Anasayfa Makale Yeni Gizlilik Özellikleri Sunan Windows 11 Build 25145 Yayınlandı

Yeni Gizlilik Özellikleri Sunan Windows 11 Build 25145 Yayınlandı

Windows 11 Build 25145, birkaç yeni özellik ve hata çözümleriyle birlikte Dev Channel’da (Geliştirme Kanalı) testlere devam eden Insider kullanıcıları için kullanıma sunuldu. Yeni derleme ile birlikte OneDrive ve Ayarlar arasındaki entegrasyon daha ileri seviyeye taşınıyor. Bununla birlikte, Narrator Braille sürücü desteği ve yeni bir Yönetici Parola Çözümü (Local Administrator Password Solution) işletim sistemine dahil oldu.

Microsoft ayrıca her kullanıcının gizliliğini koruyabilmesi için önemli bir özellik kullanıma sunuyor. İlk olarak Build 25140 ile sunulan yeniliklerle birlikte Konum, Kamera, Mikrofon, Sesle etkinleştirme, Arama kaydı, Mesajlaşma, Kişiler, Resimler, Videolar, Müzik kütüphanesi ve Ekran Görüntüsü gibi çeşitli işlevlerin kullanım geçmişini izleyebilirsiniz.

7 günlük kaynak erişimi geçmişine Ayarlar > Gizlilik > Uygulama izinleri bölümünden ulaşabilirsiniz. Bu noktada mikrofon gibi uygulama izinleri kategorilerinden birine tıklamanız ve “Son etkinlik” kısmına bakmanız yeterli.

Bu yenilikler şu anda yalnızca Dev Channel üyeleri tarafından kullanılabiliyor. Ayrıca bu Insider kanalına gelen güncellemelerin kararsız çalışabileceğini tekrar hatırlatalım.

Windows 11 Build 25145 ile Gelen Yenilikler

Microsoft son zamanda OneDrive entegrasyonu üzerinde daha fazla durmaya başladı. OneDrive’ı varsayılan Dosya Gezgini klasörü olarak yapılandırmak zaten mümkün, böylece bulut depolama hizmetinde depolanan belgelere ve diğer dosyalara kolayca erişebilirsiniz.

Build 25145, Ayarlar’daki Hesaplar sayfası için daha gelişmiş bir OneDrive abonelik yönetimi sunuyor. Hesaplar sayfasında bulut depolama alanının mevcut kullanımını, yinelenen faturalamayı, ödeme yöntemini ve daha fazlasını görüntülemenize olanak tanıyan OneDrive aboneliklerini fark edeceksiniz. OneDrive Ayarlar’a derinlemesine entegre olduğundan, Windows Ayarları uygulamasında bulut depolamayla ilgili bildirimler de almaya başlayacaksınız.

Windows 11’e yönelik OneDrive ile ilgili başka geliştirmeler de bulunuyor. Örneğin, kullanıcılar doğrudan Dosya Gezgini’nin kenar çubuğuna bir OneDrive klasörü ekleyebilecek. Aynı şekilde, OneDrive’ı Dosya Gezgini’nin “ana sayfası” olarak yapılandırabilirsiniz.

Yerel Yönetici Parola Çözümü

Eski Yerel Yönetici Parola Çözümü (Local Administrator Password Solution-LAPS) artık Windows’un yerel bir parçası ve birçok yeni özellik içeriyor.

  • Yeni LAPS PowerShell modülünde Update-LapsADSchema cmdlet’ini çalıştırarak Active Directory şemasını genişletebilirsiniz.
  • Set-LapsADComputerSelfPermission cmdlet komutunu çalıştırarak bilgisayarınızın OU’suna (Organizational Unit) gerekli izinleri ekleyebilirsiniz.
  • Yeni bir LAPS Grup İlkesi nesnesi ekledikten sonra “Parola yedekleme dizinini yapılandır” ayarını etkinleştirin ve parolayı “Active Directory”ye yedekleyecek şekilde yapılandırın.
  • Etki alanına katılmış istemci, ilkeyi bir sonraki GPO yenileme aralığında işlemekte. Beklemekten kaçınmak için “gpupdate /target:computer /force” komutunu çalıştırın. (Invoke-LapsPolicyProcessing cmdlet komutu aynı amaç için kullanılabilir.)
  • Etki alanına katılmış istemci yeni bir parolayı yedekledikten sonra (olay günlüğünde 10018 olayını arayın), yeni depolanan parolayı almak için Get-LapsADPassword cmdlet komutunu çalıştırın.

Narrator Braille Sürücüsü

Microsoft, yeni sürücülerle birlikte Ekran Okuyucusu ve üçüncü taraf ekran okuyucular arasında sorunsuz bir deneyim sunulacağını, Braille cihazların artık daha iyi çalışacağını söylüyor. Bu ekranlar görme engelli kişiler tarafından kullanılıyor ve akıllı cihazlarla birlikte kullanım kolaylığı sağlanıyor.

İyileştirmeler

  • Dosya Gezgini’ndeki bir klasöre farenin orta tuşuyla tıkladığınızda klasör artık yeni sekmede açılacak.
  • Build 25115 ile kullanıma sunulan Önerilen Eylemler artık ABD, Kanada ve Meksika’daki tüm Windows Insider kullanıcıları tarafından kullanılabilir.

Genel

  • Hazırda bekletme modundan devam etmeye çalışırken Surface Pro X cihazlarındaki Windows Insider’ların siyah ekranla karşılaşmasına neden olan bir hata giderildi.
  • Bazı Insider’ların USB bağlantılarında SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED ile yaşadığı bir hata denetimi düzeltildi.
  • Bir süre boşta kaldıktan sonra bazı PC’lerde ara sıra meydana gelebilen 0x1CA SYNTHETIC_WATCHDOG_TIMEOUT hatasına yol açan bir hata denetimi düzeltildi. Bu, bir dizüstü bilgisayar kapağı kapatıldığında gerçekleşiyordu.
  • InventorySvc’nin çalıştığı süre boyunca beklenmedik şekilde yüksek miktarda bellek tüketmesine neden olan bir sorun düzeltildi.

Dosya Gezgini

  • Tab veya F6’ya basıldığında, sekme sırası artık klavye odak döngüsüne dahil edilecek. Odak sekme satırına geldiğinde, bunlar arasında gezinmek için sol veya sağ ok tuşlarını kullanabilirsiniz.
  • Dosya Gezgini’nde sekmeleri yeniden düzenlerseniz, CTRL + Tab kullanırken sekme sırasının yanlış görünmesine neden olan sorun düzeltildi.

Başlat

  • Ekran Okuyucusu şimdi Başlat’taki içerik menüsünden bir uygulamayı kaldırırken açılan iletişim kutusunu ve bu seçenekleri doğru bir şekilde okuyacak.
  • Sağdan sola doğru yazılan dillerde Başlat’ın Önerilen bölümünde Daha Fazla düğmesini seçerken animasyon artık doğru görünecek.

Görev Çubuğu

  • Klavyenizi kullanarak bildirim merkezini kapattığınızda, kapanış animasyonu artık doğru şekilde gösterilecek.

Ayarlar

  • Bluetooth ve Aygıtlar > Yazıcılar ve Tarayıcılar’a giderken Ayarların kilitlenmesine neden olan bir sorun düzeltildi.
  • Hızlı Ayarlar’ın Wi-Fi bölümünü açarken ya da Hızlı Ayarlar’daki Wi-Fi bölümünde ağlara bağlandıktan veya bağlantılarını kestikten sonra yaşadığı birkaç kilitlenme düzeltildi.
  • Hızlı Ayarlar’daki Wi-Fi seçeneğinin ve Ayarlar’daki Wi-Fi bölümünün görünmesinin bazen birkaç saniye sürmesine neden olan bir sorun giderildi.
  • Düzenleme modundayken Hızlı Ayarlar’daki öğelere tıklandığında bu bölümün beklenmedik şekilde kapatılmasına neden olan sorun düzeltildi.
  • Arapça görüntüleme dili kullanırken Ayarlar arama kutusuna bir sayı yazıldığında artık kutular görünmeyecek.

Görev Yöneticisi

  • CTRL + Page Up ve CTRL + Page Down tuşlarıyla Görev Yöneticisi’ndeki sayfalar gezinmek artık mümkün.

Giriş

  • Courier New yazı tipi ailesine SOM para birimi işareti (U+20C0) eklendi.

Diğer

  • Başlatma sırasında belirli uygulamaların ara sıra çökmesine neden olabilecek nadir bir sorun düzeltildi.