Anasayfa Makale 240 Hz Espor Monitörü: BenQ Zowie XL2540K Özellikleri

240 Hz Espor Monitörü: BenQ Zowie XL2540K Özellikleri

Daha önce BenQ Zowie XL2546K modelini incelediğimiz serinin yeni üyesine göz atıyoruz: Zowie XL2540K. BenQ’nun XL-K serisindeki oyuncu monitörü, 24.5 inç boyutunda bir panelle geliyor ve BenQ Zowie XL2546K modelinden temel olarak DyAc desteğini sunmamasıyla ayrılıyor.

BenQ’nun Espor oyunlarına yönelik olan bu serisinde yüksek ekran tazeleme oranına sahip modeller bulunuyor. BenQ Zowie XL2540K modeli de bu geleneği sürdürerek 240 Hz ekran yenileme oranı sunuyor. Günümüzde 144 Hz tazeleme oranı oyuncular için artık alt limit olmuşken, 240 Hz bir yenileme hızı, özellikle Espor oyuncuları için büyük önem arz ediyor. Ekran tazeleme oranı ne kadar artarsa, oyuncuların özellikle online rekabetçi oyunlarda gördüğü rakipleri daha doğrusal konumda yer alıyor ve bu sayede nişan almak ve tepki vermek daha kolay hale geliyor.

240 Hz tazeleme oranına sahip ekran

Monitörün hız hissiyatını yani elinizin altındaki akıcılığını “ekran tazeleme hızı” etkiler. Gözünüzün önündeki görüntünün bulanık değil net olmasını sağlayan en önemli teknik değer ise piksel tepki süresidir. 240 Hz tazeleme hızı monitörün saniyede 240 görüntü karesi çizebildiğini gösterir. Fareyle nişan alırken 60-75-120-144 ve 240 Hz hızlar arasında ciddi farklar hissedersiniz.

BenQ Zowie XL2540K ekran tazeleme hızı
BenQ Zowie XL2540K ekran tazeleme hızı

BenQ, Zowie XL2540K modelinde 24.5 inç boyutunda TN bir panel kullanmış. TN paneller, diğer panel tiplerine göre daha hızlı ve daha sorunsuz olmasıyla öne çıkıyor. BenQ’nun da buradaki amacı, özellikle Espor oyuncuları için hızlı bir monitör sunmak. 240 Hz ekran tazeleme oranı sunan bu panel, BenQ herhangi bir değer vermese de 1 ms ve altında diyebiliriz. Bununla birlikte monitörün AMD FreeSync Premium desteği bulunduğunu belirtelim.

Bir monitör için ekran parlaklığı da oldukça önemli. Oyuncular ekrandaki nesneleri daha net algılayabilmek için genellikle ekranlarını yüksek parlaklıkta kullanıyor. BenQ Zowie XL2540K modeli, 320 cd/m² parlaklık değeri sunuyor. Bu da özellikle TN paneller için yüksek bir değer diyebiliriz.

BenQ Zowie XL2540K
BenQ Zowie XL2540K

TN panellerin, günümüzde artık daha fazla görmeye başladığımız IPS ve IPS türevi olan (örneğin VA gibi) panellere göre dezavantajı görüş açısıdır. Ancak Zowie XL2540K, 170 derece görüntüleme açısıyla bu sorunun önüne geçmiş gibi duruyor. Monitörün dikey yöndeki görüş açısı da 160 derece. Ayrıca monitörün 1000:1 kontrast ve 8 (6 bit + FRC) bit renk derinliği sunduğunu belirtelim.

Giriş çıkış portları

BenQ Zowie XL2540K, görüntü giriş çıkış portları açısından yeterli bir monitör diyebiliriz. Monitör, üzerinde 3 adet HDMI 2.0 ve 1 adet DisplayPort 1.2 portu bulunduruyor. Bunun yanında 3.5mm ses çıkışı alabileceğiniz bir port ile güvenlik sağlamak amacıyla kullanabileceğiniz Kensington kilidi yuvası mevcut. Ayrıca monitörde kumanda bağlantısı için mini-USB adı verilen bir port daha var. Ancak belirttiğimiz üzere bu port sadece kumanda bağlantısını sağlamak amacıyla kullanılıyor.

Oyun konsolu desteği

BenQ, monitörlerdeki yeni standartlara uyum sağlamak amacıyla Zowie XL2540K modelinde konsol desteğine de yer vermiş. Günümüzün güncel oyun konsollarından olan PlayStation 5 ve Xbox Series X, 120 Hz tazeleme hızı desteğine sahip. BenQ Zowie XL2540K de bu desteği tam olarak sunarak, oyunculara ek bir seçenek sağlıyor. Kullanıcılar, bilgisayar ve oyun konsollarını aynı anda bağlayarak, istedikleri anda kaynak değiştirerek cihazlar arasında geçiş yapabiliyor.

Tasarımsal yenilikler

BenQ Zowie XL2540K modeli, önceki nesillere göre bazı iyileştirmelerle birlikte geliyor. BenQ özellikle bu geliştirmeler arasında stant ve stant tabanını öne çıkarmış. Espor oyuncuları bildiğiniz üzere monitöre yakın bir konumda oturuyor ve bu sebeple klavye ile fare için kullanacakları alan daralıyor. BenQ, önceki nesillerden çıkardığı dersi Zowie XL2540K modelinde iyi yansıtmış ve artık kullanıcılara daha fazla alan sunduğunu belirtmiş.

BenQ Zowie XL2540K stant tasarımı
BenQ Zowie XL2540K stant tasarımı

Bununla birlikte BenQ Zowie XL2540K’nın standı artık daha fazla açı ve daha fazla hareket alanı sunuyor. Yani kullanıcılar oturma yüksekliği ve masa yüksekliğine göre monitörlerini daha rahat hareket ettirebiliyor.

Zowie XL2540K, yeni OSD menüsüyle de öne çıkıyor. Yenilenmiş olan OSD menüsü, opsiyon olarak sunulan 5 düğmeli kumanda (S Switch) ile artık daha rahat kontrol ediliyor. Yeniden tasarlanan arayüz, daha hızlı bir menü sağlayarak FPS ayarlarına hızlı bir şekilde erişmek veya istediğiniz ayara kolayca ulaşmanızı kolaylaştırmış.

Paylaşılabilir XL Ayarları

Zowie XL2540K, “Paylaşılabilir XL Ayarları” adı verilen oldukça kullanışlı bir özelliğe sahip. Bu özellik sayesinde oyuncular monitör ayarlarını kaydedip arkadaşlarıyla paylaşabiliyor ya da kendi ayarlarını paylaşan profesyonel oyuncuların ayarlarını indirip kendi monitörüne hızlıca kurabiliyor.

Zowie sponsorluğunda olan Futbolist Espor takımı, XL-K ailesinden monitörler kullanıyor. Kullanıcılar isterlerse Futbolist sporcularının kullandığı ayarları indirerek “Paylaşılabilir XL Ayarları” özelliği sayesinde kendi monitörlerinde kullanabiliyor. Ayrıca kullanıcılar, PGL’de boy göstermiş dünyaca ünlü CS:GO oyuncularının ayarlarına da bu adresten erişebilirler.

Oyun modları ve diğer özellikler

BenQ Zowie XL2540K, tamamen oyun deneyimine odaklanmış bir monitör. Bu sebeple oyuncular için birçok özellik mevcut. BenQ, bu özelliklerden Black eQualizer adını verdiği özelliği öne çıkarıyor. Black eQualizer, oyunlardaki karanlık bölgeleri ve karanlık nesneleri daha belirgin hale getirerek, oyunculara daha net bir görüş alanı sunmayı amaçlıyor. Bunun yanında oyun türlerine göre seçilebilen oyun modlarıyla da kullanıcılar daha doğru ayarları manuel olarak ayarlamak zorunda kalmıyor.

BenQ Zowie XL2540K oyun modları
BenQ Zowie XL2540K oyun modları

Monitörün diğer öne çıkan özellikleri arasında Adaptive-Sync, Mavi Işık Filtresi (Blue Light Filter), Titreşim Azaltma (Flicker-free) ve BenQ Color Vibrance‎ yer alıyor.