Anasayfa Makale Telefonları Hızlandıracak Teknoloji: UFS 4.0 Nedir?

Telefonları Hızlandıracak Teknoloji: UFS 4.0 Nedir?

Akıllı telefonlara güç sağlayan depolama birimleri söz konusu olduğunda UFS (Universal Flash Storage-Evrensel Flash Depolama) bir standart haline geldi. Hatta bu depolama çözümleri hızla uygun bütçeli telefonlarda kullanılan eMMC depolamanın yerini almaya başladı. UFS, tıpkı diğer donanımlar gibi sürekli gelişmeye devam ediyor ki akıllı telefonlarda son olarak UFS 3.1 teknolojisini görmüştük. Şimdi ise Samsung, UFS 4.0 depolama standardıyla birlikte işleri bir sonraki seviyeye taşımak istiyor.

Peki yenilikler neler ve UFS 3.1’e göre neler değişti? Şimdi UFS 4.0 teknolojisinin detaylarına, Android dünyasına neler getireceğine ve faydalarına bakalım.

UFS 4.0 Nedir?

UFS 4.0, UFS ve diğer mikro elektronik standartlarının gelişimini inceleyen çatı kuruluş JEDEC tarafından tanımlanan en son UFS (Evrensel Flash Depolama) standardı oldu. Ocak 2020’de JEDEC, UFS 3.1 özelliklerini yayınladı ve iki yıldan fazla bir süre sonra yeni UFS 4.0 standardı ortaya çıktı. Bu standardın en önemli yeniliği iki kata kadar performans artışı sağlaması.

Samsung, UFS 4.0’ı yedinci nesil V-NAND flash bellek teknolojisi ve şirket içi tescilli kontrolcüsüyle birlikte tasarladı. Şirket aynı zamanda UniPro 2.0 taşıma katmanını (verileri aktarmak için bileşenleri yonga setine bağlayan) ve MIPI M-PHY v5.0 fiziksel katmanı kullanmaya başladı.

Samsung UFS 4.0 Yonga

Detaya inecek olursak, NAND flash bellekler verileri elektrik olmadan tutabilen bir depolama teknolojisi. V-NAND teknolojisinde ise hücreler dikey olarak istifleniyor ve böylece alandan tasarruf edilebiliyor. Ayrıca aktarım hızları ve dayanıklılık artıyor, güç tüketimi azalıyor. Yani standart NAND teknolojisine göre bir geliştirme niteliğinde. Samsung bahsettiğimiz teknolojisini UFS 4.0’a dahil etmeyi seçti, ancak kullanılan tescilli kontrolcü kesin olarak bilinmiyor.

UFS 4.0 ve UFS 3.1 Farkı

UFS 4.0, UFS 3.1’in yerini alırken hatırı sayılır iyileştirmeler sunuyor. Yenilenen teknoloji 4200 MB/sn’ye kadar sıralı okuma ve 2800MB/sn’ye kadar sıralı yazma hızları sunabiliyor. Buna karşılık UFS 3.1, sırasıyla 2100 MB/sn ve 1200 MB/sn’ye kadar sıralı okuma ve yazma hızlarına çıkabiliyordu.

Ek olarak UFS 4.0 ile şerit başına sağlanan bant genişliği 23,2 Gb/sn’ye çıktı. Bu da UFS 3.1’in hızına kıyasla iki katı bir artış demek. UFS arayüzü, eş zamanlı okuma ve yazma işlemlerine izin veren çift şeritli veri iletimini destekliyor. Yapılan bu geliştirmeler ise yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyan 5G akıllı telefonlara, otomotiv uygulamalarına ve AR/VR özellikli cihazlara büyük faydalar sağlayacak.

Akıllı Telefon PCB

Samsung, güç verimliliği söz konusu olduğunda UFS 4.0 ile önemli ilerleme kaydetti. Önceki nesle göre %46 daha az güç tüketilirken iki kat daha fazla performans artışı sağlandı ki bu büyük bir gelişme.

Koreli teknoloji devi, akıllı telefonlar ve diğer elektronik cihazlarla uyumluluğunu artırmak için maksimum 11 x 13 x 1 mm’lik ölçüleriyle yonga boyutlarını korumayı da başarmış. Ayrıca Samsung, UFS 4.0’ın maksimum 1 TB kapasiteyi desteklediğini duyurdu. UFS 3.1’de bu miktar 512 GB idi ve yine iki katlık bir artış söz konusu. Bu bağlamda akıllı telefonlar ve taşınabilir cihazlar için bu depolama kapasitesinin fazlasıyla yeterli olduğunu belirtelim.

UFS 4.0 vs UFS 3.1 vs UFS 3.0 vs UFS 2.2

İşte UFS 4.0, UFS 3.1, UFS 3.0 ve UFS 2.2 arasındaki hız karşılaştırması. Aşağıdaki tablodan da fark edebileceğiniz gibi, UFS 4.0 gerçekten de UFS 3.1’e göre ciddi bir yükseltme.

UFS 4.0 Kullanacak Akıllı Telefonlar

Samsung Semiconductor, UFS 4.0’ın seri üretiminin 2022’nin üçüncü çeyreğinde başlayacağını duyurdu. Galaxy S23 serisinden başlayarak, yaklaşan üst düzey Samsung markalı akıllı telefonlar yeni UFS 4.0 teknolojisinden güç alacak. Öte yandan OnePlus, Xiaomi, Google ve Oppo gibi OEM’lerin 2023 yılına kadar bu yeni nesil depolama standardını benimsemesini bekliyoruz. iPhone’lara gelince; Apple, UFS’den daha iyi yazma hızları nedeniyle UFS yerine NVMe depolama çözümlerini kullanıyor.

UFS 4.0 teknolojisini Android akıllı telefonlara entegre eden şirketler, daha yüksek okuma ve yazma hızları gerektiren 5G teknolojisini daha verimli kullanma fırsatı sunacak. Ayrıca verimlilik artarken cihazın performansı da önemli oranda yükselişe geçecek.

Çoğu akıllı telefon üreticisi Samsung’un üst düzey UFS depolama çözümlerini kullanmayı tercih ediyor. Nitekim UFS 4.0 teknolojisini yakında çıkacak birçok Android tabanlı akıllı telefonda göreceksiniz. Yonga setleri daha güçlü hale geldikçe ve 5G ekosistemi gelişmeye devam ederken, daha hızlı ve daha verimli bir depolama çözümüne sahip olmak kritik önem taşıyor. Yani UFS 4.0 hayatımıza doğru zamanda giriş yapıyor diyebiliriz.