Anasayfa Haber Intel Z790 Anakartlar PCIe 5.0 SSD Desteğiyle Geliyor

Intel Z790 Anakartlar PCIe 5.0 SSD Desteğiyle Geliyor

Intel, yılın ilerleyen aylarında LGA1700 platformu için yeni Raptor Lake işlemci ailesiyle kullanıcılarının karşısına çıkacak. 13. nesil işlemcileri mevcut yonga setlerinde BIOS güncellemesi yaparak kullanmak mümkün. Hatta bazı anakart üreticileri, şimdiden gelecek nesil için BIOS güncellemelerini sunmaya başlamıştı.

Her zaman olduğu gibi ilk olarak üst düzey Z790 yonga setlerinin satışa çıkmasını bekliyoruz. Tabii ki yeni nesil Z790 anakartlar bazı yeni özellikleri de beraberinde getirecek. Bildiğiniz gibi Intel 600 serisi şu anda yalnızca bir adet PCIe X16 yuvası için Gen5 desteği sunuyor. Öte yandan yeni sızıntılara göre Z790 anakart modellerinde M.2 SSD yuvalarında da depolama için PCIe 5.0 hızlarından yararlanmak mümkün olacak.

AMD’nin AM5 platformunda depolama için Gen5 desteği bulunacağını belirtmiştik. Amiral gemisi X670E anakartlar, hem GPU hem de SSD tarafında destek sağlarken ikisini bir arada yapan ilk anakart serisi olacak. Intel ise yeni platformunda benzer bir yol izleyerek eksikliğini gideriyor diyebiliriz.

13. Nesil Raptor Lake yongaların tam çıkış tarihini bilmiyoruz. Ancak sızıntılarda Z790 anakartların Temmuz veya Ağustos ayı sonlarında, işlemciler çıkış yapmadan tanıtılacağı söyleniyor. MSI, ASUS ve Gigabyte gibi üreticiler ürünlerini sergileyecek. Satışlar ise yeni CPU’larla birlikte başlayacak.