Anasayfa Makale Oyun İçin En İyi Linux Dağıtımları

Oyun İçin En İyi Linux Dağıtımları

Oyun için Linux

Son dönemde çok sayıda kullanıcının Linux dağıtımlarına yöneldiği aşikar fakat mevzubahis oyun kavramı olduğunda bazı problemler ortaya çıkabiliyor. Oyun için Linux dağıtımlarını kullanmak uyumluluk ve performans sorunlarından dolayı birkaç yıl öncesine kadar pek tavsiye edilmezdi fakat topluluğun desteğiyle birlikte bu düğüm belli bir oranda çözülmüş durumda.

Ayrıca oyun sektörünün devlerinden olan Valve’ın Linux cephesine verdiği desteği de göz önüne alırsak, Linux’ta oyun oynanmaz söylemi yavaş yavaş tarihin tozlu sayfalarında yerini alabilir. İşte bu noktada oyunlarda daha iyi bir deneyim sağlayabilecek Linux dağıtımlarını siz okurlarımızla birlikte incelemek istedik.

Konuya aşina olanların bileceği üzere Steam’deki oyunların büyük bir çoğunluğu Proton isimli uyumluluk katmanıyla Linux dağıtımlarında rahatlıkla çalışabiliyor. Diğer taraftan, yurt dışında rağbet gören el konsolu Steam Deck’in kullandığı Linux temelli işletim sistemi sayesinde geliştiriciler özgür yazılımları sonunda dikkate almaya başladı. Bunun örneğini popüler anti hile yazılımlarının Linux desteği kazanmasında net olarak görüyoruz. Peki Linux tarafında gün geçtikçe gelişen bu kervana katılmak için kullanabileceğiniz oyun odaklı dağıtımlar neler?

Oyun İçin Linux Dağıtımları (2022)

1 – Pop!_OS

Pop!_OS Linux
Pop!_OS

Linux camiasının önemli bilgisayar üreticilerinden olan System76, 2017 yılına kadar bilgisayarlarını Ubuntu kurulu bir şekilde kullanıcılara sunuyordu. Şirket, aynı yıl içerisinde sistemlerini kendi geliştirdiği Pop!_OS ile satışa çıkarmaya karar verdi ve ayrıca bu dağıtımı herkesin deneyimlemesine de olanak tanıdı. Pop!_OS’un güzel tarafı ise, hem Linux macerasına yeni katılanlara hem de tecrübeli kullanıcılara uygun olmasında saklı. Çoğu incelemede en iyi Ubuntu tabanlı dağıtım olarak nitelendirilen Pop!_OS’un oyun oynamak için de biçilmiş bir kaftan olduğu söylenebilir zira bünyesinde gereksiz hiçbir paket bulundurmuyor ve iyi bir performans sunmak adına COSMIC adlı özelleştirilmiş bir GNOME masaüstü ortamını kullanıyor.

Oyun için Linux dağıtımlarına yer verdiğimiz bu makalede birinci sırayı hak eden Pop!_OS’u oyun konusunda rakiplerinden ayıran en önemli diğer bir unsur ise AMD/Intel ve NVIDIA donanımlara göre hazırlanmış ISO kalıplarıyla kurulması. Linux’a yeni başlayanların en çok şikayet ettiği uyumlu sürücü bulamama probleminin kurulum aşamasında çözülmesi, oyun deneyimini zahmetsiz bir hale getiriyor. Ayrıca NVIDIA ekran kartlarına göre hazırlanan ISO’nun bünyesinde artık açık kaynak kodlu sürücülerin bulunduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Pop!_OS’in Artıları

  • Sürücülerin çoğu önceden kurulu olarak geliyor.
  • Özellikler bakımından zengin olmakla birlikte hoş bir tasarımı var.
  • Sadece temel ve gerekli Ubuntu paketlerine sahip.
  • Dizüstü bilgisayarlar üzerinde çok iyi çalışıyor.
  • Günlük kullanıma uygun.

Pop!_OS’in Eksileri

  • GNOME temelli COSMIC masaüstü ortamı, eski bilgisayarlarda kararlı bir şekilde çalışmıyor.

2 – Manjaro

Manjaro Linux
Manjaro Linux da oyun için tavsiye edilen dağıtımlardan biri.

KDE masaüstü ortamına sahip en iyi dağıtımları listelediğimiz makalemizde de Manjaro’ya yer vermiştik. Arch tabanlı olan Manjaro, dünya genelinde en çok kullanılan dağıtım olmakla beraber oyun konusunda da harika işler çıkarıyor. Dağıtıma, tıpkı Pop!_OS’daki gibi AMD/NVIDIA sürücüler ile Steam de dahil edilmiş durumda. Kurulum ve kullanım kolaylığı sebebiyle Linux dünyasına yeni atılacak kişilere önerilen Manjaro’dan oyun anlamında da keyif alacağınıza eminiz. Yapılan performans testlerinde Manjaro, genellikle üst sıralarda oluyor.

Manjaro’nun Artıları

  • Steam istemcisi ve donanım sürücüleri yüklü olarak geliyor.
  • Aralarında seçim yapabileceğiniz çok sayıda masaüstü seçeneği var.
  • Güncelleme konusunda gelişmiş.
  • Kullanımı ve alışması kolay.
  • Geniş bir kullanıcı topluluğuna sahip, yaşanabilecek sorunların çözümü için yeterince kaynak var.

Manjaro’nun Eksileri

  • Çok kararlı bir Linux dağıtımı değil.

3 – Solus

Solus Linux

Solus, hem deneyimli hem de yeni kullanıcılara hitap eden özel bir dağıtım olarak ön plana çıkıyor. Herhangi bir dağıtımı temel almayan bağımsız yapısına ek olarak kullanımının çok kolay olması da kendini rakiplerinden ayırıyor. Oyun için Linux konusunda eskiden pek tavsiye edilmeyen Solus, yeni versiyonuyla birlikte oyun deneyimini geliştirmek adına Steam entegrasyonu ile birlikte geliyor. Arayüz tasarımı açısından da geliştiricilerin bu konu üzerinde durduğu belli çünkü çok minimalist bir havası var ve aradığınızı bulma konusunda sıkıntı yaşamıyorsunuz. Budgie, MATE ve GNOME masaüstü ortamı seçeneklerinin olduğunun da altını çizelim. Özetle, sadece oyun için değil, günlük kullanımı da karşılayacak bir dağıtım arıyorsanız Solus tam da size göre.

Solus’un Artıları

  • Başlangıç için ideal bir dağıtım.
  • Sıklıkla güncelleme alıyor. (Yuvarlanan sürüm)
  • Uygulama desteği geniş.
  • Hem oyun hem de günlük kullanıma uygun bir yapısı var.

Solus’un Eksikleri

  • Düşük sistemlere göre ağır bir dağıtım.
  • Sürücüleri kendiniz kurmalısınız.

4 – Garuda Linux Dragonized Gaming Edition

Garuda Linux Dragonized Gaming Edition

İsminden dolayı bazı kullanıcıların ön yargıyla yaklaştığı Garuda Linux Dragonized Gaming Edition, bünyesinde oyunla alakalı her aracı ve kitaplığı barındırmakta. Listedeki diğer dağıtımlarla arasındaki en önemli fark da zaten bu. Zira Steam, Heroic Games Launcher, itch, Lutris, WINE, Boxtron, Proton GE Custom, DXVK, faudio, vkd3d, GOverlay, ReplaySorcery, SteamTinkerLaunch, MangoHud, GameMode, vkBasalt, CoreCtrl, DisplayCAL, NoiseTorch, KeyboardVisualizer, OpenRGB, FancontrolGUI ve Piper gibi çok sayıda oyun bileşeni bu dağıtımda mevcut.

Garuda Linux Dragonized Gaming Edition, Arch tabanlı olmakla birlikte KDE Plasma masaüstünü kullanıyor. Oyun için Linux hedefiyle dağıtım, gücünü son derece performanslı Zen çekirdeğinden alıyor.

Garuda Linux Dragonized Gaming Edition’ın Artıları

  • Dağıtıma oyunlarla ilgili çok sayıda uygulama, araç ve kitaplık dahil edilmiş.
  • Özelleştirilmiş Zen çekirdeğine sahip. Bu sayede oyun performansında iyi sonuçlar veriyor.
  • Düzenli olarak güncelleme alıyor.
  • Arch tabanlı olduğundan teknik destek bulmak kolay.

Garuda Linux Dragonized Gaming Edition’ın Eksileri

  • Linux’a yeni başlayanlar için kullanımı biraz zor.

5 – Drauger OS

Drauger OS
Drauger OS de Ubuntu tabanlı bir Linux masaüstü oyun dağıtımı.

Garuda Linux Dragonized Edition’da olduğu gibi, Drauger OS da oyunlara yönelik özel hazırlanmış bir çekirdekle geliyor. Xanmod ismiyle anılan bu çekirdek, oyun için Linux deneyimini yüksek performans ve kararlılık çerçevesinde vermeyi hedefliyor. Geliştiricileri ise Ubuntu tabanlı olan bu dağıtımın oyun dışında başka amaçlarla kullanılmasını pek tavsiye etmiyor. Asıl hedefi oyun performansında en uç noktayı zorlamak olan Drauger OS’un, sürücü uyumluluğu konusunda da sorun yaşatmadığını söyleyebiliriz.

Drauger OS’un Artıları

  • Maksimum performans ve güvenlik için özelleştirilmiş bir çekirdeğe sahip.
  • Ubuntu LTS sayesinde beş yıllık güncellemelere tabii.

Drauger OS’un Eksileri

  • Günlük kullanıma uygun değil.
  • Hantal ve sorunlu bir kuruluma sahip.

6 – Linux Mint

Linux Mint Masaüstü

Linux kullanan çoğu kişinin deyim yerindeyse üzerinde acemiliğini attığı ve masaüstü bakımından Windows’a oldukça benzeyen Linux Mint, sadece yeni başlayanlara yönelik değil elbette. Söz konusu oyun için Linux olduğunda da iyi iş çıkaran bu dağıtım, önceden yüklenmiş sürücülerle birlikte gelmiyor fakat bunu yapmak pek de zor sayılmaz. Düşük kaynak kullanımı ve sistem gereksinimleri sayesinde oyun performansında istenileni verdiğini söyleyebiliriz. Ubuntu tabanlı olmasıyla birlikte GNOME’dan türetilmiş ve nispeten hafif Cinnamon masaüstü ortamıyla geliyor. Tabii çok düşük donanımlara sahip bilgisayarlar için XFCE masaüstü olan versiyonu da mevcut.

Linux Mint’in Artıları

  • Kullanımı oldukça kolay.
  • Ubuntu tabanlı; dolayısıyla Ubuntu paketlerini destekliyor.
  • Oldukça az sistem kaynağı tüketmekle birlikte hafif masaüstü ortamlarına sahip.

Linux Mint’in Eksileri

  • Sürücüleri kendiniz kurmalısınız.
  • Görünüm bakımından bazı eksiklikleri var.

7 – ChimeraOS

ChimeraOS

ChimeraOS, SteamOS’un Arch tabanlı güncel bir alternatifi olarak karşımıza çıkıyor. Aslında bu dağıtım, bilgisayarlarını küçük bir konsola çevirmek isteyenler için geliştirilmiş. Zira ChimeraOS, diğer Linux dağıtımlarından bildiğimiz masaüstü ortamları yerine Steam’in Geniş Ekran modunda kullanılıyor. Bilmeyenler için Geniş Ekran Modu, Steam’i gamepad ile daha rahat kontrol edebilmek amacıyla kullanılan arayüz. Oyunlarınızın çoğunluğu Steam kütüphanenizdeyse ve bilgisayarınızı oyun konsolu haline getirmek istiyorsanız kesinlikle denemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca, Steam dışındaki mağazalarda yer alan oyunlarınızı da ChimeraOS’a ekleyebiliyorsunuz ki dağıtımın eski SteamOS’dan ayrılan en önemli yönü de bu. Desteklenen tüm oyunları öğrenmek için ChimeraOS’un uyumluluk listesini kontrol etmeyi unutmayın.

ChimeraOS’un Artıları

  • Tüm Gamepad’lerle uyumlu bir şekilde çalışıyor.
  • Desteklenen oyunlarda iyi performans veriyor.
  • Bilindik bir tasarımı var ve kullanımı oldukça basit.

ChimeraOS’un Eksileri

  • Desteklediği oyun sayısı sınırlı.
  • Dizüstü sistemlerdeki harici ekran kartlarını desteklemiyor.
  • Aynı disk üzerinden başka bir işletim sistemiyle dual-boot olarak çalışmıyor.

Bonus: SteamOS 3.0 ve HoloISO

Oyun için Linux
HoloISO (Steam OS 3)

Valve’ın, SteamOS işletim sistemini görücüye çıkardığı ilk zamanlarda olumlu geri dönüşler aldığını hatırlıyoruz. 2013 yılının en popüler Linux dağıtımlarından biri olarak kabul edilen Debian temelli SteamOS projesi, 2.0 versiyonundan sonra 2019’da aniden rafa kaldırılmıştı. Daha sonraki süreçte çoğu kaynaktan Valve’ın SteamOS üzerinde yeniden çalışmaya başladığıyla alakalı duyumlar da aldık fakat şirket o zamanlar konuyla alakalı sessiz kalmayı sürdürmüştü. Ta ki Steam Deck duyurulana kadar.

Steam Deck’in kontrol şemasına uygun özel bir arayüze ve KDE masaüstüne sahip Arch tabanlı yeni SteamOS 3’ün Linux camiasını çok sevindirdiğine şüphe yok. Çünkü Steam Deck ve bünyesindeki bu yeni dağıtım sayesinde Linux cephesi oyun bazında çok büyük ilerlemelere sahne oldu. Örneğin, Proton’a uyumlu oyun sayısı günden güne artmakla beraber, anti-hile yazılımları da Linux tarafıyla ilgilenmeye başladı. Bunda tabii ki SteamOS 3’ün gelişime açık yapısının da büyük bir etkisi var.

Steam Deck üzerinde yapılan testlerde yeni SteamOS’un eksiklikleri olsa da, beklenenden iyi bir performans verdiğini biliyoruz. Akıllardaki asıl soru ise bu dağıtımın indirilebilir olup olmayacağı. Valve’ın son yaptığı açıklamaya göre SteamOS 3 herkesin kullanımına sunulacak fakat kesin bir çıkış tarihi maalesef yok. Bu noktada Valve’ı beklemek istemeyenler için HoloISO isimli resmi olmayan bir çözüm geliştirilmiş durumda.

SteamOS 3 büyük oranda (istemci ve bazı sürücüler hariç) açık kaynaklı olduğu için işletim sisteminin kodları ve paketlerine erişim var. Bu noktada bir geliştirici Valve’dan edindiği dosyalarla SteamOS 3’ü kendisi derleyerek GitHub’tan paylaşmış. Resmi olarak yayınlanacak yazılıma çok benzeyen HoloISO’nun, Steam Deck deneyimini bilgisayarınıza getirdiğini söyleyebiliriz ancak NVIDIA ile Intel donanımlarda sorunlar yaşandığının da altını çizelim. Eğer oyun için Linux dağıtımı arayışı içerisindeyseniz ve AMD bir sisteminiz varsa daha sağlıklı çalışan bu derlemeyi deneyebilir ya da resmi SteamOS 3’ün çıkışını bekleyebilirsiniz.

HoloISO’nun Artıları

  • Orijinal SteamOS 3 paketleriyle hazırlanmış
  • SteamOS 3’deki özelliklerin büyük bir çoğunluğu çalışıyor.
  • Tamamen oyuna yönelik.

HoloISO’nun Eksileri

  • Bazı NVIDIA ve Intel donanımlarda uyumsuzluk problemi yaşatıyor.
  • Kurulumu yeni kullanıcılara göre oldukça zor.

En İyi Linux Dağıtımı Nasıl Seçilir?

Aslında bakarsanız bu sorunun tek bir doğru cevabı yok çünkü her dağıtımın birbirinden farklı özelliği, avantajı ve dezavantajı var. Bu noktada kendi kullanım amacınıza ve şeklinize en uygun olan dağıtımı seçmeniz doğru olacaktır. Ayrıca Linux dünyasında en iyisini bulmanın uzun bir macera olduğunu da söylemeliyiz. Sürekli farklı dağıtımları deneyerek bazı ince detayları kavradıkça kendinize en uygun dağıtımı bulabilirsiniz.

Linux Oyunculuğu

Söz konusu oyun için en iyi Linux dağıtımını seçme ise oyun dışında da kullanabileceklerinizin iyi olacağını düşünüyoruz. Örneğin, Pop!_OS ve Manjaro’nun günlük kullanımla birlikte oyunları performanslı şekilde çalıştıran dağıtımlar olduğunu söylemek pek yanlış olmaz. Eğer bilgisayarınızı oyun dışında başka amaçlarla kullanmıyorsanız Drauger OS gibi oyuna odaklı olarak özelleştirilmiş güçlü dağıtımlara da yönelebilirsiniz. Seçim sizin.

Oyun için Linux dağıtım tavsiyesinde bulunduğumuz bu yazımızın sonuna geldik. Sizlerin de önereceği dağıtımlar varsa yorumlarda paylaşabilir, fikir ve görüşlerinizi burada veya Technopat Sosyal’de belirtebilirsiniz.