Anasayfa Haber Bülten ASUS GeForce RTX 3080 Noctua Edition Ekran Kartı Duyuruldu

ASUS GeForce RTX 3080 Noctua Edition Ekran Kartı Duyuruldu

ASUS GeForce RTX 3080 Noctua Edition

ASUS, iki adet Noctua NF-A12x25 PWM ve birinci sınıf özel bir soğutma bloğuyla donatılan yüksek performanslı ASUS GeForce RTX 3080 Noctua Edition model ekran kartını duyurdu.

Noctua, kendi bilgisayarını toplamayı tercih eden kullanıcıların en sevdiği markalardan biri. Verimli ve güçlü Noctua fanlar fazladan gürültüye neden olmadan soğutma sağlıyor. Bu fanlar, simgeleşmiş renkleriyle ilk bakışta tanınıyor. ASUS’un ROG Ryujin serisi CPU soğutucularında bu fanları kullanmasının ardında da Noctua’nın bu sektör lideri performansı yer alıyor. ASUS yine aynı nedenle, ASUS GeForce RTX 3070 Noctua Edition ekran kartında da Noctua ile iş birliği yapıyor. Şimdi ise ASUS, sınıfının en iyi soğutucusunu daha da güçlü bir GPU’ya yerleştiriyor.

Yeni ASUS GeForce RTX 3080 Noctua Edition’da öncelikle, Noctua’nın harika mühendisleriyle birlikte çalışan ASUS termal ar-ge ekibinin geliştirdiği 2,2 yuva yer kaplayan devasa bir soğutma bloğu bulunuyor. Altı adet ısı borusuna bağlanan geniş kanatçık yığınının yanı sıra GPU ve belleği için geniş bir ısı dağıtıcıya sahip olan bu soğutma bloğu TUF ve Strix modellerindekilere göre çok daha büyük. Kart böylece toplamda 4,3” yuva boyutunda yer kaplıyor. Muhteşem soğutma performansını inanılmaz derecede sessiz bir şekilde sunmaya odaklanan ASUS ve Noctua mühendisleri, iki adet Noctua NF-A12x25 fanın üflediği havadan en iyi şekilde yararlanacak soğutma bloğu tasarımını geliştirmek için sayısız simülasyon gerçekleştirdi.

ASUS GeForce RTX 3080 Noctua Edition ekran kartı

“Özel tasarım birleşik soğutma bloğumuz ile Noctua’nın fısıltı sessizliğindeki fan teknolojisi birleşince ortaya beklenenden bile çok daha iyi bir sonuç çıktı.” diyen ASUS Kurumsal Başkan Yardımcısı ve ASUS Multimedya İş Birimi Genel Müdürü Kent Chien, sözlerini şöyle sürdürdü: “PC soğutma sistemlerinde dünya lideri bir şirketle yaptığımız bu etkileyici iş birliği, güçlü GeForce RTX 3080 Noctua Edition ekran kartında gürültü seviyesini çığır açıcı bir noktaya getirdi. Ayrıca hiçbir yerde bulamayacağınız bir görsel stil ortaya çıktı.”

“İlk Noctua Edition ekran kartına gelen tepkiler tek kelimeyle inanılmazdı. ASUS ile iş birliğini sürdürmekten heyecan duyuyoruz.” diyen Noctua CEO’su Roland Mossig, ardından şunları söyledi: “340 watt’a ulaşan ısı emisyonuyla RTX 3080, RTX 3070’ten çok daha zorlayıcı ve farklı bir kart. Ancak, fan teknolojimiz ve özel bir soğutma bloğuyla bir kez daha, yüksek GPU gücünü son derece sessiz bir şekilde sunabilen bir kartı ortaya çıkardık.”

Piyasadaki en güçlü ve en sessiz fanlardan olan NF-A12x25 bu iş birliğinde tercih edilen model oldu. Fan kanatları, Noctua’ya özgü Sterrox® sıvı kristal polimerden üretilen parçalar sayesinde dış çerçeveden yalnızca 0,5 mm mesafede durabiliyor. Böylece kenarlardan hava sızıntısı azaltılıyor. Noctua’nın Smooth Commutation Drive teknolojisine sahip özel PWM entegre devresi de akustik verimi artırıyor. Her kanadın ucundaki akış hızlandırma kanalları ve fan çerçevesindeki iç yüzey mikro yapıları da gürültüyü azaltıyor. Her köşedeki titreşim önleyici dolgular sayesinde fan, soğutma bloğuna veya ön kapağa çarpmadan çalışıyor. Böylece ortaya piyasadaki en sessiz yüksek performanslı fanlar çıkıyor.

ASUS GeForce RTX 3080 Noctua Edition backplate

Soğutma bloğu ve fan ikilisinin yanı sıra ASUS, GeForce RTX 3070 Noctua Edition modelinde aynı özel kahverengi ön kapağı kullanıyor. Bu kapak, fanları karta güvenli bir şekilde oturturken Noctua’nın estetik görünümüne de uyum sağlıyor. Sisteminde başka Noctua fanlarına ve soğutma bloklarına sahip kullanıcılar bu kartla uyumlu bir görünüm elde edebiliyor.

Kartın görüntüsü “Noctua” tasarımını anımsatırken, özellikleri de ASUS’un piyasadaki en iyi ekran kartlarına sahip olmasını sağlayan teknolojilerden oluşuyor. Çift BIOS anahtarı sayesinde kullanıcılar maksimum performans veya düşük gürültü düzeyi arasında tercih yapabiliyor. Düşük gürültü düzeyi seçeneği, piyasadaki en sessiz RTX 3080 kullanım deneyimini sunuyor. 0 dB ortam soğutması özelliği ise hafif yük altında fanları tamamen durdurarak kartın tamamen sessiz çalışmasını sağlıyor. Havalandırmalı arka plaka soğutma bloğunun ucundan hava akışı imkanı veriyor. ASUS Auto-Extreme montaj teknolojisi her bileşenin otomatik olarak hassas ve temiz bir şekilde lehimlenmesini sağlıyor. Kartların kutudan çıkar çıkmaz uzun süre dayanıklı ve güvenilir olduğundan ise 144 saatlik onay süreciyle emin olunuyor.

ASUS GeForce RTX 3080 Noctua OC Edition Özellikleri

  • NVIDIA® GeForce RTX™ 3080
  • CUDA çekirdekleri: 8704
  • Hız aşırtma modu artırılmış saat hızı: 1815 MHz
  • Oyun modu artırılmış saat hızı: 1785 MHz
  • 10 GB GDDR6X
  • PCIe® 4.0 arayüzü
  • 2 x yerleşik HDMI® 2.1
  • 3 x Yerleşik DisplayPort 1.4a