Anasayfa Video WiFi 6E Destekli ASUS ZenWiFi Pro ET12 ile 6 GHz Ağ Kurduk

WiFi 6E Destekli ASUS ZenWiFi Pro ET12 ile 6 GHz Ağ Kurduk

ASUS ZenWiFi Pro XT12

Yeni ofisimizi 6 GHz destekli ASUS ZenWiFi Pro ET12 ile güncelliyoruz. İki adet ZenWiFi Pro ET12 toplamda 500 m2 üzerinde bir kapsama alanı sunuyor. Biz de bu iki cihazı kuralım ve hızımıza bakalım.

WiFi 6E Nedir?

WiFi 6E ile birlikte ilk kez 6 GHz frekansı kullanıma açılıyor. ASUS da dünyanın ilk WiFi 6E yönlendiricisini geliştiren şirket. Yeni 6 GHz frekansı, mevcut 2.4 GHz ve 5 GHz ağların artmasıyla birlikte daha temiz bir sinyali garanti altına alıyor. Mevcut 5 GHz kablosuz ağlar sadece iki adet 160 MHz kanalı kullanırken WiFi 6E ise 7 adet 160 MHz kanalı kullanıyor.

Bütün mevcut WiFi aygıtları WiFi 6E modemlere bağlanabilir fakat 6 GHz bandını sadece WiFi 6E cihazlar kullanabiliyor. WiFi 6E’nin bir başka avantajı da 5 GHz ağlardaki Dinamik Frekans Seçimi’ni (DFS) kullanmak zorunda olmaması. Bu özellik kablosuz ağların askeri radar, uydu iletişimi ve hava radarları ile çakışmasını önlüyor. WiFi 6E ise 6 GHz bandında DFS’ye ihtiyaç duymuyor. Yani kablosuz ağ bağlantınızın dış etkenler ile kesilmesi söz konusu değil.

Neden ZenWiFi Pro ET12 sistemine geçiyoruz?

Eski ofisimiz sadece iki kısımdan oluşuyordu: Stüdyo ve yazıhane. Yeni ofis ise 600 m2 büyüklüğünde devasa bir kullanım alanına sahip olduğundan daha önce kurduğumuz ZenWiFi XT8 artık ofisin her yerini kapsayamıyor. İşte bu yüzden biz de daha güçlü ZenWiFi Pro ET12 modellerine geçiş yapıyoruz.

Neden ASUS Tercih Ediyoruz?

Açıkçası ASUS tercih etmemizdeki en büyük sebep ürünlerin düzenli güncelleme alması. Kablosuz ağlarda geçtiğimiz yıllarda yeni açıklar ve saldırı türleri ortaya çıktı. ASUS hızlı Firmware güncellemeleri ile açıkların kolayca yamalanmasını sağlıyor. Buna ek olarak artık güncellemeleri elle de kontrol etmek zorunda değilsiniz. Otomatik güncelleme özelliğini devreye alıp yapmak mümkün.

ZenWiFi Pro ET12 Firmware
ASUS yönlendiricilerde artık otomatik Firmware güncelleme özelliği devreye alınabiliyor.

Bir başka avantaj da ürünlerin bütün dünyada ağ tutkunları tarafından beğeniyle karşılanması ve OpenWrt veya Asuswrt-Merlin gibi özel Firmware sürümlerinin bu cihazlara yüklenebilmesi.

Ben de evde RT-AX82U kullanıyorum ve yakın zamanda o cihazla ilgili başka rehberler de gelebilir, takipte kalmanızda fayda var.

Yine ASUS herhangi bir sorun olduğunda modemlere 3 yıl garantiye ek olarak birebir değişim hizmeti de sunuyor.

Daha Güvenli

Güvenlik tabii ki sadece Firmware güncellemekle bitmiyor. Trend Micro destekli ASUS AiProtection Pro ile Kurumsal düzeyde ev ağ güvenliği de ürünlere dahil olarak geliyor. Yine eson WiFi şifreleme standardı WPA3 de mevcut.

Mesh Sistemi

Mesh sistemlerinin en büyük avantajı tek bir SSID altında yapılanması ve bu sayede hareket halinde kesintisiz bağlantı sağlanması diyebiliriz. Bunu hareket halindeyken telefonla konuşmak gibi düşünün.

Sonuç

ASUS ZenWiFi Pro ET12 şu anda ülkemizde en gelişmiş yönlendiricilerden bir tanesi. Özellikle 6 GHz destekli bir ağ kurmak istiyorsanız ZenWiFi Pro ET12 en iyi tercihiniz diyebiliriz.