Anasayfa Haber M2 MacBook Pro Daha Yavaş SSD Kullanıyor

M2 MacBook Pro Daha Yavaş SSD Kullanıyor

M2 işlemcili 13 inç MacBook Pro özellikleri ve fiyatı

Apple’ın yeni M2 çipiyle güç kazanan belirli 13 inç MacBook Pro modelleri, eşdeğer M1 modellerinden önemli ölçüde daha yavaş bir SSD ile birlikte geliyor. Created Tech ve Max Tech gibi YouTube kanalları, yeni nesil MacBook ile birlikte çeşitli testler yaptı. Sonuç olarak, 256 GB SSD’li son nesil sistemlerin daha yavaş aktarım hızları sunduğu ortaya çıktı.

Black Magic’in Disk Speed Test uygulamasıyla yapılan testler, yeni M2 işlemcili MacBook Pro’nun yaklaşık 1.450 MB/sn okuma ve yazma hızı elde ettiğini gösteriyor. Yani eski nesil M1 işlemciye sahip MacBook Pro ile okumada %50, yazma hızında %30 fark söz konusu.

  • 13 inç MacBook Pro (M1/256 GB) Okuma Hızı: 2.900 MB/sn
  • 13 inç MacBook Pro (M2/256 GB) Okuma Hızı: 1.446 MB/sn
  • 13 inç MacBook Pro (M1/256 GB) Yazma Hızı: 2.215 MB/sn
  • 13 inç MacBook Pro (M2/256 GB) Yazma Hızı: 1.463 MB/sn

Elbette birinin M2 MacBook Pro’yu söküp neler olduğunu görmesi gerekiyordu. Her iki YouTuber da cihazları söktükten sonra 256 GB kapasiteli SSD’nin yalnızca tek bir NAND flash yongası kullandığını keşfetti. Eski M1 MacBook Pro ise bir çift 128 GB flash yongasına (toplamda 256 GB) sahip. Başka bir deyişle, eski cihaz her iki yongaya paralel olarak erişerek 2.900 MB/sn’lik daha yüksek aktarım hızlarına izin veriyor.

SSD kontrolcüleri, aynı anda birden çok fiziksel yongadan veri okumak ve bu yongalara veri yazmak için serpiştirme-dağıtma (interleaving) adı verilen bir teknik kullanıyor. Yani daha az çiple birlikte okuma/yazma hızları daha düşük oluyor. Bir MacRumours forum üyesi, 512 GB’lık MacBook ile birlikte aynı testleri yaptıktan sonra M1 modellerine benzer aktarım hızları elde etti. Bu da SSD’nin çift yongaya sahip olduğunu gösteriyor.

İki çip yerine tek çip kullanıldığında üreticiler muhtemelen maliyetten tasarruf ediyor. Öte yandan Apple, küresel bileşen sıkıntısından etkilenmiş de olabilir. Nitekim satın aldığınız Mac’in performansı doğrudan olumsuz etkileniyor. Hem dosya aktarım hızları yavaşlıyor, hem de sistem verileri sanal bellek sisteminin bir parçası olarak SSD’ye ve RAM’e daha yavaş ulaşacağından genel performans etkileniyor. Bir hatırlatma olarak, MacBook Pro’da SSD yükseltmesini yalnızca sipariş aşamasında gerçekleştirebilirsiniz. Dolayısıyla dizüstü bilgisayarın fiyatı da artacak.