Anasayfa Video ASUS ROG Strix G733ZX Laptop İncelemesi

ASUS ROG Strix G733ZX Laptop İncelemesi

ASUS ROG Strix G733ZX

ASUS bu yeni dizüstünde tüm tuşlara basmış, ama sonuç nasıl olmuş, birlikte görelim.

Intel 12900H işlemci, 32 GB DDR5 RAM, 2 Terabyte SSD ve NVIDIA GeForce RTX 3080Ti ekran kartıyla donatılan G733ZX, 17.3 inçlik 1440p/240 Hz bir ekrana sahip. Yeni nesil teknolojilerin tamamını burada bulmak mümkün. Oynatamayacağı bir oyun ya da açamayacağı bir program yok gibi. Peki her şey olması gerektiği gibi mükemmel mi? İncelemede adım adım bakalım.

Teknik Özellikler

12900H işlemci 14 çekirdek ve 20 thread ile pek çok masaüstü işlemciyi hem tek çekirdek, hem çok çekirdekte geride bırakıyor. Alder Lake ailesinin 45 Watt TDP yapılandırmalı bu işlemcisi kolaylıkla yüksek frekanslara inip çıkabiliyor. 6 Performans ve 8 verimlilik çekirdeği sayesinde iki yöne de rahatlıkla gidebiliyor. Örneğin Sid Meier’s Civilization 6 oynarken bir turu 7.32 sn’de hesaplamak için az sayıda çekirdekte 5 GHz aşkın frekansta hayatı kolaylaştırabiliyor. Bunun detaylarına birazdan daha çok değineceğiz.

ASUS ROG Strix G733ZX özellikleri

ASUS’un ROG Strix G733ZX kasası mükemmel bir soğutmaya sahip. Sıvı metal termal macunu endüstriyel üretim teknikleriyle laptop ürün ailelerinde yaygın kullanan ASUS, kasalarında soğutmada geliştirme yapmaya devam ediyor. Hangi kasada hangi macun olduğu çok net açıklanmasa da “Liquid Metal” ibaresi sıvı metal termal macunun bu kasada kullanıldığını gösteriyor. Bazı modellerde bir sonraki formüle geçilmiş ve ilk formülde 10 derece, ikinci formül de denilene göre bir 5 derece daha derken klasik termal macun ile 95 derece olacak bir işlemciyi 80’e indirmek mümkün oluyor. Ne yazık ki burada aynı kasayı farklı macunlarla karşılaştıramıyoruz. Ancak uzun vadede sıvı metal daha uzun ömürlü diyebiliriz.

ASUS ROG Strix G733ZX soğutma sistemi

Ya da sıcaklığı düşürmek yerine performans biraz daha yüksek olsun derseniz üretici olarak işlemci frekanslarını daha da yükseltebiliyorsunuz. Bu da özellikle mühendislik uygulamaları, oyun geliştirme, uygulama derleme ya da benzeri kullanımlarda tek çekirdek performansına yüklenen bütün yazılımları yüksek performansta çalıştırmak demek. Büyük kasa, sıvı metal ve etkin bir fan sisteminin yanında uzun vade toz birikmesini engelleyen özel toz tahliyeli kanal tasarımına kadar bu ASUS ROG Strix ailesi muazzam bilgisayarlar.

Zaten kasanın dış ya da iç dokusundaki materyalin kalitesi, parmaklarınızla dokunduğunuzda hissediliyor. 1440p ve 240 Hz 3 ms panelin incecik çerçeveleri, Dolby Vision Atmos desteği ibaresi, sunduğu renk değerleri ve kullanıcı deneyimi inanılmaz iyi. 240 FPS ile oyun oynamak bir yana, 240 Hz ekranda masaüstünde fare kullanmak, 60 Hz ile kıyaslanamaz, 120 ya da 144 Hz’e göre de tepkisellik anlamında ciddi derecede daha iyi.

ASUS ROG Strix G733ZX

Grafik İşleme Gücü

Ekran kartı kısmında NVIDIA GeForce RTX 3080Ti beraberinde 16 GB VRAM ile birlikte üstelik MUX Switch ile tek başına, Intel Iris Xe devre dışı olarak da kullanılabiliyor. Bu Mux Switch özellikle oyuncuların ayrık GPU’dan tam performans alması için çok önemli bir özellik. Açıp kapatmak bir sistem yeniden başlatma gerektirse de, bu fiziksel GPU anahtarı sayesinde ister pil ömrünü uzatırsınız, ister her uygulamayı NVIDIA GPU’ya zorlayıp yüksek performansı hiç görüntü çıkışını CPU’ya entegre GPU’dan dolaştırmadan ve gecikme, performans düşüşü eklemeden saf olarak elde edersiniz. Özetle güzel bir özellik ve bir alt, bir üst GPU modeli kadar performans farkına sebep olabiliyor.

RTX 3080Ti özellikle Ray Tracing ve DLSS özellikleriyle de güçlü, laptopta ReSizeBar etkin ve performans yüksek. Normalde dizüstünde bu tarz bir ekran kartı bazen darboğazdan anlamsız olabilirken, bu kasa, panel ve işlemciyle gayet anlamlı olmuş. Paranızın karşılığını verdiğini hissettiriyor.

ASUS ROG Strix G733ZX

Bağlantı Seçenekleri

Intel Wi-Fi 6E AX211 yongası var, 6 GHz Router’larımızı da kurup deneyeceğiz ancak 2.4 ve 5 GHz kalabalığından çıkış bir yana, gigabite yaklaşan kablosuz hızı ve tepkiselliği, ağ istikrarı çok iyi. ASUS bazı yeni modellerde Mediatek de kullanabiliyor, MT genel olarak başarılı olsa da Intel Wi-Fi yongaları 2022’de daha istikrarlı bağlantı sunuyor, bu da bizim kullanıcı deneyimimiz.

Elbette Router olarak da sağlam bir ağ sisteminiz varsa, yoksa laptopun yapabileceği bir şey yok. Ha bu bana yetmez derseniz Realtek yongalı 2.5 Gbps ethernet de var, bunu destekleyen bir Router’a takıp, cihazlar arası yerel ağda iletişimi muazzam hızlara çıkartabilirsiniz.

Thunderbolt portu da, görüntü ve 100 Watt güç destekli Type-C portu da var. Bunlar da kasa arkasında. Diğer hızlı USB portlarıyla da bağlantıları oyunun ötesinde profesyonel kullanıma uygun. Hatta bu bilgisayar cidden iş için çok iyi. 32 GB 4800 MHz frekansında çalışan DDR5 RAM’in yanında 2 Terabyte Samsung M.2 SSD’ye sahip.

ASUS ROG Strix G733ZX laptop incelemesi

Hızlı Hafızanın Etkisi

Peki daha düşük frekans ama 64 GB RAM mi, yoksa daha yüksek frekans ama 32 GB RAM mi? Şahsen 2022 yılında performans açısından hızlı 32 GB RAM daha avantajlı geliyor zira çoğu uygulama 64 GB’ı tam kullanamıyor. Elbette ileride bu durum değişir ama yüksek frekans bellek ve bu işlemci birlikte çok iyi, yani bu konfigürasyon alınır.

Unreal Engine 5 yükleme süresi, proje yüklemesi, oyunları çalıştırması, kaydetme, kapatma, sistemde dosya doğrulama, aktarma. Akla gelecek her işlemde bu SSD’nin de, işlemci ve RAM’in de veriyle olan hızı muazzam derecede fark edilir ve tepkisel bir performans sunuyor. Yani Mux Switch ve güçlü GPU ile birlikte bu cihaz performans tutkunları için mükemmel bir deneyime sahip.

Oyunlarda CPU 28 Watt – GPU 150 Watt ya da CPU 100 Watt – GPU 110 Watt gibi dinamik olarak işlemci ve ekran kartı arasında güç dağıtımı dengelenebiliyor, bu açıdan özellikle oyunlarda anlık kare düşüşü gibi sorunlar ile neredeyse hiç karşılaşmıyoruz.

ASUS ROG Strix G733ZX

Performans Detayları

Hem işlemcide, hem ekran kartında anlık kontrol çok iyi, örneğin eskiden CPU darboğazında kalacak pek çok oyun sahnesinde, testlerde örnek olarak GTA V testinde işlemci öncelikli olarak gücü alıyor, frekansı yükseltip anlık 95 derece oluyor ama FPS düşmeden o zorlu an atlatılıp hemen Watt düşüyor ve işlemci tekrar soğuyor. Özetle bu macun ısı iletiminde çok iyi ve soğutma sistemi anlık yükselmeler ile başa çıkabiliyor. Bu sistemin Turbo frekanslarını iyi kullanabilmesini sağlıyor.

Sıcaklıkların zıplamaması için belki sıvı soğutma ve iki kat kalınlıkta bir blok ile daha fazla materyal kullanılması uygun olabilir, ancak sistem bir laptop olmaktan iyice uzaklaşır. Bazı Turbo istisnaları haricinde 73 derece civarında yüksek performans ile çalışan bir işlemci iyi soğutuluyor demektir, 90 üzeri sıcaklıklar gerçekten aşırı yüksek Turbo frekans çıkışlarında oluyor.

ASUS ROG Strix G733ZX oyun testi

GPU kısmında bu güç artışları çekirdek sayısı fazla ve frekanslar daha düşük olduğu için termal olarak daha az zorlayıcı, örneğin Metro Exodus’ta GPU daha yüksek yük altında daha fazla güç tüketiyor ama CPU 73 derece GPU da 78 derecede, yani 1440p aşırı ayarlarda Metro oynuyoruz ve 80 derece altındayız!

Yani günümüzde olay artık işlemci ve ekran kartı iyi mi olmaktan çıktı, özellikle laptop deneyimi nasıl, bütün sistemin toplam performans, soğutma, ses, yönetim imkanları nasıl bunlar önem kazandı. Bu kasa içerisinde olmasa, bu çok beğendiğimiz işlemci, çok beğendiğimiz performansı vermeyecekti.

Sessizliğin Bedeli

Şimdi gelelim eksilere, sessiz modda kısık performans ile huzurla çalışabilirsiniz. Ama bahsi geçen yüksek performans için, bütün çekirdekleri coşturmak ve GPU’dan alabileceğinizin en iyisini almak için ASUS ROG Armoury altından Turbo’yu açmanız lazım. Bütün güçlü laptoplarda maksimum performans modları sesli bir soğutma demek, yıl 2022 ve halen durum böyle. Tekrar edelim, sessiz mod var ve gerçekten sessiz çalışıyor, ancak gerçek güç rüzgar sesiyle birlikte geliyor. Ses demişken kasaya yakşır güçte dahili hoparlörler ve kulaklık için 3.5 kombo bağlantı doğal olarak mevcut.

ASUS ROG Strix G733ZX oyun testi

Performans Testleri

UE5 ile oyun yapacaksanız en güçlü masaüstü sistem bile asla tam olarak yeterli değil, yani gelecek nesil sistemler de lazım olacak. Ancak şu an denediğimiz ve hem bütün oyunları 1440p Ultra’da rahatlıkla oynatabilen, hem de darboğaza pek girmeden 1080p düşük ayarlarda 240’lı FPS’leri verebilen bu sistem, şu an için denediğimiz en iyi UE5 üzerinde çalışma laptopu.

İlk çıkan Unreal Engine 5 Benchmark’ı olan EzBench’i de çalıştırdık. 1080p’de 27810 puan, 1440p’de 20620 puan ve 4K’da 20610 puan aldık. Burada sistem panel çözünürlüğü olan 1440p ve 1080p sonuçları doğru olsa da 4K testinin henüz geliştirme aşamasındaki testte aslında 1440p olarak çalışmış olma ihtimali var, bu yüzden daha fazla test yapana kadar EzBench sonuçlarına biraz şüpheli yaklaşıyoruz. Ancak UE5’i çok sevdik ve Lyra Starter Game ve diğer demolar ile daha yakından ilgilenmeye de başladık.

ASUS ROG Strix G733ZX

Sonuç Değerlendirmesi

17.3 inç ile artık benim için taşınabilir değil de koca adaptörüyle nakledilebilir statüde bir sistem de olsa, sunduğu ergonomi, yüksek ekran ile boyun ve sırt rahatlığı, görüntü ile gözlerime şenlik, muhteşem performansı ve akıcılığı ile de içimdeki test editörüne ferahlık oldu. Kasanın sağ kısmında port olmaması, solda ve arkada bulunması sağ elde fare ile bol bol FPS oynayanlar için de gayet güzel bir tasarım detayı. O şeffaf kasa kısmı ise bence tartışmalı, şahsen çok beğendim ama bazı kullanıcılar garip bulabilir.

Bugün bütçesi olan ve güç isteyen bir dizüstü bilgisayar kullanıcısının, ikinci kez düşünmeden alabileceği, yıllarca zevkle kullanacağı, dönemin en etkileyici dizüstü bilgisayarı ASUS ROG Strix G733ZX modeli derken biz de ikinci kez düşünmüyoruz; Editör’ün Seçimi.

Artı: Çok yüksek performans, yüksek depolama ve RAM kapasitesi yanında yüksek frekanslar ve güçlü soğutma. Kasa kalitesi, ergonomik detaylar, düzeltilmiş ROG Armoury ve düzgün çalışan MyASUS kontrol yazılımı, 1440p 240 Hz yanında renk başarısıyla dönemin ideal ekranı, kasanın sağında port yok, oyuncular için çok temiz.

Eksi: İri, ağır, adaptörü kocaman, Turbo modunda fan sesi çok yüksek, Web kamerası yok. Port sayısı pro kullanıcılar için daha fazla olmalıydı. Kasa estetiği kimisinin bayılacağı, kimi kullanıcının sevmeyeceği yarı saydam bölümlere sahip.

Oyun Testleri

Oyun Adı Çözünürlük ve Ayar FPS GPU Sıcaklığı CPU Sıcaklığı
Cyberpunk 2077 1920×1080

Low
Ray Tracing Off
DLSS Off

Min. 105

Ort. 146

Maks. 188

%1 102

%0.1 87

76 87
Cyberpunk 2077 2560×1440

Ultra
Ray Tracing Ultra
DLSS Auto

Min. 45

Ort. 54

Maks. 68

%1 42

%0.1 26

76 70
Cyberpunk 2077 2560×1440

Ultra
Ray Tracing Ultra
DLSS Ultra Performance

Min. 71

Ort. 87

Maks. 100

%1 65

%0.1 27

76 76
Cyberpunk 2077 2560×1440

Ultra
Ray Tracing Ultra
DLSS Off

Min. 18

Ort. 25

Maks. 34

%1 19

%0.1 13

76 76
Forza Horizon 5 2560×1440

Ekstrem

Min. 63

Ort. 77

Maks. 106

%1 61

%0.1 45

77 72
God of War 2560×1440

Ultra

Min. 64

Ort. 74

Maks. 95

%1 55

%0.1 26

78 80
God of War 2560×1440

Original

Min. 99

Ort. 106

Maks. 115

%1 77

%0.1 22

78 74
GTA V

Bu test ile ilgili notlarımız yazıda

2560×1440

Very High

Min. 77

Ort. 160

Maks. 188

%1 3

%0.1 3

76 93-95
Metro Exodus 2560×1440

Extreme

Min. 50

Ort. 65

Maks. 77

%1 45

%0.1 26

78 73
Mount&Blade 2 Bannerlord

Not: FPS limiti 200 oldu

1920×1080

Very Low

Min. 178

Ort. 199

Maks. 202

%1 168

%0.1 9

72 80
Mount&Blade 2 Bannerlord 1920×1080

Düşük

Min. 95

Ort. 132

Maks. 184

%1 67

%0.1 59

71 72
Total War: Warhammer 3 1920×1080

Düşük

Min. 181

Ort. 234

Maks. 265

%1 170

%0.1 6

76 79
Total War: Warhammer 3 2560×1440

Aşırı

Min. 41

Ort. 57

Maks. 72

%1 38

%0.1 36

77 70