Anasayfa Haber Ryzen 7 5800X3D İşlemciyle Delid Yapıldı

Ryzen 7 5800X3D İşlemciyle Delid Yapıldı

AMD Ryzen 5000 işlemciler bildiğiniz gibi entegre ısı yayıcılara lehimlenmiş olarak gelirken gayet iyi termal iletkenlik sağlıyor. Bu nedenle CPU’larda delid işlemine pek ihtiyaç duyulmuyor. Kaliteli sıvı metal kullanmak, sıcaklıkları düşürmek ve biraz da risk almayı seven kullanıcılar ise çeşitli işlemcilerde delid yapma yolunu tercih edebiliyor.

3D V-Cache teknolojisini kullanan ilk yongalardan olan Ryzen 7 5800X3D, diğer Ryzen 5000 modellerinden farklı şekilde üretildi. Yeni işlemci, CPU çekirdek yongasının üzerinde ek bir L3 önbellek katmanına sahip, bu da delid sırasında önbellek biriminin hasar görme riskini artırıyor. Kısacası bu süreç daha riskli ve daha zor.

@Madness7771 isimli kullanıcı işlemci üzerindeki IHS’yi tamamen ayırdı ve 5800X3D’nin artık yüksek sıcaklıklara çıkmadığını (90°C) iddia ediyor. Ancak yine de iş yüklerinden ve soğutma çözümlerinden bahsedilmemiş. Ayrıca kullanıcı hiçbir kanıt sunmasa da yonganın çalışmaya devam ettiği görülüyor.

Kullanıcı yaptığı Forza Horizon 5 testlerinde sıcaklıkların 10 derece düştüğünü ve frekansların daha yükseğe çıktığını da belirtti. Fotoğraflardan görebileceğiniz gibi, 3D V-Cache’li CPU’nun her yanında kapasitör dolu ve entegre ısı yayıcıyı ayırma işlemi çok daha zor olmalı.