Anasayfa Haber Ethereum Madencileri, GPU’lara 15 Milyar Dolar Harcadı

Ethereum Madencileri, GPU’lara 15 Milyar Dolar Harcadı

ethereum madenciliği

GPU üreticileri bildiğiniz üzere kripto para madenciliği söz konusu olduğunda konuşmakta isteksiz. Hatta NVIDIA, yakın zamanda eksik mali bilgiler verdiği için para cezasına çarptırılmıştı. Bloomberg ise Ethereum madencilerinin son 1.5 yıl içinde 15 milyar dolar değerinde ekran kartı satın aldığını tahmin ediyor. Madencilik için kullanılan teçhizatları da (CPU’lar, PSU’lar, rig) hesaba katarsak harcanan para miktarı çok daha büyük olacaktır.

2020 Ekim-Kasım aylarında Ethereum fiyatlandırması hızla yükseldiğinde, milyonlarca insan kolay para kazanmak için madencilik yapmaya başladı. Maalesef bu süreçte perakendecilerde satılan ekran kartlarına akın ettiler. Hem AMD hem de NVIDIA, o sıralar Radeon RX 6000 ve GeForce RTX 30 serisi ekran kartlarını piyasaya sürmüştü. Sonuç olarak yeni nesil ürünlere ulaşmamız çok daha zor hale geldi.

Oyuncularla birlikte madencilerden gelen talep büyüyünce arzı aştı, bu nedenle fiyatlar tavan yaptı. COVID-19 sırasında eve kapanan insanlar eğlenmek için PC ve konsol oyunlarına yönelmişti. Arz-talep dengesi uzun bir süre korunamazken GPU’ların ortalama satış fiyatları benzeri görülmemiş seviyelere yükseldi.

JPR’den alınan verilere göre, 2021’in tamamı için masaüstü GPU satışları 51,8 milyar doları buldu. Bu miktar satılan 49.021 milyon GPU ile elde edildi. Ethereum’un değeri bu yıl %70 düştü ve Ethereum madencilerinin rotası aniden yön değiştirdi. Kartlarını ve platformlarını yeterince erken satın alan insanlar, Ethereum zirvedeyken muhtemelen onlardan büyük kazançlar elde etti. Ancak geçen yıl madenciliğe başlayanlar, yatırımlarını telafi etmek için ne yapacağını düşünüyor.

ethereum fiyatı

Bloomberg’in raporu ayrıca 2021’in ortalarında kripto madenciliği donanımına 30.000 dolar yatırım yapan, şu ana kadar sadece 5.000 dolar değerinde kripto para kazanan bir insan hakkında hikayeler içeriyor. Tahmin ediyoruz ki bu tür insanların sayısı bir hayli fazla olmalı.