Anasayfa Haber HDMI Bağlantı Noktasını Güvende Tutan Çözüm: HDMI Firewall

HDMI Bağlantı Noktasını Güvende Tutan Çözüm: HDMI Firewall

Bir çipe veya bağlantı protokolüne sahip herhangi bir cihazı hack’lemek mümkün. Bazı zamanlar aklınıza bile gelmeyecek güvenlik açıkları ve hack türleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Açık kaynaklı olarak sunulan bir elektronik projesi ise tüketicilerin ve işletmelerin kendilerini sıklıkla unutulan bir saldırı vektöründen korumalarına yardımcı olmayı amaçlıyor.

HDMI Firewall olarak adlandırılan çözüm, güvenliğini sağlamak istediğiniz HDMI bağlantı noktasına doğrudan bağlanabilen fiziksel bir donanım kilidi olarak karşımıza çıkıyor. Bu güvenlik duvarının esas mantığı ise video ve ses akışıyla ilgili olmayan tüm verileri engelleyerek koruma sağlamak. Ancak korunmak için bağlantı noktasına bir dongle takmak gerekli.

HDMI konnektörlerini ses ve video iletişimi yapan birimler olarak düşünsek de, beklediğimizden daha fazla bilgi ileten bir dizi paralel protokol var. Bunların en önemlisi ise iletilen verilerin hedefe ulaşırken kopyalanmasını engelleyen, bir DRM (Dijital Haklar Yönetimi) çözümü olan HDCP (Yüksek Bant Genişliği Dijital İçerik Koruması) protokolü diyebiliriz.

Bununla birlikte video ve sesle ilgili olmayan, önemli HDMI özellikleri arasında yer alan HPD (Hot-Plug Detection-Çalışırken Takma Tespiti) ve CEC (Tüketici Elektroniği Kontrolü) gibi önlemler yer alıyor. CEC, HDMI cihazlarını uzaktan kumandanız aracılığıyla kontrol etmenizi sağlayan bir özellik.

HDMI Firewall’un kurulu olduğu cihaza göre programlanması gerekiyor. Çözümü kullanan kişilerin desteklenen çözünürlükler gibi bilgileri içeren, korunacak ekipmanın Genişletilmiş Ekran Tanımlama Verileri (EDID) bilgilerini kopyalaması şart. Kopyalanan veriler, cihazdan I2C tabanlı Görüntü Veri Kanalı (DDC) arayüzü kullanarak okunabiliyor. Bu EDID verileri daha sonra HDMI Firewall’un EEPROM’una yazılmakta. Eğer cihazı yeni bir cihaza taşımanız gerekiyorsa, iki ped üzerine bir lehim bloğu koyarak yazma korumasını yeniden devre dışı bırakabilirsiniz. Elektronik projesi CuVoodoo git’e yüklendi ve bu bağlantı üzerinden erişebilirsiniz.

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version