Anasayfa Haber HDMI 2.1 Standardı Önemli Bir Özellik Aldı: Cable Power

HDMI 2.1 Standardı Önemli Bir Özellik Aldı: Cable Power

HDMI Forum, HDMI 2.1a standardına HDMI Cable Power (HDMI Kablo Gücü) adlı yeni bir özellik ekledi. HDMI Cable Power, özetle aktif HDMI kablolarının ayrı bir güç kablosu yerine doğrudan kaynaktan güç çekmesini sağlıyor.

HDMI kabloları için mesafe en büyük sorundur, bu nedenle daha uzun kablolarda sinyal bozulmasından muzdarip olmaya başlarsınız. Pasif HDMI kablolar genellikle kısadır ve çoğu genel kullanım için kabul edilebilir. Ancak uzaktaki iki cihazı bağlamanız gerektiğinde aktif bir HDMI kablosunu tercih etmekten başka seçeneğimiz yok.

Bu kablolar, sinyali güçlendiren küçük bir yerleşik işlemci ile birlikte geliyor. Elbette bu çipin kablonun her iki ucundan bir USB konektörü aracılığıyla çektiği güce ihtiyacı var. Hatta bazı aktif HDMI kabloları güç adaptörüne sahip. Yeni HDMI Cable Power teknolojisi tüm bu kablo karmaşasını ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Tipik bir HDMI kablosu güç açısından 50 mA’ya kadar uyum sağlamakta. Yeni Cable Power ile birlikte bu kablolar 5V’da 300 mA’ya kadar güç çekebilecek. Duyurulan özellik, güç tüketimini limitini altı kat artırıyor ve harici konnektörlere ihtiyaç duymuyor.

HDMI 2.1 bildiğiniz gibi yüksek bant genişliği için destek sağlıyor ve 10K’ya kadar çözünürlükleri destekliyor. HDMI 2.0’ın maksimum 18 Gbps aktarım hızı sunduğu yerde, HDMI 2.1 48 Gbps’lik etkileyici bir iletim hızına sahip. Şu anda pasif HDMI 2.1 kabloları 3 metreye kadar çıkıyor. UHS Cable (UHS Kablo) programı şu anda test aşamasında ve HDMI Forum aslında pasif kabloların maksimum beş metreye kadar çıkmasını bekliyordu. HDMI özellik setine dahil edilen bu yeni özellik, harici güce ihtiyaç duymadan daha uzun pasif kabloların kapılar için kapıları açacak.

Ancak bazı uyarılar var. Stabil çalışmayı sağlamak için HDMI kablolarının ve kaynak cihazın HDMI Cable Power özelliğini desteklemesi şart. Bağlantı aynı kalırken kablolar tek yönlü. Başka bir deyişle, bir uç özellikle HDMI kaynak (verici) cihazına bağlanırken, diğer uç HDMI Sink (alıcı) cihazına gidiyor. Kabloyu yanlış bağlarsanız bir sorun yok, sadece çalışmayacak. Yeni güç özelliğiyle gelen HDMI kablolar, özelliği desteklemeyen kaynak cihazlar için ayrı bir güç konektörü ile birlikte geliyor.