Anasayfa Haber Dünyanın İlk RISC-V Dizüstü Bilgisayarı Ön Siparişe Açıldı

Dünyanın İlk RISC-V Dizüstü Bilgisayarı Ön Siparişe Açıldı

Dünyanın İlk RISC-V Dizüstü Bilgisayarı Ön Siparişe Çıktı

RISC-V komut seti mimarisinde çalışan ilk dizüstü bilgisayar piyasaya çıkıyor. Ön siparişe açılan dizüstü bilgisayar, çoğu Linux işletim sistemini destekleyen dört çekirdekli bir RISC-V işlemci, 16 GB’a kadar LPDDR4/LPDDRX bellek ve 256 GB’a kadar depolama alanına sunuyor.

Yeni laptop, geleneksel tüketici dizüstü bilgisayarlarından farklı olarak uygulama geliştirme için RISC-V komut setini kullanan geliştiricileri hedefleyecek. Böylece standart bir dizüstü bilgisayar olarak çok az kişi tarafından kullanılacağını söyleyebiliriz. ROMA, RISC-V dünyasında önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor. Yaygınlaşmaya başlayan komut seti mimarisi tüketici tarafında geniş şekilde kabul görmedi ve sunucu endüstrisinde daha yaygındı. Böylelikle dizüstü bilgisayar pazarında bir ilk gerçekleşmiş oldu.

DeepComputing’in basın açıklamasına göre, dizüstü bilgisayar “dünyanın ilk” 12nm/28nm SoM paketini kullanacak. Çip, 3D/2D ve yapay zeka hızlandırma için dört çekirdeğin yanı sıra bir GPU ve NPU içerecek. Sadece 100 adet ROMA dizüstü bilgisayar mevcut olacak ve hepsi şu anda ön sipariş için mevcut. Her ROMA bilgisayarın benzersiz bir NFT’si olacak ve isterseniz adınızı notebook’a yazdırabileceksiniz.

RISC-V aslında eski bir komut seti mimarisi, ancak bilgisayar endüstrisi tarafından son dönemde benimsenmeye başladı. RISC-V, x86, AMD64 ve ARM gibi genel komut setlerine göre birçok avantaja sahip. Bunların en büyüğü ise herkesin mimariyi kullanabilmesi için tam açık kaynaklı ve ücretsiz lisansa sahip olması diyebiliriz. Bildiğiniz üzere şirketler x86 ve ARM çekirdeklerini kullanmak için lisans ücretleri ödemek zorunda.

RISC-V ROMA Platform Özellikleri

  • Ücretsiz SoC ve SOM yükseltmelerine sahip dört çekirdekli bir RISC-V CPU.
  • Güvenlik bölgesi işlemcisi.
  • Video ve yapay zeka için GPU/NPU hızlandırıcı.
  • 16 GB’a kadar LPDDR4/LPDDR4X RAM.
  • 256 GB’â kadar depolama.
  • Çoğu Linux varyant işletim sistemine destek.
  • Yeni nesil dizüstü bilgisayar ve aksesuar yükseltmelerine erken erişim.