000 MB/sn yazma hızına ulaşmanız böylece mümkün. Yazma hızı okumaya kıyasla biraz daha az gelebilse de herhangi bir PCIe 3.0 destekli M.2 sürücüden çok daha hızlı olduğu söylenebilir. 2 TB olanı 425 dolarlık fiyat etiketiyle çok ucuz gibi gözükmeyebilir lakin PCIe 4.0’a geçmek için yeni anakart ve işlemci almaktan daha iyi denilebilir.

En İyi Genel Kullanıma Uygun SSD’ler

Samsung 970 Evo Plus: PCIe 3.0 İçin En İyi Modellerden

Buraya kadar saydığımız sürücülerin ekserisi çok yüksek performans gerektiren işlerle meşgul olanlar için seçilmişti. Normal bir oyuncu veya bilgisayar kullanıcısının ise bu kadar pahalı modellere ihtiyacı yok. Anakartınız veya işlemciniz sadece PCIe 3.0 standartlarını destekliyorsa ve aşırı abartılı kullanım senaryolarından uzaksanız, Samsung 970 Evo gibi yüksek kaliteli bir SSD ile para anlamında biraz daha tasarruf edebilirsiniz. Hem dayanıklılık bakımından hem de hız anlamında piyasadaki en iyi sürücülerden biri olduğunu söylemek mümkün.

Daha yeni ve biraz daha ucuz olan Samsung 980 modelinin aksine Evo Plus’ta yerleşik DRAM bulunduğunun da altını çizelim. Samsung, yukarıda önerdiğimiz 980 Pro’nun aksine 980 modeline DRAM koymayı tercih etmeyerek hanesine bir eksi daha yazdırmayı başarıyor. Fakat eski olmasına karşın 970 Evo Plus yerleşik DRAM’i sayesinde boş alana bir şeyler yazarken sürekli performans düşüşü yaşamıyor. En yeninin her zaman iyi ve kaliteli olmadığını unutmamak gerek.

3500 MB/sn okuma ve 3200 MB/sn yazma hızına sahip olan bu SSD, hızlarıyla PCIe 3.0 arabirimimin nimetlerinden neredeyse sonuna kadar faydalanıyor. 500 GB olan modeli yaklaşık 82 dolar civarına alınabilirken, 1 TB olanı ise 115 dolar gibi çok makul bir fiyata sahip. Daha geniş depolama alanı isteyenler ise 214 dolara 2 TB sürümünü tercih edebilirler.

Alternatif olarak WD Black SN750 2 TB da 200 dolar civarı ve DRAM olmayan SN750 SE’ye göre daha iyi performans sunuyor. Lakin WD uzun yazmalarda biraz daha yavaş denilebilir. Genel kullanımda çok fark etmese de biz Evo 970 Plus modelini aynı fiyat bandında daha makul görüyoruz.

Crucial MX500: Eski Sistemler İçin SATA Destekli İdeal SSD

mx500, ssd, depolama

Eğer M.2 desteği olmayan biraz eski bir bilgisayar kullanıyorsanız ve bütçe anlamında da tasarruf etme düşünceniz varsa, Crucial’ın MX500 modelini önerebiliriz. Kendisini kanıtlamış güzel bir model olmasının yanı sıra, sadece eski sistemler değil yeni sistemlerde de ek depolama olarak kullanılabilir.

Hıza gelecek olursak zaten iyi performansa sahip çoğu SATA SSD arabirim dolayısıyla verebilecekleri kadar hız sunuyorlar. Modeller arasındaki farklar çok az. Crucial MX500 sürücümüzde sırasıyla 510’a 560 okuma yazma hızı söz konusu. Şu anda 90 dolara 1 TB olanını veya 55 dolara 500 GB versiyonunu alabilirsiniz.

En İyi Sabit Diskler

Seagate IronWolf NAS HDD: Depolama İçin Mükemmel

Günümüzde SSD fiyatlarının eskiye kıyasla çok daha ucuzlaması ve herkesin alabileceği bir şey haline gelmesi nedeniyle artık ana sistemde herhangi bir sabit diskin kullanılmasını önermiyoruz. Fakat sadece depolama alanına ihtiyacınız varsa SSD’ler hem gereksiz hem de maliyetli olduğundan sabit diskler halen bu amaçla kullanılabilecek en iyi çözüm. Seagate tarafından piyasaya sürülen IronWolf NAS diskleri rakipsiz HDD’lerden biri diyebiliriz.

Klasik 3.5 inç form faktörüne rağmen 16 TB’a kadar veriyi 7200 devirle çalışan PMR (perpendicular magnetic recording) plaklar yardımıyla sığdırmak mümkün. Bu bizim gibi normal kullanıcılara sunulan en son sabit disk teknolojisi. NAS amaçlı üretilen IronWolf serisi, saatler hatta günlere varan uzun süreli okuma/yazma işlemlerine uygun şekilde üretildiğinden pek ucuz olmadıklarını ayrıca belirtelim. Fakat hem daha güvenilirler, hem de muadillerine kıyasla daha iyi performans gösteriyorlar.

IronWolf HDD’leri çok çeşitli devir hızları ve boyutlarda bulmak mümkün. 1/2/3 TB (5900 RPM, 256 MB cache), 6 TB (5600 RPM, 256 mb cache) veya 8/10/12/16 TB (7200 RPM, 256 mb cache) şeklinde her türden modele sahip.

Ek olarak IronWolf’ü diğer HDD’lerden ayıran şeyin sadece PMR olmadığını da ayrıca belirtme ihtiyacı duyuyoruz. Çoğu sabit disk genelde daha ucuz maliyete sahip “shingled magnetic record” yani SMR teknolojisi ile üretilirken söz konusu modelimiz “conventional magnetic record” CMR kullanıyor. Böylece SMR’nin yazma düşüklüğü probleminden nasibinizi almazsınız. Tabi durum böyle olunca kaçınılmaz bir şekilde fiyatı etkilediğini de söyleyebiliriz. Mesela 8 TB bir IronWolf diski 185 dolarken, aynı kapasiteye sahip bir BarraCuda 41 dolar daha ucuza alınabiliyor. Aradaki fiyat farkına güvenilirlik ve kullanılan teknoloji neden oluyor.

WD Red Plus: IronWolf’e Dişli Rakip

wd red plus, depolama birimi

Western Digital piyasada dönen SMR/CMR tartışmalarından sonra zaten Red serisi altında üretmekte olduğu disklerine Plus adında bir model daha ekledi. 3.5 inç NAS amaçlı üretilen bu sürücüler CMR kullanmakla beraber bütün 2/3/4/6 ve 8/10/12/14 TB civarında Seagate IronWolf ile rekabetçi şekilde fiyatlandırıldı. Sadece iki firmanın ürünleri arasında RPM hızları ve cache bakımından ufak farklılıklar var o kadar.

Red Plus modelleri genellikle düşük kapasiteli olanlarında bile daha yüksek cache sunarken, Seagate tarafından üretilen IronWolf diskler WD’nin 3 yıllık garantisi yerine 5 yıllık bir güvence sunuyor.

Seagate BarraCuda: Normal Kullanım İçin En İyi Seçenek

Herhangi bir NAS çözümünde kullanmayacaksanız ve bilgisayarınız için normal bir HDD arıyorsanız, Seagate BarraCuda’nın fazlasıyla yeterli olacağını söyleyebiliriz. Fiyat performans olduğu için paranızın karşılığında en fazla depolama alanını alabilirsiniz. 2 TB gibi gayet iyi boyutlarda bir diski 53 dolara, 4 TB’ı ise 85 dolara alabiliyorsunuz. BarraCuda’nın ayrıca 3 TB, 6 TB ve 8 TB gibi çeşitli boyutlarda modelleri de mevcut.

2 TB olanını inceleyecek olursak 7200 RPM devire ve 256 MB cache’e sahip olduğunu görüyoruz. 1 TB versiyonu ise diskin döndüğü devir hızı aynı olmasına karşın 64 MB cache ile geliyor. 3 TB ve üstü boyutlardakiler 5400 RPM’e kadar yavaşlıyor lakin bu fiyata normal bir şey olduğunu söyleyebiliriz.

En İyi Taşınabilir SSD Depolama Çözümleri

Samsung T7 Touch: Küçük, Taşınabilir ve Hızlı Bir SSD

Sürekli hareket halinde ve seyahat eden biriyseniz hızlı bir depolama aygıtı mutlaka önemli ihtiyaçlarınızdan biri haline gelecektir. Ekstra adaptörler yardımıyla çeşitli HDD ve SSD’leri her ne kadar taşınabilir hale getirebiliyor olsanız da maliyet bakımından hepsini bir arada sunan ve doğrudan bu amaçla üretilen modeller daha mantıklı bir seçim.

Samsung T7 Touch hepsi bir arada sunulan aygıtlara harika bir örnek diyebiliriz. USB 3.1 veya 3.2 Gen 2×1 bağlantıyı destekleyen bilgisayarınız olması koşuluyla darbelere ve sarsıntılara dayanıklı bir metal muhafaza içerisinde korunan bu SSD’den 1050 MB/sn okuma ve 1000 MB/sn yazma hızlarını görmek mümkün. Daha fazla korumaya sahip bir şeyler isterseniz Getgear tarafından üretilen özel taşınabilir SSD muhafazaları 10 dolardan başlıyor.

T7 Touch güzel bir model lakin eksik yönleri de yok değil. Suya veya toza dayanıklı olduğuna dair herhangi bir IP sertifikasyonunun olmadığını biliyoruz. Yani diskinizi ıslak veya tozlu ortamlara çok maruz bırakmamanız gerekiyor. Artılarından bahsedecek olursak da diskin üzerinde kare şeklinde bir parmak izi sensörü bulunuyor. Bu özellik sıradan T7 modeline kıyasla Touch’ın 20 dolar daha pahalı olmasına neden oluyor, ancak ekstra güvenliğe sahip olabiliyorsunuz. Cihaz yaklaşık olarak 85x87x8mm forma sahip. Yani avuç içinize alabileceğiniz, rahatlıkla cebinize atıp gezebileceğiniz kadar küçük.

T7 ve T7 Touch’ın 3 yıl garantiye sahip olduğunun ve 500 GB, 1 TB ve 2 TB olmak üzere 3 model halinde üretildiğinin altını çizelim. Samsung’un bu modelleri aynı kapasitede en yakın rakibi olan Crucial X8’den daha pahalı olmasına karşın, X8’de var olan daha ucuz maliyetli yoğun QLC flash yerine 256-bit donanımsal şifreleme ve daha yüksek hızları destekleyen bir TLC flash kullanıyor. Yani aradaki fiyat farkını hak ediyor diyebiliriz.

SanDisk Extreme Portable SSD: Hızlı ve Suya Dayanıklı

Piyasada satılan su ve toza dayanıklı koruma kılıfları pek pahalı olmasa da, hepsini tek bir ürün şeklinde almak istiyorsanız SanDisk’in yeni nesil Extreme Portable SSD’lerini önerebiliriz. SanDisk bu modelde Samsung ve Crucial olmak üzere rakipleriyle aynı aktarım hızları sunuyor lakin az bir farkla daha fazla dayanıklı bir ürün ortaya koyuyor.

Kullanılan silikon dış muhafaza IP55 su ve toza karşı dayanıklılık yeterliliklerine sahip olmasına karşın 5 yıllık bir garantiye sahip. Kağıt üzerinde Samsung’un T7 Shield modeli de bu hususta yeterince iyi ancak SanDisk Extreme Portable SSD kendisini daha kanıtlamış bir seçenek. 1 TB modeli T7’den 133 dolarlık fiyatıyla sadece 13 dolar pahalıyken, Samsung tarafındaki rakibi T7 Shield ise 2 dolar daha yüksekten satışa sunuluyor.

SanDisk Extreme Pro ve Samsung X5: Daha Yüksek Hızlı Canavarlar

Eğer video işleme, çekim, aktarım gibi yüksek boyutlu ağır işlerle meşgul oluyorsanız ve bu ihtiyacınıza yönelik bir disk arıyorsanız SanDisk’in 2000 MB/sn hıza ulaşabilen Extreme Pro veya Samsung tarafında Thunderbolt-3 özellikli olarak sunulan 2800 MB/s okuma ve 2300 MB yazma hızlarına sahip X5’i önerebiliriz. Bu modellerin şu ana kadar saydığımız farklı taşınabilir SSD’lerden çok daha maliyetli olduğunu belirtmemizde yarar var.

En İyi Harici HDD Modelleri

WD My Book USB3: Ucuz ve Güvenilir

Mekanik sabit diskler, SSD gibi katı hal teknolojisiyle üretilmiş rakiplerine kıyasla genellikle veri depolama ve maliyet anlamda çok daha mantıklı bir tercihtir. Yedeklerinizi, medyalar ve TB’larca alan kaplaması muhtemel dosyalarınızı daha güvenilir ve az maliyetle depolamak istediğinizde SSD’ler yerine taşınabilir HDD’leri tercih etmelisiniz. Zira taşınabilir SSD’ler hız konusunda öne çıkarken, herhangi bir bozulma durumunda verilerinizi kurtarmanız neredeyse imkansızdır. Sabit diskler ise yavaştır fakat olası durumlarda kurtarılabilir olmalarıyla daha güvenilir bir depolama ortamı sunar.

En güvenilir harici disklere dair bir öneri istiyorsanız, normal masaüstü veya dizüstü bilgisayarlarımızda kullandığımız disklerin güç konnektörlü bir muhafazada saklanmış hali diyebiliriz. Bu şekilde bozuk bir bağlantı kablosu nedeniyle verilere olan bütün erişiminizi kaybetme gibi bir durum yaşamazsınız. Fakat bunlarla uğraşmayıp zaten doğrudan taşınabilir bir şekilde üretilen modellere yönelmek isterseniz WD’nin My Book modelini önerebiliriz. Oldukça makul fiyatlara 3 TB ile 18 TB arasında çok çeşitli modeller mevcut.

4 TB’lık bir modelini 82, 12 TB’lık devasa boyutlardaki bir diski ise 220 dolara alabilirsiniz. Daha devasa boyutlarda depolama isteyenler ise 2500 dolara 36 TB’a kadar veri saklanabilen Duo’yu tercih edebilir.

My Book yazılımsal anlamda da birçok işletim sistemini destekler. Windows ve Mac’ler için WD’nin kendi yedekleme yazılımı olmasının yanı sıra varsayılan olarak exFAT dosya sistemi ile gelir. Apple’ın yedekleme arayüzü Time Machine ile de uyumludur. Fakat 3.0 arayüzünü desteklemesi, 170-180 MB/sn sıralı okuma gibi yavaş hızlara sahip olması, düşük I/O performansı yüzünden oyun ve işletim sistemi kurup önyükleme gibi işlemler yapmanız pek mümkün olmasa da az maliyetli bir depolama çözümü arıyorsanız My Book halen ideal bir seçenek.

Şunu da belirtmemiz gerekiyor ki, çoğu taşınabilir diskte USB-A ve USB-C arabirimleri bulunurken My Book’ta sadece Micro-B USB 3.0’den USB-A’ya giden bir konnektör kullanılır. Diskin çalışmasını anlayabileceğiniz herhangi bir etkinlik ışığı da bulunmuyor. Ayrıca çalışması için (dahil) 12V bir güç adaptörüne ihtiyacı var. Yani daha çok hareketli kimseler yerine düzenli çalışma alanına sahip kimselere önerilecek bir model. Güvenlik özellikleri olarak da 256-bit donanım şifreleme sunuyor ve 3 yıllık bir garanti ile geliyor.

WD My Passport Ultra: Alternatif ve İyi

wd my passport ultra, taşınabilir hdd, depolama

Biraz yüksek bir bütçeye sahibim ve My Book’tan daha iyi aygıtlar arıyorum diyorsanız yine WD’nin My Passport Ultra’sını önerebiliriz. Kapasite, performans, taşınabilirlik ve her yönüyle orta halli bir ürün. Şık ve cep dostu bir görüntüye sahip olmasının yanı sıra 2 TB’lık modelini 80, 4 TB olanını ise 120 dolara almanız mümkün. Ayrıca 1 TB ve 5 TB olmak üzere iki adet farklı boyuta daha sahip.

Bu cihazda daha modern bir bağlantı noktası olan USB-C (USB-A adaptörü dahil) kullanılmış ve etkinlik ışığı, donanımsal şifreleme desteği, yazılımlar ve 3 yıllık garanti gibi güzellikler yer alıyor. Performansı hakkında da çok söyleyebileceğimiz bir şey yok, 130 MB/s okuma ve yazma hızına sahip olduğu için rakipleri ile aşağı yukarı benzer performansta.

En İyi Ev için NAS Cihazları

Synology DS220+

Dosyalarınızı rahatlıkla depolamak, paylaşmak ve medya ihtiyaçlarınızı karşılamak amacıyla eve bir NAS çözümü almak eskiye kıyasla daha ekonomik denilebilir. Synology’nin en yeni modellerinden DiskStation DS220+ 300 dolar gibi bir fiyatla satılıyor. Döviz kuru nedeniyle bize göre biraz pahalı olsa da, piyasaya göre oldukça makul denilebilir. DS220+, evlere yönelik üretilen NAS cihazları arasında en yüksek performansı sunarak kendi kategorisinde zirveye oynayan cihazlardan.

İki boş sürücü bölmesiyle gelmesinin yanı sıra 225 MB/sn okuma ve 192 MB/sn kadar yazma hızlarıyla beraber 3,5/2,5 inç SATA HDD ve 2,5 inç SATA SSD’ler için 32 TB’a kadar maksimum destek sunar. Dahili çift çekirdekli Celeron J4025 işlemci, 2 GB DDR4 RAM (6’ya kadar yükseltilebilir), link aggretion destekli 2×1 Gb LAN bağlantı noktası ve 2 adet de USB 3.0 (5 Gbps) girişine sahip bir cihazdan bahsediyoruz. Yüksek kalitedeki medyaları çözebilmek için 4K desteği de bulunuyor. SHR, Basic, JBOD, RAID 0 ve RAID 1 ise desteklediği RAID türleri.

Tek sıkıntısı şu ki, böyle bir cihazda M.2 yuvası yok. Bu da eğer M.2 bir SSD takacaksanız 2 yuvalı DS720+ veya 4 yuvalı birazdan değineceğimiz alternatiflerden DS920+ modeline bakmanız gerektiği anlamına geliyor. Ek olarak daha fazla depolama alanı ekleyebilmek için genişletme desteği sunmadığının altını çizelim. Bunların hepsi fiyatı dolayısıyla DS220+’da zayıf kalan noktalardır. Fakat Synology tarafından sunulan sınıfında lider yazılımları donanımsal anlamdaki eksikliklerinin önünü kapatıyor. Yazılımsal deneyim söz konusu olduğunda rakiplerine fark atan DS220+, bu nedenle evlere yönelik en iyi NAS cihazı denilebilir.

Synology DS920+

synology, nas, depolama

DS920+; DS220+’a kıyasla 64 TB’a kadar depolama kapasitesi, önbellekleme amacıyla 2 adet NVME SSD desteğinin yanı sıra, genişletme birimiyle beraber 4 yuva ve 9 disk desteğiyle beraber öne çıkıyor. Dört çekirdekli Intel Celeron J4125 işlemci kullanan bu cihaz, 4 GB DDR4 RAM’e (8’e yükseltilebilir) ve link aggretion/failover destekli çift 1GbE bağlantı noktası ile beraber iki adet de USB 3.1 Gen 2 (5 Gbps) girişine sahip. Daha fazla disk yardımıyla RAID 5, 6 ve 10 şeklinde kullanımlar yapmak da mümkün.

Sonuç

Bu yazımızda sizler için 2022 yılında alınabilecek en iyi depolama çözümlerine detaylıca göz attık. Bu içeriğin, veri saklama ve depolama gibi oldukça önemli bir konuda rehber niteliğinde olacağını düşünüyoruz. Eğer sizlerin de önerdiği cihazlar varsa yorumlarda belirtebilir, merak ettikleriniz için Technopat Sosyal üzerinde konu açabilirsiniz.